Ειδήσεις Υγείας

Όταν η κοιλιά πρήζεται τι φταίει

Το φούσκωμα στην κοιλιά είναι ένα κοινό, αλλά ενοχλητικό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί άνδρες και γυναίκες με την ίδια συχνότητα.
Οι ένοχες αιτίες είναι η δυσανεξία στη γλουτένη, η δυσανεξία στη λακτόζη, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και η δυσκοιλιότητα.

Δυσανεξία στη γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε πολλά είδη δημητριακών, όπως σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι και βρώμη. Στην περίπτωση που έχετε δυσανεξία στη γλουτένη αν καταναλώσετε καταναλώσει τροφές που περιέχουν αυτήν την πρωτείνη  θα εκδηλώσετε φούσκωμα, πόνο στην κοιλιά και διάρροιες.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Οι πάσχοντες  με αυτή τη διαταραχή όταν καταναλώσουν  γάλα, παγωτό και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα εμφανίζουν φούσκωμα στην κοιλιά και αέρια.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μία χρόνια πάθηση που οφείλεται σε λειτουργική διαταραχή του εντέρου χωρίς να υπάρχει παθολογική βλάβη. Κύρια συμπτώματα είναι τα ξαφνικά επεισόδια κοιλιακού φουσκώματος και άλγους και οι διαταραχές στις κενώσεις με εναλλαγές διάρροιας – δυσκοιλιότητας.

Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο  είναι ένα σύνολο ψυχολογικών, σωματικών και συναισθηματικών διαταραχών και συμβαίνει στις γυναίκες κάθε μήνα πριν από την περίοδο. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το κοιλιακό πρήξιμο που οφείλεται στην κατακράτηση υγρών.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να σχετίζεται με άλλες παθολογικές καταστάσεις ή να εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της διατροφής και του τρόπου ζωής. Η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, νερού και καλίου, η έλλειψη φυσικής άσκησης και ορισμένα φάρμακα μπορεί να συντελέσουν στην εμφάνισή της.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button