ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Δείτε τι ζητάει εδώ και τώρα η τρόικα στην Υγεία! Όλο το παρασκήνιο

Με ύφος… εκνευρισμένου αυτοκράτορα εμφανίστηκε τις προάλλες στην οδό Αριστοτέλους στο υπουργείο Υγείας, ο γνωστός από τα παλιά τροϊκανός Τζουζέπε Καρόνε.

Κατά τη συνάντηση του με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο αρμόδιος για θέματα Υγείας εκπρόσωπος των δανειστών, φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr να εξέφρασε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο τη δυσαρέσκειά του για όσα δεν έγιναν το τελευταίο διάστημα.

Έτσι έθεσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προ των …ευθυνών της, λένε πηγές του HealthReport.gr, να πράξει όσο το δυνατόν συντομότερα όσα θα έπρεπε να έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα. Κάτι που βέβαια θα υποχρεωθεί να πράξει η αριστερή ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεδομένου ότι έχει υπογράψει το 3ο μνημόνιο.

Εξάλλου στα προαπαιτούμενα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο τομέα της Υγείας, οι τιμές των φαρμάκων, βάσει των οποίων τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημιώνουν το συγκεκριμένο φάρμακο, μετά την λήξη της περιόδου προστασίας τους (off patent) μειώνεται στο 50% της τιμής του προϊόντος σε κατάσταση προστασίας των δεδομένων (on patent) είτε εναλλακτικά στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με το ποια είναι σε κάθε περίπτωση η χαμηλότερη τιμή.

Κάτι που σημαίνει ότι θα μειώσει αυτομάτως και τις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων που εξαρτώνται από τις τιμές των φαρμάκων που έχασαν την πατέντα τους.

Ο τροϊκανός Καρόνε που φαίνεται πως είναι πλήρως ενημερωμένος για τα οικονομικά της Υγείας στη χώρα μας, ζήτησε επίσης- σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr– μετά την πρώτη αξιολόγηση που εκτιμάται περί τα τέλη Οκτωβρίου, να αλλάξει ο νόμος για τα φάρμακα που παρέχει προστασία στα φθηνά και όσα πωλούνται κάτω των 12 ευρώ.

Στα κάγκελα

Η ρύθμιση αυτή  έχει βγάλει στα …κάγκελα τους Έλληνες Φαρμακοβιομηχάνους. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ: «Σήμα κινδύνου από τους Έλληνες Φαρμακοβιομηχάνους: Θα εξαφανιστούν τα ελληνικά φάρμακα!».

Και αυτό γιατί αμέσως μετά και κατά τις αρχές του 2016, (Ιανουάριο ή το αργότερο Φεβρουάριο) η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προωθήσει νέο νόμο που να ορίζει την ανατιμολόγηση των φαρμάκων αλλά με νέα δεδομένα τα οποία βέβαια θα έχουν και πάλι στόχο τη μείωση της δαπάνης.

Στο ίδιο πλαίσιο ο τροϊκανός Καρόνε απαίτησε εδώ και τώρα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει με τις προμήθειες στα νοσοκομεία, τόσο των φαρμάκων όσο και γενικότερα των υλικών, μέσω διαγωνισμών.

Βέβαια στην περίπτωση αυτή αγκάθι παραμένει η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) προς ώρας υπολειτουργεί χωρίς να μπορεί να προχωρήσει σε καμία απολύτως διαδικασία.
Γι αυτό και το επόμενο διάστημα αναμένονται παρεμβάσεις-αλλαγές στην ΕΠΥ τόσο διοικητικού χαρακτήρα όσο και σε πρόσωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμα κινδύνου από τους Έλληνες Φαρμακοβιομηχάνους: Θα εξαφανιστούν τα ελληνικά φάρμακα!

Μόνο στο HealthReport.gr: «Μπλόκαρε» η ανατιμολόγηση των φαρμάκων στον τροϊκανό Καρόνε!

Στα χέρια του τροϊκανού Καρόνε οι αποφάσεις για τα φάρμακα! Όλο το παρασκήνιο και οι αντιρρήσεις

Άγριο στρίμωγμα τρόικας στον Κουρουμπλή! Τι ζητούν οι δανειστές για το «5ευρω» στα νοσοκομεία! Όλοι οι διάλογοι

Οι τροϊκανοί ξανάρχονται στην Υγεία! Που θα εγκατασταθούν και τι ετοιμάζουν

Σχετικά Άρθρα

Back to top button