ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Δείτε πως ο ΕΟΠΥΥ κουρεύει μέχρι και 70% τα λεφτά των γιατρών!

Στα πρόθυρα χρεωκοπίας βρίσκονται οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί και οι ακτινολόγοι καθώς ξαφνικά έλαβαν γνώση εκ των υστέρων, των δυσθεώρητων περικοπών μέσω clawback των εκτελεσμένων εξετάσεων του 2017, στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά τι είχε γράψει το HealthReport.gr: Άγριο κούρεμα στα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ! Τι χάνουν γιατροί, κλινικές, διαγνωστικά

Ενδεικτικά οι κωδικοί με τις μεγάλες περικοπές σε υπηρεσίες Διαγνωστικών Εξετάσεων και Πράξεων:

Υπερηχογραφήματα – 48,38%

Λοιπές Εξετάσεις & Πράξεις – 35,15%

Τονίζεται ότι ενώ οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί επιβαρύνονται σταθερά με ένα κούρεμα rebate αυτοπαραπομπής –40% κατά την εκτέλεση των ιατρικών πράξεων, μαστιγώνονται και με ένα αναπάντεχο clawback “λάστιχο” που ανακοινώνεται από τον Οργανισμό σε μεταγενέστερο χρόνο με αναδρομική ισχύ, επιβάλλοντας όρους επιστράτευσης της λειτουργίας των ιατρείων τους. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: ΕΟΠΥΥ: Με υπουργική απόφαση κούρεμα 15% στα χρήματα γιατρών, κλινικών, διαγνωστικών για παλιά χρέη!

 

 

 

 

 

 

To θεαματικό είναι ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε ομόφωνα, στις αρχές του 2018, πως θα κατανεμηθούν αναδρομικά τα ποσά του clawback του 2017. Οι ιατροί – αναφέρει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) αιφνιδιάστηκαν με την υποχρέωση στην πλειονότητα των περιπτώσεων να επιστρέψουν πάνω από το μισό ποσό των υποβολών, που σημαίνει ότι έξι μήνες εργασίας από διαγνωστικές πράξεις που εκτελέσθηκαν το 2017 σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, πηγαίνουν στον βρόντο.

Η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου αναρωτιέται: «Με ποιο τρόπο θα καλυφθούν οι δαπάνες για τη λειτουργία μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ που έχουν πανάκριβα ανταλλακτικά και έξοδα συντήρησης ; Για να μην αναφερθούμε στην αξία του πτυχίου Ιατρικής και του τίτλου ειδικότητας με τις πολύχρονες σπουδές, το οποίο δεν φαίνεται να συγκινεί τους ενοίκους της Αριστοτέλους, οι οποίοι στέκονται ανάλγητοι θεατές της αυξανόμενης ιατρικής μετανάστευσης».

Στα κάγκελα και οι καρδιολόγοι

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ)κ. Φ. Πατσουράκος, ο οποίος απέστειλε εχθές επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη με προτάσεις, ζητώντας την αύξηση των ορίων των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2018, αλλά και την απευθείας χρηματοδότηση των κωδικών των συγκεκριμένων εξετάσεων του 2017 από αδιάθετα υπόλοιπα του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Όπως ισχυρίζεται, οι  ιατροί, εργαστήρια και πολυϊατρεία καλούνται να επιστρέψουν από τα δεδουλευμένα τους τεράστια ποσά, που για τους καρδιολόγους είναι τα υψηλότερα. Για τα υπερηχογραφήματα το ποσοστό είναι 48,38%, ενώ για τις λοιπές εξετάσεις και πράξεις (που στη περίπτωση των καρδιολόγων είναι το test κοπώσεως, το holter ρυθμού και το holter πιέσεως) φτάνει το 35,15%.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button