ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Δείτε τι αλλάζει στα πακέτα των τσιγάρων η Ευρωπαϊκή Ένωση!

Ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νέες οδηγίες, οι οποίες τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να ψηφιστούν από τα επιμέρους κοινοβούλια των Ευρωπαϊκών κρατών. Τα κυριότερα σημεία των οδηγιών αυτών είναι:

– Υιοθέτηση των εικονομηνημάτων στα πακέτα των τσιγάρων, τα οποία θα πρέπει να καλύπτουν το 65% (αντί 75% που προτάθηκε) και να αποτελούν φωτογραφικό υλικό των νοσημάτων που προκαλούνται από το κάπνισμα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα πακέτα είναι αποθαρρυντικά για τους νέους.

Ήδη η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθέτησαν τις παραπάνω οδηγίες, ενώ και η Γαλλία βρίσκεται σε αυτή τη διαδικασία.
Να σημειωθεί ότι πρωτοπόρος στην επιβολή των εικονομηνυμάτων στα πακέτα των τσιγάρων είναι η Αυστραλία, η οποία πριν από περίπου 3 χρόνια εισήγαγε στην αγορά πακέτα που απεικόνιζαν τις τραγικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία.

πακέτα τσιγάρα

– Απαγόρευση των αρωμάτων, τα οποία αυξάνουν την εξάρτηση, καθώς κάποια είναι καρκινογόνα. (δόθηκε διορία 4 έτη για κάποια είδη)
– Απαγόρευση των μικρών συσκευασιών. (ΔΕΝ απαγορεύτηκαν τα slim τσιγάρα)
– Μέτρα για το λαθρεμπόριο.
– Έλεγχος της πώλησης τσιγάρων μέσω διαδικτύου
– Εφαρμογή προδιαγραφών ασφάλειας και ποιότητας για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Η νέα Ευρωπαϊκή Ντιρεκτίβα θα ισχύσει για 20 έτη κι εκτιμάται ότι θα οδηγήσει μέσα σε 5 χρόνια σε:
– Μείωση-πρόληψη του αριθμού νέων καπνιστών, που θεωρείται ως ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μείωση στη χρήση του καπνού
– Μείωση του αριθμού των καπνιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 2,4 εκατ.
– Όφελος 506 εκατ. ευρώ λόγω της ετήσιας μείωσης σε έξοδα περίθαλψης
– Καθαρό κέρδος σε θέσεις εργασίας: 2234 θέσεις εργασίας
– Καθαρό όφελος στην οικονομία: 4 δις ευρώ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button