ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Δείτε ποιοι μπορούν να ανοίξουν φαρμακείο! Τι προβλέπει απόφαση του ΣτΕ

Πλέον φαρμακείο μπορεί να ανοίξουν φυσικά πρόσωπα που είτε είναι φαρμακοποιοί είτε όχι αλλά και συνεταιρισμοί– μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το “φαρμακείο της γειτονιάς” στο οποίο κατεύφευγαν πολύ συχνά οι ασθενείς ακόμη και για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα αφανιστεί σταδιακά καθώς οι γνωστές σε όλους αλυσίδες τύπου Boots αναμένεται να κάνουν δυναμική είσοδο στο χώρο.

Όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το υπουργείο Υγείας  «κάθε άδεια αντιστοιχεί σε ένα κατάστημα ή υποκατάστημα φαρμακείου. Ο ανώτερος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγουμένων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μια άδεια κατ΄ ανώτερο όριο κατ΄ έτος μέχρι το 2020, οπότε ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι 10 άδειες σε πανελλαδική κλίμακα».

Για το έτος 2018 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρις 8 αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το έτος 2019 μέχρι 9 και για το 2020 μέχρι 10 αδειών στο ίδιο πρόσωπο.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι όσοι δεν είναι φαρμακοποιοί μπορεί να ανοίξουν φαρμακείο, υποχρεωτικά μόνο ως ΕΠΕ, που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου. Στην ΕΠΕ μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος και με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες της εταιρείας. ο φαρμακοποιός ο οποίος έχει δηλωθεί υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου.

Την ίδια στιγμή άδεια φαρμακείου μπορεί να δοθεί όχι μόνο σε ημεδαπούς αλλά και σε Ευρωπαίους πολίτες.

Η απάντηση των φαρμακοποιών

Σχολιάζοντας το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ( ΠΦΣ) τις εξελίξεις αυτές ανέφερε: “Είμαστε βέβαιοι ότι το ΣτΕ, στο οποίο έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, κι αυτή την φορά θα θέσει φρένο σε όσους ονειρεύονται την άλωση των φαρμακείων από αγνώστης προελεύσεως συμφέροντα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλλάζει το ωράριο των φαρμακείων! Τι συμφωνήθηκε με την τρόικα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button