Ειδήσεις ΥγείαςΦάρμακα

Δείτε ποιοι κέρδισαν τα «όσκαρ» της φαρμακοβιομηχανίας!

Μέσα από μία λαμπρή τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τα διεθνούς φήμης φαρμακευτικά βραβεία Prix Galien, τίμησαν και αναγνώρισαν την φαρμακευτική έρευνα και καινοτομία, καταδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τον σπουδαίο τους ρόλο.

Η βραδιά ξεκίνησε με την ομιλία της προέδρου των Prix Galien Greece, Τζένης Περγιαλιώτου, η οποία αφού ευχαρίστησε τους χορηγούς και καλωσόρισε τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του θεσμού στη χώρα μας και ιδιαίτερα την περίοδο που βιώνουμε, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η πρόσβαση όλων μας στις καινοτόμες θεραπείες και τα νέα διαγνωστικά εργαλεία αποτελεί κοινωνική απαίτηση και υποχρέωση μιας σύγχρονης Πολιτείας, κυρίως διότι σώζουν ζωές, αλλά και διότι μπορούν μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο και πιο εκσυγχρονισμένο σύστημα υγείας», ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία του παγκόσμιου θεσμού, τα Prix Galien Greece δημιούργησαν δύο νέα σπουδαία βραβεία, το Galien Scientific Research Award και το Patient Initiative Award.

Η απονομή των φαρμακευτικών βραβείών Prix Galien Greece – εφάμιλλων των βραβείων Νόμπελ – τελέστηκε υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Στο χαιρετισμό του, η Α.Ε. Πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα, κ. Jean Loup Kuhn-Delforge, εξήρε τον θεσμό των Prix Galien και σημείωσε, μεταξύ άλλων, την σπουδαιότητα του για την αναγνώριση της θεραπευτικής καινοτομίας και των επιτευγμάτων της φαρμακευτικής έρευνας, τόσο στη Γαλλία που τελείται εδώ και 45 χρόνια, όσο και στην Ελλάδα, που διοργανώνεται για δεύτερη φορά.

Ο κ. Jean Loup Kuhn-Delforge, τόνισε τη σημασία της καινοτομίας στις ιατρικές πρακτικές, καθώς οι βιοτεχνολογίες, οι νανοτεχνολογίες, η εξατομικευμένη και προγνωστική ιατρική, η γονιδιακή θεραπεία και η τηλεϊατρική αποτέλεσαν καθοριστικές προόδους για τη δημόσια υγεία.

Τέλος, αναφέρθηκε στην παρότρυνση για έρευνα που επιτυγχάνεται με τα βραβεία, δίνοντας ώθηση στις θεραπείες του αύριο και στοχεύοντας στη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης αλλά και θέσεων εργασίας, μέσω του τριγώνου έρευνα, καινοτομία και κατάρτιση.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Prix Galien Greece, καθηγητής κ. Αριστείδης Πατρινός, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «Αισιόδοξος και με δέος στέκεται μπροστά στους «στρατιώτες της ιατρικής στην πρώτη γραμμή του πυρός» που έχουν προσφέρει και στην επιχειρηματικότητα».

prix galien2

Σημείωσε πως οι τομείς της γονιδιωματικής και της συνθετικής βιολογίας έχουν συμβάλει στην καταπολέμηση της αρρώστειας ή την επιβράδυνση του θανάτου. Αναφέρθηκε όμως και στα «σύννεφα στον ουρανό της ιατρικής», όπως η επιδημία Έμπολα, και ίσως και με ειρωνικό τρόπο, η ιλαρά στην Καλιφόρνια, καθώς οι άνθρωποι εκεί, δεν ήταν τόσο προοδευτικοί και εξέφρασαν ανησυχία ότι τα εμβόλια είναι υπεύθυνα για τον αυτισμό χωρίς καμία επιστημονική υποστήριξη. Παρά ταύτα, δήλωσε πως εξακολουθεί να έχει την αισιοδοξία του, ενώ έδωσε και μια άλλη διάσταση ιατρικής που χρειάζεται προσοχή όπως είναι η ανισότητα στην ποιότητα ιατρικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο.»

Σημαντική στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή του βραβείου Patient Initiative Award. Το βραβείο αυτό ως στόχο του έχει να ενδυναμώσει την αναγνωρισιμότητα των συλλόγων ασθενών, αλλά και να τους παρακινήσει ώστε να αυξήσουν τις δραστηριότητες τους, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή πρόσβαση των ασθενών τόσο στην ενημέρωση όσο και στις παροχές υγείας. Στη διαδικασία αξιολόγησης για το βραβείο αυτό συμμετείχαν σαράντα ένας (41) σύλλογοι ασθενών απ’ όλη την Ελλάδα. Νικητές του βραβείου Patient Initiative Award είναι οι εξής:

• Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών
• Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ»
• Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ»

prix galien3

Η πρόεδρος των Prix Galien Greece κα Τζένη Περγιαλιώτου, ο Υπουργός υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, η πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ» κα Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ», κα Μαρία Τρυφωνίδη, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών, κ. Γεώργιος Καστρινάκης

Οι νικητές του βραβείου πέρα από το μετάλλιο των Prix Galien θα μοιραστούν και το ποσό των 10.000 € ως δωρεά από τη διοργάνωση των βραβείων υπέρ της λειτουργίας του συλλόγου τους.
Συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή του Ανθρωπιστικού Βραβείου «Pro Bono Humanum», το οποίο έχει ως στόχο να αναδείξει μια σπουδαία προσωπικότητα που έχει συνεισφέρει σημαντικά στο χώρο της υγείας στη χώρα μας. Το συγκεκριμένο βραβείο απονεμήθηκε φέτος στον Δρ. Αυξέντιο Καλαγκό, διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης, για το σπουδαίο ανθρωπιστικό του έργο. Ο κορυφαίος Έλληνας καρδιοχειρουργός, είναι ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Καρδιές για όλους» (Coeurs pour tous) και έχει χειρουργήσει δωρεάν 13.000 άπορα παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Η τελετή συνεχίστηκε με το βραβείο Galien Scientific Research Award, το οποίο επιβραβεύει έναν Έλληνα ερευνητή ή μια ερευνητική ομάδα για το σπουδαίο ερευνητικό τους έργο, που οδήγησε σε σημαντικά οφέλη για τους συνανθρώπους μας. Το βραβείο απονεμήθηκε στον Ακαδημαϊκό Δρ. Γεώργιο Κόλλια, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνητή βιολόγο του Ερευνητικού Κέντρου «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», για την αποφασιστική σε διεθνές επίπεδο συμβολή του στη σύλληψη και προώθηση της εφαρμογής βιολογικών αντι-TNF θεραπειών για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και για σειρά μελετών που ανέδειξαν μοριακούς και κυτταρικούς μηχανισμούς παθογένειας και νέους θεραπευτικούς στόχους σε διαγονιδιακά πρότυπα χρόνιων φλεγμονωδών και αυτοάνοσων νόσων όπως οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η βραδιά κορυφώθηκε με την απονομή των φαρμακευτικών βραβείων, νικητές των οποίων είναι ανά κατηγορία οι εξής:

Καλύτερο Φαρμακευτικό Προϊόν
– Sofosbuvir, της φαρμακευτικής εταιρείας Gilead
– Vismodegib, της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas

Καλύτερο Βιοτεχνολογικό Προϊόν
– Denosumab, της φαρμακευτικής εταιρείας Amgen Hellas

Καλύτερο Ορφανό Φάρμακο για σπάνια πάθηση
– Macitentan, της φαρμακευτικής εταιρείας Actelion Pharmaceuticals Hellas

Καλύτερη Ιατρική Συσκευή ή Διαγνωστικό Εργαλείο ή Μηχάνημα ή Βιοδείκτης ή Ιατροτεχνολογικό Προϊόν
– MIYABI – Combined Suite for Angio-CT or Angio-MR Integrate Diagnostic Imaging
της φαρμακευτικής εταιρείας Siemens

Σχετικά Άρθρα

Back to top button