ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Δείτε πόσα δίνουμε για νοσοκομεία και φάρμακα από την τσέπη μας πριν και μετά την κρίση!

Ανοδική τάση παρουσιάζουν οι ιδιωτικές δαπάνες τα τελευταία χρόνια της κρίσης.
Οι Έλληνες αναγκάζονται να δίνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους για νοσοκομεία αλλά και για φάρμακα, ενώ αντίθετα μειώνουν τις δαπάνες για οδοντιατρικές υπηρεσίες, επισκέψεις σε γιατρούς αλλά και άλλες παραϊατρικές υπηρεσίες.

Γεγονός βέβαια που δείχνει πως μεταχρονολογούν τις ανάγκες τους και δίνουν μόνο τα απαραίτητα για να βελτιώσουν την υγεία τους.
Είναι ενδεικτικό με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάσθηκε το ΙΟΒΕ το 2015, ότι το 2009 οι Έλληνες έδιναν το 19,2% των συνολικών ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία σε φάρμακα, ενώ το 2014 δίνουν πλέον το 33,3%.

φάρμακα 2

Αντίστοιχα ενώ το 2009 έδιναν για νοσοκομειακή περίθαλψη το 17,5% των χρημάτων που δίνουν από την τσέπη τους για τον τομέα της Υγείας, το 2014 το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 29,3%.

δαπάνες υγείας

Αντίθετα οι Έλληνες φαίνεται ότι εξαιτίας της κρίσης δίνουν όλο και λιγότερα χρήματα για την υγεία των δοντιών τους, δεδομένου ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία καλύπτουν ελάχιστες οδοντιατρικές υπηρεσίες και σε κάποιες περιπτώσεις και καθόλου.

Ενώ όταν ξεκινούσε η κρίση οι Έλληνες φαίνεται ότι διέθεταν ρευστό για να καλύψουν τις οδοντιατρικές τους ανάγκες, σήμερα δίνουν όλο και λιγότερα από την τσέπη τους λόγω οικονομικής στενότητας.

οδοντίατροι

Με βάση τα ίδια στοιχεία του ΙΟΒΕ του 2015, το 2009 οι ασφαλισμένοι έδιναν το 29,4% των ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία σε οδοντιατρικές υπηρεσίες. Το 2014 το ποσοστό κατρακύλησε στο 15%.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button