Ειδήσεις Υγείας

Δείτε γιατί οι Έλληνες σβήνουν το τσιγάρο! Έρευνα

Σύμφωνα με την έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Αρχής μειώθηκε το συνόλο των καπνιστών κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνικα. Συγκεκριμένα κατά 33,3% μειώθηκαν οι καπνιστές ηλικίας 16-24 ετών μεταξύ των ετών 2009-2014.  Σημαντική είναι και η μείωση της ετήσιας κατανάλωσης τσιγάρων που φτάνει το 57% μεταξύ των ετών 2007 και 2017.

Περιγράφοντας τις δράσεις SmokefreeGreece, ο  καθηγητγής κος Μπεχράκης αναφέρθηκε στον ρόλο της επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης στην πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ο Έλληνας έχει πλέον αλλάξει νοοτροπία. Η Ελλάδα πορεύεται με επιτυχία σε ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της επιδημίας του καπνίσματος. Στόχος είναι μία νέα γενιά χωρίς τσιγάρο».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατα του καπνίσματος ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, μεταξύ άλλων, είπε: «Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί πολύ σημαντικές τις πρωτοβουλίες για έλεγχο του καπνίσματος σαν μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας.  Πιστεύουμε στην ανάγκη παρέμβασης στο σχολείο και στην παιδική ηλικία, στην τακτική καμπάνια ενημέρωσης του πληθυσμού και στα μέτρα ελέγχου του λαθρεμπορίου τσιγάρων (Κύρωση Πρωτοκόλλου). Το Υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει άμεσα την δημιουργία διυπουργικού οργάνου για τον συντονισμό των δράσεων που σχετίζονται με τον έλεγχο του καπνίσματος και την εφαρμογή του Νόμου.»

 

 

 

 

Το κάπνισμα είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις

Ο Καθηγητής κύριος Κόκκινος τόνισε ότι το κάπνισμα είναι κύριος παράγων κινδύνου για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος μυοκαρδίου, περιφερικής αγγειακής νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων και ανευρυσμάτων αορτής, υποστηρίζοντας έτσι την αφιέρωση της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στην επίδραση της χρήσης προϊόντων καπνού στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ο κύριος Κόκκινος ανέφερε ότι το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για 28% του θανάτου ανδρών και 13% του θανάτου γυναικών ηλικίας 35-60 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι η πρώτη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και ότι το 12% των θανάτων από αυτήν αποδίδεται στο κάπνισμα. Επίσης, το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου κατά 20 με 30%. Δεν υπάρχει κατώτατο όριο αριθμών τσιγάρων όσον αφορά στον κίνδυνο, ο κίνδυνος αυξάνει από το πρώτο τσιγάρο. Το ευχάριστο είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει διαχρονικά τις επιπλοκές από πολύ νωρίς και υποτριπλασιάζει τον κίνδυνο υποτροπής εμφράγματος του μυοκαρδίου.

«Μαθαίνω να μην καπνίζω»

Η κυρία Βάσω Ευαγγελοπούλου, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος του Ερευνητικού Εργαστηρίου George D.Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, παρουσίασε το νέο τετράδιο «Μαθαίνω να μην καπνίζω» η φιλοσοφία του οποίου είναι, με τρόπο ευχάριστο, να λαμβάνουν τα παιδιά θετικά μηνύματα για τη ζωή, μαθαίνοντας να μην καπνίζουν. Το τετράδιο εκτυπώθηκε σε 160.000 αντίτυπα από το Εθνικό Τυπογραφείο με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων και μοιράζεται με χορηγία των ΕΛ.ΤΑ. σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού σχολείων της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button