Ειδήσεις ΥγείαςΠαιδί

Δείτε τι προκαλούν στα βρέφη τα ηλεκτρονικά παιχνίδια!

Σε αντίθεση με τα «παλιομοδίτικα» παιχνίδια όπως είναι τα ξύλινα πάζλ, τα πλαστικά και χρωματιστά σχήματα που τα βοηθούν να αναπτύξουν το λόγο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Pediatrics.

Όπως αναφέρει η επιθεώρηση, η διαπίστωση ότι ο χρόνος των γονέων για την ενασχόληση με τα παιδιά τους είναι ελάχιστος, γι’ αυτό και είναι σημαντικό η επιλογή των παιχνιδιών να μπορεί να βελτιστοποιεί τις δεξιότητες του υπό ανάπτυξη βρέφους.

Η μελέτη έγινε με επικεφαλής την Anna V. Sosa, Ph.D. από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα. Η ίδια και οι συνεργάτες της έθεσαν υπό παρακολούθηση 26 γονείς με τα παιδιά τους, ηλικίας από 10 έως 16 μηνών. Οι συμμετέχοντες έλαβαν τρία σετ παιχνιδιών: ένα ηλεκτρονικό (τύπου λάπτοπ, μία φάρμα με ζωάκια που μιλούσαν και ένα κινητό τηλέφωνο που παρήγαγε μουσική), ένα παραδοσιακό (ξύλινα παζλ με μεγάλα σχήματα, ένα παιχνίδι διαλογής σχημάτων και φωτογραφίες) και πέντε βιβλία με ανάγλυφα ζώα, και σχήματα με χρώματα.

Όταν τα παιδιά έπαιζαν με ηλεκτρονικά παιχνίδια, είχαν μικρότερη επαφή με λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι γονείς τους, οι οποίοι μιλούσαν και πολύ λιγότερο, καθώς τα παιδιά τα απασχολούσαν οι ήχοι και τα φώτα.

Επιπλέον, τα παιδιά έκαναν λιγότερες ερωτήσεις, λάμβαναν απαντήσεις που τους ικανοποιούσαν άμεσα και γενικά η παραγωγή λέξεων και η συνομιλία ήταν πολύ πιο περιορισμένη, σε σχέση με τη χρήση των άλλων δύο σετ παιχνιδιών. Μάλιστα, τα μωρά που όσο έπαιζαν με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια παρήγαγαν πολύ λιγότερο λόγο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Στα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε ακόμη ότι οι γονείς χρησιμοποιούσαν λέξεις και όχι φράσεις όταν τα παιδιά τους έπαιζαν με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ενώ στις άλλες δύο περιπτώσεις προσπαθούσαν να τους εξηγούσαν χρησιμοποιώντας δομημένο λόγο.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το πείραμα θα συνεχιστεί προκειμένου να καταστεί σαφές εάν αυτό επηρεάζει την ανάπτυξη και τις δομές του εγκεφάλου, πέρα από το αυταπόδεικτο αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες είναι οι νέες καμπύλες που μετρούν την ανάπτυξη των παιδιών;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button