Φάρμακα

Δείτε πόσο μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη τους τελευταίους μήνες!

Ειδικότερα σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ), οι υπερβάσεις από το όριο που έχει τεθεί έχουν μειωθεί δραστικά. Ενώ του πρώτους μήνες του 2014 οι μηνιαίες υπερβάσεις σε αξία των συνταγών κυμαίνονταν από 25 έως και 32 εκατ. ευρώ, τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Οκτώβριο οι υπερβάσεις άγγιξαν μόλις τα 6 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως αν οι υπερβάσεις κυμαίνονταν σε αυτό το επίπεδο όλο το χρόνο, το claw bacκ (υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων) από τις φαρμακευτικές εταιρείες δε θα ξεπερνούσε τα 70 εκατ. ευρώ.

Βέβαια τα πράγματα στην αγορά φαρμάκου δεν κινήθηκαν έτσι ειδικά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Είναι ενδεικτικό ότι η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης έφθασε το πρώτο εξάμηνο του 2014 στα 127 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι ήταν συνολικά 150 εκατ. ευρώ.

Το 2ο εξάμηνο θεωρείται πιο ικανοποιητικό για τους παράγοντες του φαρμάκου δεδομένου ότι στην αγορά βγήκαν και νέα σκευάσματα τα οποία συνήθως ανεβάζουν κατακόρυφα τη δαπάνη. Να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο άρχισαν να κυκλοφορούν 400 νέα σκευάσματα τα οποία είχαν πάρει τιμές το προηγούμενο διάστημα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button