ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Δείτε πως θα αλλάξει η ιατρική σε 10 χρόνια!

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως θα επηρεάσει καθοριστικά και την άσκηση της ιατρικής επιστήμης.

Ήδη άλλωστε τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα έχουν διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη διάγνωση των ασθενειών ενώ σε αρκετές περιπτώσεις «λύνουν» και τα χέρια των γιατρών.

Ωστόσο η καθιέρωση σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων στον τομέα της Υγείας ανοίγει και πολλά ζητήματα ηθικής αφού είναι άγνωστο τελικώς εάν ελέγχονται ή αξιολογούνται από αρμόδιους φορείς.
Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα υπάρχουν περίπου μισό εκατομμύριο application για smart phones τα οποία προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες όπως μετρήσεις τιμών σακχάρου, πίεσης κλπ

κινητά

Όμως σύμφωνα με τον καθηγητή και Διευθυντή του Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Νίκο Μανιαδάκη, τα application της υγείας δεν έχουν αξιολογηθεί από κανέναν, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού.

Ο κ.Μανιαδάκης προβλέπει μάλιστα ότι πολύ σύντομα πολλές υπηρεσίες θα προσφέρονται μέσω τέτοιων υπηρεσιών ενώ ήδη υπάρχουν συστήματα που πραγματοποιούν μετρήσεις σε 24ωρη βάση και μεταφέρουν αυτομάτως τις σχετικές πληροφορίες στο γιατρό.

υγεία

Και όσοι δε σχετίζονται με την τεχνολογία φαίνεται ότι θα δυσκολευτούν στο μέλλον να ανταπεξέλθουν τόσο εάν είναι γιατροί όσο κι αν είναι ασθενείς. Άλλωστε ήδη μεγάλοι κολοσσοί όπως οι google, έχουν ανακοινώσει ότι πραγματοποιούν μελέτες για να κάνουν «ανοίγματα» στον τομέα της υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

EDITORIAL: Γιατί οι Έλληνες γιατροί έπρεπε να γίνουν μανικιουρίστες!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button