Ειδήσεις Υγείας

Δείτε τι θα αλλάξει στην υγεία ο φορέας Αξιολόγησης των Τεχνολογιών

Ο συγκεκριμένος φορέας θα κρίνει την αποτελεσματικότητά τους είτε πρόκειται για μηχανήματα είτε για φάρμακα, αξιοποιώντας αποδεικτικά στοιχεία για την κλινική αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και το κόστος.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί της υγείας κατά τη διάρκεια του  2nd MedTech Conference, με θέμα  «Η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην Υγεία» στην Ελλάδα παρατηρείται το εξής παράδοξο γεγονός: Να «φιγουράρει» στις πρώτες θέσεις του ΟΟΣΑ στον αριθμό των εγκατεστημένων συστημάτων υπολογιστικής τομογραφίας, αλλά να μην αξιοποιούνται από πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τους συνέδρους το Υπουργείο θα πρέπει να αξιολογήσει τα αιτήματα σε σχέση με τον αριθμό των εξετάσεων που πραγματοποιούν σήμερα τα νοσοκομεία, τον αριθμό των μηχανημάτων που βρίσκονται στα ιδιωτικά εργαστήρια στην ίδια πόλη, καθώς και με ποιες προϋποθέσεις ζητήθηκε ο εξοπλισμός.

Δείτε ΕΔΩ τι αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: «Σκοτωμός» στην αγορά υγείας για τον νέο φορέα αξιολόγησης φαρμάκων και τεχνολογίας! Όλο το παρασκήνιο

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο φορέας HTA είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός, όπως στην Αγγλία, που δεν επηρεάζεται από κανέναν κρατικό φορέα και συνεργάζεται με πανεπιστήμια και επιστημονικά κέντρα στα οποία και αναθέτει λεπτομερείς μελέτες για την αξιολόγηση είτε τεχνολογικών μηχανημάτων είτε φαρμάκων.

Κομφούζιο στις προμήθειες

Την ίδια στιγμή έντονος προβληματισμός επικρατεί τόσο στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όσο και στην αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων μετά τη δημοσίευση του νόμου 4412 για τις δημόσιες συμβάσεις. Πρόκειται για έναν τεράστιο σε μέγεθος νόμο με περισσότερα από 370 άρθρα, πολύπλοκο στη διατύπωσή του, ο οποίος υιοθετεί αρκετές, ουσιαστικές αλλαγές, που αφορούν και τις προμήθειες των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Ο νέος νόμος ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία 2014/24/ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις, η οποία υιοθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2014 και έπρεπε να έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι τις 18 Απριλίου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button