Ειδήσεις Υγείας

Δείτε απλά και έξυπνα tips για να βελτιώσετε τον ύπνο σας!

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια έφτιαξαν μια λίστα με τις πιο κατάλληλες δραστηριότητες για έναν καλό, αναζωογονητικό ύπνο.

Ακόμη και το απλό περπάτημα είναι καλύτερο για να έχει κανείς υγιεινό ύπνο από το να μην ασχολείται με καμία φυσική δραστηριότητα, επισημαίνουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, μετά από σχετική έρευνα την οποία παρουσίασαν στο 29ο ετήσιο συνέδριο SLEEP 2015 που πραγματοποιήθηκε στο Σηάτλ.

Η φυσική δραστηριότητα είναι ήδη γνωστό ότι συνδέεται με την καλή ποιότητα ύπνου, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη καταγράφει συγκεκριμένες δραστηριότητες οι οποίες υπόσχονται καλύτερο ύπνο.

Τα αποτελέσματα έρευνας σε 429.110 ενήλικες έδειξαν ότι το περπάτημα, η αεροβική και καλλισθενική γυμναστική, η ποδηλασία, η ενασχόληση με τον κήπο, το γκολφ, η ερασιτεχνική άρση βαρών, η γιόγκα και πιλάτες επηρεάζουν θετικά την ποιότητα ύπνου. Αντίθετα, με βάση την έρευνα, τα άτομα που δεν ασχολούνταν με φυσικές δραστηριότητες ή κοιμόνταν λιγότερο από επτά ώρες την ημέρα, αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και λειτουργίας.

Όπως λέει ο επικεφαλής της έρευνας Michael Grandner, καθηγητής Ψυχιατρικής και μέλος του Κέντρου Ύπνου και Κιρκαδικής Νευροβιολογίας (Center for Sleep and Circadian Neurobiology) στο Penn University, «τα ευρήματα είναι συνεπή με την ολοένα διογκούμενη βιβλιογραφία για τον ρόλο του ύπνου στις ανθρώπινες δραστηριότητες… Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με φτωχές φυσικές και πνευματικές επιδόσεις και η συγκεκριμένη μελέτη μας δείχνει ότι αυτό ταυτίζεται και με στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button