Ειδήσεις ΥγείαςΟμορφιά

Δείτε από τι κινδυνεύετε όταν τρώτε τα νύχια σας!

Σύμφωνα με στοιχεία ένα στα δύο παιδιά και έφηβοι ηλικίας 10 έως 18 ετών και ένας στους τέσσερις ενήλικες εξακολουθεί να τρώει τα νύχια του.
Όπως επισημαίνει ο δρ Ρίτσαρντ Κ. Σερ, δερματολόγος στο Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell του πανεπιστημίου Cornell στη Νέα Υόρκη η ονυχοφαγία δεν είναι “αθώα”, αλλά πρόκειται για μία συνήθεια που κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία.

Διαβάστε από τι κινδυνεύετε!

Μετάδοση μικροβίων

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί η βλαβερή αυτή συνήθεια αποτελεί εστία μικροβίων καθώς τα νύχια μεταφέρουν μία οικογένεια βακτηρίων που λέγονται εντεροβακτήρια και συμπεριλαμβάνουν την σαλμονέλα και το e.coli.
Στα νύχια μπορεί επίσης να βρουν «καταφύγιο» οι ιοί που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα επισημαίνει από την πλευρά του ο δρ Λώρενς Ε. Γκίμπσον, καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Mayo, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.
Προβλήματα με τα δόντια

Επειδή, όμως, η ονυχοφαγία είναι εξαιρετικά συνηθισμένη σε παιδιά και εφήβους, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ακόμα και στα δόντια. «Αναλόγως με την ηλικία έναρξης και τη διάρκεια της ονυχοφαγίας, το συνεχές δάγκωμα μπορεί να οδηγήσει σε κακή σύγκλιση των δοντιών, αλλαγή του σχήματος των μπροστινών δοντιών ή και στην παρεκτόπισή τους» τονίζει ο ειδικός.

Παραμόρφωση νυχιών

Σύμφωνα με τον δρ. Γκίμπσον το επαναλαμβανόμενο δάγκωμα των νυχιών μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα στη μόνιμη παραμόρφωσή τους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button