Ειδήσεις Υγείας

Δείτε πως η κρίση βλάπτει σοβαρά την στοματική υγεία των Ελλήνων

Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΟΣΑ), κ. Αθανάσιος Υφαντής, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας την Κυριακή 20 Μαρτίου ”φαινόμενα όπως η παράνομη άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος αλλά και η παραπλανητική διαφήμιση για αμιγώς οδοντιατρικές πράξεις σε χώρους που δεν είναι οδοντιατρεία έχουν γίνει σχεδόν καθημερινά”.

Σύμφωνα με τον Υφαντή «η σημασία της στοματικής υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη συνολική υγεία του ανθρώπου, δεδομένου ότι όπως έχει επιστημονικά αποδειχθεί, η κακή στοματική υγεία συνδέεται αιτιωδώς με σοβαρές νόσους (καρδιοαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, πνευμονία, καρκίνος του παγκρέατος κλπ)».

Η οικονομική κρίση και η παντελής έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης όσον αφορά τις οδοντιατρικές πράξεις (αφού η πολιτεία δεν καλύπτει την οδοντιατρική θεραπεία μέσω του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες οδοντίατρους και υποχρηματοδοτεί την δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη) έχουν ως συνέπεια την αναζήτηση από τους ασθενείς όσο το δυνατόν πιο οικονομικών λύσεων για την αντιμετώπιση των οδοντικών προβλημάτων τους παραβλέποντας συχνά τον παράγοντα ποιότητα της θεραπείας.

Φαινόμενα όπως η παράνομη άσκηση αλλά και η παραπλανητική διαφήμιση για οδοντιατρικές πράξεις σε χώρους που δεν είναι οδοντιατρεία , έχουν γίνει σχεδόν καθημερινά.

Ας μην ξεχνάμε τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από μερικά χρόνια και αναφέρονταν σε περιπτώσεις ασθενών που κινδύνευσαν μετά από επίσκεψη τους σε οδοντιατρεία γειτονικών χωρών λόγω «φθηνότερων» τιμών.

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται διαφημιστική δραστηριότητα για υπηρεσίες λεύκανσης εκτός οδοντιατρείων», επεσήμανε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής. Και διευκρίνισε πως «η λεύκανση δεν είναι κοσμητική πράξη, όπως παραπλανητικά προβάλλεται, αλλά οδοντιατρική πράξη, που πρέπει να γίνεται από οδοντίατρο και σε χώρο που έχει την απαιτούμενη άδεια/βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου.»

Όπως τονίσθηκε στην συνέντευξη η λεύκανση αποτελεί θεραπευτική πράξη δεδομένου ότι προϋποθέτει οδοντιατρική εκτίμηση και διάγνωση της κατάστασης των δοντιών – που μπορεί να γίνει μόνο από οδοντίατρο, λήψη αποτυπωμάτων προκειμένου να κατασκευασθεί νάρθηκας για την τοποθέτηση του λευκαντικού υλικού που επίσης γίνεται μόνο από οδοντίατρο και χρήση προϊόντων λεύκανσης ή αποχρωματισμού των δοντιών πρέπει να γίνεται μόνο από οδοντιάτρους ή υπό την άμεση εποπτεία τους.

Οι οδοντίατροι επεσήμαναν πως η Λεύκανση δοντιών χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών, ενώ αν δεν τηρούνται μέτρα αποστείρωσης των εργαλείων και απολύμανσης του χώρου υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων όπως το AIDS και oι Ηπατίτιδες.

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και προς την Πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΣΑ και τόνισε πως «σημαντική εξοικονόμηση δαπανών στην οδοντιατρική περίθαλψη έχει παρατηρηθεί σε χώρες στις οποίες έχουν γίνει επενδύσεις στην προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη λόγω της μείωσης των στοματικών παθήσεων. Σε αντίθεση με την χώρα μας που έχει αυξηθεί ο δείκτης τερηδόνας»

« Καλούμε τους ασθενείς – κατέληξε o κ. Υφαντής – να εκτελούν τις οδοντιατρικές πράξεις σε οδοντιάτρους που διαθέτουν νόμιμη άδεια/βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου. Για τον λόγο αυτό ο Σύλλογος μας έχει χορηγήσει στα νόμιμα οδοντιατρεία ή πολυοδοντιατρεία σχετική βεβαίωση προκειμένου να διακρίνονται από τα μη νόμιμα. Η ποιότητα και η ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών προέχουν.
Καλούμε και την πολιτεία να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες μας και να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για ποιοτική και ασφαλή παροχή των υπηρεσιών, ενώ θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ, την χρηματοδότηση από την πολιτεία της οδοντιατρικής περίθαλψης στην χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο ΕΟΠΥΥ βλάπτει σοβαρά τα δόντια! Σε αποκλεισμό οι οδοντίατροι

Ποιες κακές συνήθειες καταστρέφουν το χαμόγελο;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button