Ειδήσεις Υγείας

Δείτε πως το μπλε φως χτυπά τα μικρόβια του στόματος!

Της Νίας Αβδελλή

Νέους ορίζοντες στον τομέα της στοματικής υγιεινής φέρνουν οι σύγχρονες ανακαλύψεις της επιστημονικής κοινότητας.
Μάλιστα πριν λίγες ημέρες για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάσθηκε σε συνέδριο στη Ρόδο μια πρωτοποριακή μέθοδος για τη στοματική υγεία.

Στη διάλεξή του που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο κατά την διάρκεια των εργασιών του 35ου Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συνεδρίου από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία με συνδιοργανωτή τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Δωδεκανήσου, ο Δρ. Νίκος Σούκος – Διευθύνων Επιστημονικός Σύμβουλος (Chief Science Officer) νεοφυούς αμερικανικής εταιρείας και καθηγητής Φυσικής και Βιολογίας στο πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης – παρουσίασε, για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, μια πρωτότυπη ενδοστοματική φωτεινή συσκευή με αντιμικροβιακή δράση για την βελτίωση της στοματικής υγιεινής και την πρόληψη των περιοδοντικών νόσων και της κακοσμίας (χαλίτωση) του στόματος.

Η στοματική κοιλότητα αποικίζεται από περίπου 700 διαφορετικά «φιλικά» και «δυνητικά παθογόνα» είδη βακτηρίων. Η μακροχρόνια υγεία του στόματος εξαρτάται από την διατήρηση της ομοιοστασίας του οικοσυστήματος, δηλαδή μιας ευνοϊκής ισορροπίας μεταξύ της «φιλικής» και της «εχθρικής» μικροβιακής χλωρίδας.

Το 2002, η ανακάλυψη καθώς και οι μετέπειτα έρευνες από τον Δρα Σούκο και τους συνεργάτες του στο εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μοριακής Φωτοϊατρικής στο συνδεδεμένο με το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Ινστιτούτο Φορσάϊθ (Forsyth Institute), κατέδειξαν ότι αρκετά από τα «δυνητικά παθογόνα» βακτήρια του στόματος είναι φωτοευαίσθητα.

Έτσι, ο Δρ. Σούκος οραματίστηκε τη δημιουργία μιας καινοτόμας ενδοστοματικής φωτεινής συσκευής με αντιμικροβιακή δράση.

Αυτή η συσκευή θα χρησιμοποιείται δυο φορές τη μέρα για 1-2 λεπτά κάθε φορά και θα εκπέμπει φως στην μπλε περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος συγκεκριμένου μήκους κύματος και δοσιμετρίας για την εκλεκτική στόχευση και καταστολή δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών.

Ο στόχος της διάλεξής του στο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο ήταν η παρουσίαση της επιστημονικής και επιχειρηματικής προσπάθειάς του τα τελευταία δεκατρία χρόνια.

• Ο καθηγητής Νίκος Σούκος είναι ερευνητής και εφευρέτης στοματολόγος που εργάζεται στο πεδίο της φωτοϊατρικής. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, κάτοχος διπλώματος Master στην Πειραματική Παθολογία του Στόματος από το Eastman Dental Institute του Παν/μίου του Λονδίνου και διδάκτωρ της Οδοντιατρικής Σχολής του Παν/μίου του Μονάχου στο πεδίο της Βιολογίας του Στόματος.

Έχει εργαστεί ως ερευνητής για είκοσι χρόνια στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Harvard και στο Ινστιτούτο Forsyth στη Βοστώνη. Είναι ο επιστημονικός ιδρυτής της εταιρείας PhotOral. Σήμερα, διδάσκει στα τμήματα Βιολογίας και Φυσικής του Παν/μίου Northeastern στη Βοστώνη και διευθύνει το επιστημονικό τμήμα της εταιρείας PhotOral.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button