Ειδήσεις ΥγείαςΣέξ

Δείτε που μπορείτε να κάνετε τεστ για Aids και Ηπατίτιδα σε 5 λεπτά!

 

Τα στοιχεία στη χώρα μας, αμείλικτα. Το 80% των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από Ηπατίτιδα. Περισσότεροι από 165.000 Έλληνες, άνδρες και γυναίκες πάσχουν από ηπατίτιδα C, ενώ την ανησυχία εντείνει το γεγονός η συντριπτική πλειονότητα του 80% δεν το γνωρίζουν, καθώς δεν πραγματοποιούν προληπτικό έλεγχο.

Ακόμα, όμως, και από όσους γνωρίζουν ότι πάσχουν, περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα αποδεικνύεται ότι δεν έχουν κάνει ποτέ θεραπεία.

Το Ath και Thess Checkpoint είναι μια πρωτοβουλία της «Θετικής Φωνής», του Συλλόγου Οροθετικών στον HIV Ελλάδος, σε στενή συνεργασία με το Aids Healthcare Foundation (AHF) από την Καλιφόρνια και το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το οποίο έχει προσφέρει την εξειδικευμένη εκπαίδευση, την συνεχιζόμενη εποπτεία και αξιολόγηση του προσωπικού.

Είναι σχεδιασμένο για όλο τον σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό ενώ παράλληλα στοχεύει και σε υψηλού ρίσκου ομάδες του πληθυσμού όπως πχ. τους άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες και τους εργαζόμενους στον τομέα του σεξ.

Σε κάθε ραντεβού πριν και μετά την εξέταση γίνεται συμβουλευτική για το ασφαλέστερο σεξ αλλά και για την καταπολέμηση του σχετιζόμενου με τον HIV στίγματος.

Παράλληλα προσφέρει και περαιτέρω διασύνδεση με άλλες μονάδες υγείας ειδικά στην περίπτωση αντιδρώντων (θετικών) αποτελεσμάτων.

Σκοπός του Checkpoint είναι να λειτουργήσει με άτομα τόσο από αλλά και για την κοινότητα (μοντέλο CBVCT – Community Based Voluntary Counseling and Testing) και η λειτουργία του βασίζεται σε βέλτιστες πρακτικές προερχόμενες από το εξωτερικό (πχ. BCN Checkpoint κα.).

Από την αρχή της λειτουργίας των δύο δομών (Ath Checkpoint: Νοέμβριος 2012 και Thess Checkpoint: Μάρτιος 2014) μέχρι και το τέλος του 2014, έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 10.000 έλεγχοι και το 89% των αντιδρώντων αποτελεσμάτων έχει διασυνδεθεί επιτυχώς σε μονάδες υγείας. Έχουν επίσης διανεμηθεί 1.200.000 προφυλακτικά και 60.000 ενημερωτικά φυλλάδια σε όλη την Ελλάδα ενώ έχουν προσεγγισθεί για ενημέρωση στην «εργασία στο πεδίο» (streetwork) πάνω από 5.500 άτομα. Για το 2015 προγραμματίζονται 10.000 έλεγχοι.

Επίσης υπάρχει επιτυχημένη συνεργασία με τον «Προμηθέα», τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος, στήριξη από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων μέσω του προγράμματος «Κέντρο Υγιών Πόλεων – Πρόγραμμα Πρόληψης».

ΣΤΟΧΟΙ

Εξέταση

-Προσφορά δωρεάν εξέτασης, υποστήριξης και διασύνδεσης με τις μονάδες υγείας- Διευκόλυνση της έγκαιρης διάγνωσης και της βέλτιστης πρόσβασης στην θεραπεία και περίθαλψη.

Προαγωγή Ασφαλέστερου Σεξ

-Υποστήριξη στρατηγικών ελαχιστοποίησης του κινδύνου στις σεξουαλικές πρακτικές μέσω μιας αξιόπιστης, εμπιστευτικής,ειλικρινούς,επικαιροποιημένης, αμφίδρομης και μη επικριτικής συμβουλευτικής υπηρεσίας.

-Διανομή ενημερωτικού υλικού, προφυλακτικών και λιπαντικών.

Καταπολέμηση Στίγματος

Προσπάθεια για αλλαγή της στάσης των ανθρώπων απέναντι στην εξέτασηγια HIV, HBV και HCV παρέχοντας μια γρήγορη, εύκολη και βολική εναλλακτική λύση στον κλασικό αιμοληπτικό τρόπο εξέτασης ο οποίος συχνά συνδέεται με μεγάλο χρόνο αναμονής για παραλαβή του αποτελέσματος, ειδικά στον δημόσιο τομέα.

-Ενημέρωση για την ευεργετική επίδραση της έναρξης της πρώιμης θεραπείας (σημασία της πρόγνωσης) για την ποιότητα ζωή.

-Ενημέρωση για το όφελος της μείωσης της μεταδοτικότητας όταν κάποιος ευρίσκεται υπό αντιρετροϊκή αγωγή.

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ HIV, HBV, HCV

Tο Checkpoint παρέχει τη νεωτεριστική υπηρεσία της εύκολης πρόσβασης, με ένα βολικό 6ήμερο πρόγραμμα λειτουργίας για την Αθήνα και 5νθήμερηςλειτουργίας για την Θεσσαλονίκη, από τις 12.00 μέχρι και τις 20.00, στην καρδιά και των 2 πόλεων, προσφέροντας παράλληλα και την απαραίτητη διακριτικότητα.

Χρησιμοποιεί τις πλέον σύγχρονες και το ίδιο αξιόπιστες και έγκυρες εξετάσεις με την κλασική αιμοληψία, αυτές με το δείγμα σάλιου ή μιας σταγόνας αίματος από το δάχτυλο, οι οποίες δίνουν αποτέλεσμα σε μόλις μερικά λεπτά.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button