sport-medicineΕιδήσεις ΥγείαςΤραυματισμοί

Δείτε πως τα Βλαστοκύτταρα σώζουν τα γόνατα μας!

 

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της χρήσης βλαστοκυττάρων στην θεραπεία της ρήξης του προσθίου χιαστού συνδέσμου που παρουσιάστηκαν στο διεθνές Συνέδριο
International Cartilage Repair Society- Stem Cellsand Scaffolds.

 

«Τα αποτελέσματα απέσπασαν τον θαυμασμό διακεκριμένων αθλητιάτρων από ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η νέα μέθοδος ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αφού μειώνει την αποθεραπεία της ρήξης του προσθίου χιαστού συνδέσμου, η οποία κυμαινόταν από έξι μέχρι δώδεκα μήνες» αναφέρει ο Ορθοπεδικός Χειρουργός και Αθλητίατρος Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, που εφαρμόζει την νέα μέθοδο στην Ελλάδα.

 

Η νέα μέθοδος χαρακτηρίστηκε ως επανάσταση στη χειρουργική των χιαστών συνδέσμων, καθώς μέχρι σήμερα εφαρμόζονται πάνω από 540 τεχνικές αποκατάστασης, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα ήταν ο χρόνος επιστροφής στην ενεργό δράση, που κυμαίνεται από 6-12 μήνες, ανάλογα με το σπορ του αθλητή.

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΜΕΘΟΔΟΥ

 

Tαχύτατη αναγέννηση του μοσχεύματος και σταθερότητα του γόνατος

 

Ελάττωση της αποτυχίας (επαναρρήξη ή ανεπάρκεια του νέου χιαστού)

 

Σημαντική μείωση του κίνδυνου μόλυνσης

 

Αποφυγή μετεγχειρητικής δυσκαμψίας από αρθροίνωση

 

Μικρότερο μετεγχειρητικό οίδημα και πόνο

 

Μεγάλο εύρος κίνησης της άρθρωσης

 

Δραματική μείωση του χρόνου επιστροφής στην ενεργό δράση.

 

Αξίζει να τονιστεί ότι η χρήση βλαστοκυττάρων στην αναγέννηση του χιαστού δεν είναι μια απλή διαδικασία. Απαιτεί έμπειρη και εξειδικευμένη ιατρική ομάδα, ειδικά πρωτόκολλα λήψης, προετοιμασίας και εφαρμογής, καθώς κρίσιμοι παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητά τους.

 

Απαιτείται ειδικό πρωτόκολλο αποθεραπείας που ξεκινά από μερικές ώρες μετά το χειρουργείο και ολοκληρώνεται με την επανένταξη του αθλητή στην ομάδα του. Η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας έξι εβδομάδες μετεγχειρητικά, αποτελεί οδηγό σημείο για την περαιτέρω αποθεραπεία του.

 

ΡΗΞΗ ΧΙΑΣΤΟΥ Ο ΠΙΟ ΣΥΧΝΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ

 

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ο σύνδεσμος του γόνατος ο οποίος υφίσταται συχνότερα τραυματισμό, ως αποτέλεσμα αθλητικής κάκωσης, πτώσεων ή τροχαίων ατυχημάτων. Η συχνότητα της κάκωσης αυτής αυξάνεται συνεχώς, με τη συμμετοχή όλο και περισσοτέρων ατόμων νέας ηλικίας στον επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό αθλητισμό, ενώ εμφανίζεται αυξημένη στις γυναίκες δύο με οκτώ φορές περισσότερο σε σχέση με τους άντρες (ανοιχτή λεκάνη, βλαισογονία, πρηνισμός άκρου ποδός, μυϊκή κατασκευή, ορμονικές διαφορές, ανατομία χιαστού και μηριαίων κονδύλων ).

 

Οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έχουν μεγαλύτερη συχνότητα τέτοιων τραυματισμών σε σχέση με τους Αφρο-αμερικάνους, Ασιάτες και Ισπανόφωνες.

 

Πιο συχνά τραυματίζονται οι αθλητές του μπάσκετ, του χόκεϊ, του ποδοσφαίρου, της γυμναστικής, ενώ ακολουθούν σε συχνότητα αυτοί του σκι και του βόλεϊ.

 

Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ κάθε χρόνο έχουμε περίπου 250.000 τραυματισμούς (1 στους 1.750) σε άτομα ηλικίας 15 με 45 χρόνων, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στη χώρα μας ξεπερνά τοις 4.000 ετησίως. Μόνο στο 30% των περιπτώσεων ο τραυματισμός είναι από άμεση επαφή με αντίπαλο.

 

Το συνολικό κόστος για την αντιμετώπιση των κακώσεων του χιαστού συνδέσμου ανέρχεται σε 2-3 δισ. δολάρια το χρόνο, γεγονός που υποδηλώνει το τεράστιο κοινωνικοοικονομικό κόστος των τραυματισμών αυτών.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button