Ειδήσεις Υγείας

Δείτε πως να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας στα επιτραπέζια παιχνίδια!

Αν τα αγαπάτε και προγραμματίζετε ατέλειωτα βράδια με επιτραπέζια παιχνίδια ενόψει Πρωτοχρονιάς προσέξτε τι μουσική θα βάλετε. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη νίκη και την ήττα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε έγινε από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Royal College of Music οι οποίοι εξέτασαν κατά πόσον επηρέαζε η μουσική τις επιδόσεις ομάδας εθελοντών στο παιχνίδι Operation (σ.σ. στη χώρα μας διατίθεται ως «Μικροί γιατροί»).

Στο παιχνίδι αυτό οι παίκτες χρησιμοποιούν λαβίδα για να «χειρουργήσουν» έναν «ασθενή» που λέγεται Σαμ, αφαιρώντας προσεκτικά ανατομικά πλαστικά όργανα από μικρές τομές. Αν η λαβίδα αγγίξει τα πλάγια της τομής, η μύτη του Σαμ φωτίζεται, ακούγεται ένας ήχος και ο παίκτης χάνει. Επομένως το κλειδί στο παιχνίδι είναι να έχει κανείς πολύ σταθερά χέρια και προσήλωση της προσοχής. Στο πείραμα των βρετανικών πανεπιστημίων συμμετείχαν συνολικώς 352 εθελοντές ηλικίας άνω των 16 ετών (η μέση ηλικία ήταν τα 35 χρόνια), κανένας εκ των οποίων δεν έπασχε από νοσήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επιδόσεις τους ούτε είχε εμπειρία ως χειρουργός.

Στη διάρκεια του παιχνιδιού, οι εθελοντές φορούσαν ακουστικά με τα οποία άλλοτε άκουγαν την «Σονάτα για δύο πιάνα» του Μότσαρτ, άλλοτε το Thunderstruck των AC/DC και άλλοτε τον κλασικό ήχο μιας χειρουργικής αίθουσας.

Οι ερευνητές χρονομέτρησαν πόση ώρα χρειάζονταν οι εθελοντές για να αφαιρέσουν επιτυχώς τρία όργανα και πόσα λάθη έκαναν. Τα αποτελέσματα του εγχειρήματος ήταν πολύ ενδιαφέροντα, γράφουν στο χριστουγεννιάτικο τεύχος της Ιατρικής Επιθεώρησης της Αυστραλίας (MJA).

Οι άνδρες έκαναν περισσότερα λάθη όταν άκουγαν τους AC/DC απ’ ό,τι όταν άκουγαν τα άλλα κομμάτια, ενώ οι γυναίκες δεν επηρεάζονταν από τη μουσική.

Στην πραγματικότητα, με το Thunderstruck τα λάθη των ανδρών ήταν κατά μέσον όρο 36, αλλά με τον Μότσαρτ και τον ήχο του χειρουργείου μόλις 28.

Επιπλέον, με τη μουσική του Μότσαρτ και των AC/DC οι άνδρες χρειάζονταν πολύ περισσότερη ώρα για να ολοκληρώσουν την αφαίρεση των οργάνων, απ’ ό,τι όταν άκουγαν τους ήχους του χειρουργείου – ένα εύρημα που επίσης δεν ίσχυε για τις γυναίκες, οι οποίες αφαιρούσαν εξίσου γρήγορα τα όργανα, όποια μουσική ή ήχο κι αν άκουγαν.

Που θα μπορούσαν να οφείλονται αυτές οι διαφορές; Ίσως στο ότι οι γυναίκες είναι κατά γενική ομολογία καλύτερες στο multitasking, δηλαδή στο να κάνουν ταυτοχρόνως πολλές δουλειές, λένε οι ερευνητές.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να έχουν οι άνδρες πιο ευαίσθητη ακοή ή να επεξεργάζεται ο εγκέφαλός τους με διαφορετικό τρόπο τους ήχους απ’ ό,τι στις γυναίκες. Το τι απ’ όλα ισχύει, αν ισχύει, θα πρέπει να εξεταστεί σε άλλες μελέτες, λένε οι ερευνητές.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button