ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Δείτε τις τρεις πρώτες κινήσεις του υπουργού Υγείας με εντολή Τσίπρα

Συγκεκριμένες κατευθύνσεις θα πρέπει να ακολουθήσει ο νέος υπουργός Υγείας μόλις καθίσει στην καρέκλα του υπουργείου της οδού Αριστοτέλους.
Θα πρέπει να ακολουθήσει δηλαδή συγκεκριμένες προτεραιότητες που έχουν τεθεί από…ψηλά.

Ειδικότερα, με βάση τις οδηγίες αλλά και τις συνεννοήσεις που έχουν γίνει και προεκλογικά για το τι θα πρέπει να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα στην Υγεία, ο υπ.Υγείας θα πρέπει:

1)Να κλείσει το θέμα του rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) για τα φάρμακα. Μια υπόθεση που είχε μείνει στη μέση καθώς δε θεωρείται προαπαιτούμενο για τους δανειστές αλλά από αυτό θα κριθεί το θέμα της κατάργησης του «5ευρω» στα νοσοκομεία.

Ένα θέμα που έχει βάλει πολύ ψηλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως για την προώθηση του νέου rebate (rebate με βάση τον όγκο των πωλήσεων) για τις φαρμακευτικές εταιρείες, θα χρειαστεί διάταξη νόμου έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο HealthReport.gr ώστε να διασφαλιστεί και η τήρησή του.

Εξάλλου και το προηγούμενο διάστημα που πήγε να προωθηθεί το νέο rebate είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις από τον ΕΟΠΥΥ για μια απλή υπουργική απόφαση, λένε οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr.
Από τα 139 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθεί από το rebate τα 40 εκατ. θα αποτελέσουν τα ισοδύναμα για το «5ευρω» των νοσοκομείων ώστε να μην επανέλθει.

Ενώ ένα τμήμα των κονδυλίων θα διατεθεί για να ελαφρυνθεί η συμμετοχή στις ασφαλιστικές εισφορές για το φάρμακο των οικονομικά αδυνάμων.

Η συμμετοχή δηλαδή θα προσδιορίζεται με βάση τα εισοδήματα ειδικά για όσους έχουν πολλά χαμηλά.

2) Εντός των επόμενων ημερών θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η διαδικασία ώστε τα ακριβά φάρμακα για τους βαριά πάσχοντες να χορηγούνται από τα νοσοκομεία και όχι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για μια ρύθμιση που θεωρείται ότι βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες και του Αλέξη Τσίπρα δεδομένου ότι σήμερα οι βαριά πάσχοντες βασανίζονται αναζητώντας τα φάρμακά τους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τη στιγμή που δεν διατίθενται από τα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα.

3) Ο υπουργός Υγείας θα πρέπει να προωθήσει άμεσα και το θέμα των συμβάσεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Συμβάσεις για τη διάθεση κρεβατιών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά και για ακτινοθεραπείες επίσης σε ιδιωτικά κέντρα και κλινικές.

Η υπόθεση προωθείται ήδη μέσω ΕΟΠΥΥ και θα πρέπει να επιταχυνθεί ώστε να μην βρίσκονται σε αναμονή καρκινοπαθείς για ακτινοθεραπεία για μήνες στο ΕΣΥ, λένε στελέχη της Κουμουνδούρου στο HealthReport.gr. Αυτό θα αλλάξει και την εικόνα του τομέα της Υγείας δια χειρός ΣΥΡΙΖΑ, λένε τα ίδια στελέχη.

(Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες για το πώς θα γίνονται οι ακτινοθεραπείες στον ιδιωτικό τομέα αλλά και για τα κρεβάτια εντατικής).

Οι τρεις πρώτες αυτές κινήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα μέσα Οκτωβρίου ώστε να ελαφρυνθούν άμεσα οι ασθενείς λέγεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε εντός του Οκτωβρίου καταφθάνουν και οι δανειστές για να διαπιστώσουν πως τα πάει η νέα κυβέρνηση με τα προαπαιτούμενα αλλά και την εφαρμογή του 3ου μνημονίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Editorial: Οι πρώτες σκληρές μνημονιακές κινήσεις που θα πρέπει να κάνει ο νέος υπουργός Υγείας!

Από αρχές Οκτωβρίου δωρεάν ακτινοθεραπείες στον ιδιωτικό τομέα! Όλες οι λεπτομέρειες

Διορίζονται αγροτικοί και ειδικευόμενοι γιατροί! Μετακινούνται άρον άρον γιατροί από τον Πειραιά

Στις 23 Σεπτεμβρίου η συνεδρίαση του πειθαρχικού για τους «φακελάκηδες»!

Συμφωνία δημοσίου με ιδιωτικό τομέα για εντατικές και ακτινοθεραπείες! Τι ανακοίνωσε ο Π.Κουρουμπλής

Σχετικά Άρθρα

Back to top button