ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Δείτε πως θα είναι το φαρμακείο του μέλλοντος με την υπογραφή τρόικας!

Μια τελείως διαφορετική εικόνα θα παρουσιάζουν σε λίγο καιρό τα φαρμακεία στη χώρα μας. Η εικόνα που όλοι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, μάλλον θα περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Ο φαρμακοποιός της γειτονιάς στον οποίο συχνά πυκνά προσφεύγουν οι ασθενείς για τις απαραίτητες συμβουλές, όπως όλα δείχνουν θα εκλείψει.

Όχι τυχαία βέβαια αφού γι αυτό θα φροντίσουν οι δανειστές, συνεπικουρούμενοι από την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η σφραγίδα για την υποτιθέμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού μπήκε και μαζί της θα παρασύρει και όλους τους νέους φαρμακοποιούς, που είχαν μπει στο επάγγελμα τα τελευταία χρόνια, είτε σκόπευαν να μπουν το επόμενο διάστημα.

Πλέον φαρμακείο θα μπορεί να ανοίξει ο καθένας. Άλλωστε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξεδόθη και φυσικά συντάχθηκε εν κρυπτώ από την κυβέρνηση, προβλέπει ότι κάθε μη φαρμακοποιός μπορεί να ιδρύσει φαρμακείο αρκεί στη μετοχική σύνθεση να υπάρχει κι ένας φαρμακοποιός με ποσοστό 20%.

Όπως σημειώνεται: «Τα φαρμακεία των ιδιωτών μη φαρμακοποιών που ιδρύονται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης λειτουργούν υποχρεωτικά με την μορφή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου.

Στην εταιρική σύνθεση των ΕΠΕ στις οποίες συμμετέχουν μη φαρμακοποιοί, μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος, με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20%, και ο ορισθείς υπεύθυνος φαρμακοποιός για την λειτουργία κάθε φαρμακείου».

Και βεβαίως το μέλλον προδιαγράφεται σκοτεινό για τον κλάδο. Όπως προβλέπει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος, μεγάλες εταιρείες αναμένεται να ανοίξουν αλυσίδες φαρμακείων, προσλαμβάνοντας έστω και τυπικά έναν φαρμακοποιό με ελάχιστες αμοιβές, όσο για να πάρουν την άδεια.

Το πιο πιθανό είναι οι υπάλληλοι που θα προσληφθούν για να πωλούν τα φάρμακα, θα είναι χαμηλόμισθοι με ελάχιστες γνώσεις επί της φαρμακευτικής αγωγής και της πρόληψης.
Όσο για συμβουλευτική επί των σκευασμάτων, ούτε λόγος.

Τα καταστήματα που θα ανοίξουν ενδεχομένως να μη θυμίζουν σε τίποτε τα φαρμακεία της γειτονιάς, όπου ο Έλληνας είχε συνηθίσει να παίρνει ακόμη και φάρμακα βερεσέ, μέχρι να τακτοποιήσει τα οικονομικά του ή να πάρει τη συνταγή του γιατρού.

Η Ελλάδα μπορεί σε λίγο καιρό να θυμίζει Αγγλία όπου στα ανώνυμα Boots όποιος μπαίνει βγαίνει μεν με φάρμακα, αλλά ένας Θεός ξέρει σε τι χρησιμεύουν.

Όμως η ελληνική κυβέρνηση με τη συμφωνία αυτή θα έχει ικανοποιήσει τουλάχιστον τους δανειστές, εκείνους που μέχρι πρόσφατα διατυμπάνιζε ότι θα …καθαρίσει με τη διαπραγμάτευση. Ίσως για το λόγο αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό τη συμφωνία για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.

Από την άλλη, οι φαρμακοποιοί δε φαίνεται να σκοπεύουν να το αφήσουν έτσι. Θα προσφύγουν στα αρμόδια δικαστικά όργανα τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης, έχοντας ως βασικό τους επιχείρημα ότι σε αντίστοιχη υπόθεση στην Ισπανία, ο κλάδος δικαιώθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανοικτά ξανά τα φαρμακεία! Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί

Άγνωστό μου…γενόσημο! Γιατί οι Έλληνες δε γνωρίζουν τα φάρμακα (έρευνα)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button