ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Δείτε όλο το διάλογο από τον άγριο καβγά υπ.Υγείας- δημοσιογράφων!

Σε έναν άγριο καβγά μεταξύ ηγεσίας υπουργείου Υγείας και συντακτών Υγείας εξελίχθηκε τελικά η συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του πορίσματος του ΚΕΕΛΠΝΟ για το…ύποπτο χρήμα που διακινήθηκε σε διαφημιστικές εταιρείες και ΜΜΕ.

Το κακό κλίμα είχε διαφανεί από την αρχή. Οι διαπιστευμένοι συντάκτες υγείας διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη διαρροή του πορίσματος για το ΚΕΕΛΠΝΟ, κάτι που διαπίστωσαν μία ημέρα πριν την επίσημη συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης αρνήθηκαν ότι ήταν υπεύθυνοι της διαρροής υποστηρίζοντας ότι το πόρισμα είχε πολλούς αποδέκτες.
Ωστόσο όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν εάν οι ίδιοι θα λάβουν αντίγραφο του πορίσματος, οι απαντήσεις ήταν… αποστομωτικές για ένα πόρισμα που είχε ήδη δημοσιευτεί.

Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα από τους διαλόγους:

Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Βεβαίως δεν μπορούμε να δώσουμε το ντοκουμέντο. Είμαστε καταρχήν σε συνεννόηση. Προσέξτε, δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα. Είμαστε σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, με το αρμόδιο Υπουργείο Διαφάνειας….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
[…]δεν θέλουμε να παίξουμε.
Κος Πολάκης :
Μην παίζετε. Εν πάση περιπτώσει, θα τα πούμε μετά.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Εν πάση περιπτώσει. Αυτό το οποίο, και τελειώνω εγώ, εντοπίζονται πάρα πολλές παρατυπίες και παρανομίες στη διαδικασία αυτή ανάθεσης έργου σε διάφορες εταιρείες διαφημιστικές που είχαν ως τελικό στόχο την προώθηση κοινωνικών μηνυμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Προκύπτουν προβλήματα και στον τρόπο με τον οποίο έγινε η μη πρόσκληση ενδιαφέροντος, επιλογή αναδόχων μέσω προσφορών, κατάτμηση φυσικού αντικειμένου, μη προσδιορισμός του περιεχομένου του έργου και λοιπά. Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά. Και αποδίδονται ευθύνες και σε μέλη της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ και σε υπηρεσιακά διοικητικά στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Θα λάβετε κάποια μέτρα να ….;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Προσέξτε. Θα τα πούμε αυτά, θα τα πούμε. Δηλαδή πραγματικά δεν καταλαβαίνω αυτή τη συνεχή….
Κος Πολάκης :
Μπορείτε να μας ρωτήσετε όταν θα τελειώσουμε;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Πραγματικά δεν το καταλαβαίνω. Τη συνεχή τάση να ρωτάτε και να διακόπτετε την ώρα της συνέντευξης. Πραγματικά δεν το καταλαβαίνω αυτό. Δεν μπορώ να το διανοηθώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Δεν το συνηθίζουμε, κύριε Υπουργέ.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Ναι, πραγματικά δεν το καταλαβαίνω.
Κος Πολάκης :
Ωραία, σταματήστε το τότε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Υπάρχει μία ιδιαιτερότητα εδώ πέρα σε αυτή τη συνέντευξη. Το καταλαβαίνετε.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Ωραία. Το καταλαβαίνω και προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε για να πάμε παρακάτω. Προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε παρακαλώ όλοι μαζί. Όλοι μαζί.

Ακολούθησε η συνέχεια της συνέντευξης Τύπου αφορά την παρουσίαση των στοιχείων από το πόρισμα.

Όμως η ένταση ανεβαίνει και πάλι όταν οι δύο υπουργοί ρωτούνται για την παρουσία τους σε συνέδριο που διοργανώνεται από εταιρεία που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση και αναφέρεται στο πόρισμα.

Τα αποσπάσματα με τα κύρια σημεία των απαντήσεων παρακάτω ενδεικτικά:

Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Να απαντήσω κάτι; Επιτρέψτε μου. Μία στιγμή. Πρώτον, η ευθύνη δεν αφορά τον συναλλασσόμενο με μία υπηρεσία, εάν η υπηρεσία αυτή δεν τηρεί το νόμο, την προβλεπόμενη διαδικασία και τα λοιπά.

Εμείς δεν στοχοποιούμε από το πόρισμα και οι ελεγκτές δεν στοχοποιούν τις εταιρείες οι οποίες πήραν, τους ανατέθηκε κάποιο έργο διαφημιστικό ή οτιδήποτε άλλο, δημιουργίας μηνυμάτων και λοιπά.

Νομίζω ότι είναι…, τώρα εάν υπάρχουν άλλου τύπου διαπλοκές σε αυτό το σύστημα, είναι άλλο θέμα. Αυτό από μόνο του δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην αξιοπιστία μιας εταιρείας.

Εδώ πλήττεται η αξιοπιστία ενός συστήματος που είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Και από εκεί και μετά, εμείς αγαπητέ φίλε, επιλέγουμε την παρουσία μας σε διάφορες εκδηλώσεις, ανάλογα με τον φορέα ο οποίος μας καλεί και που έχει την επιστημονική ευθύνη για αυτήν την εκδήλωση και όχι με το ποια εταιρεία έχει το στήσιμο της εκδήλωσης ή οργανώνει το συνέδριο.

Εμείς έχουμε καλεστεί στο ετήσιο συνέδριο της εθνικής σχολής δημόσιας υγείας. Για αυτό και θα παραστεί ο Υπουργός και θα απευθύνει ένα χαιρετισμό το βράδυ.

Ειλικρινά δεν είναι ούτε και με ενδιαφέρει, ούτε και ξέρω ποια εταιρεία το οργανώνει. Πραγματικά δεν το ξέρω. Δεν μπορεί να αποτελεί λοιπόν ψόγο αυτό το πράγμα, ούτε κατά την άποψή μου έρχεται σε αντίθεση με την παρουσίαση ενός πορίσματος.

Και εμείς είδατε πάρα πολύ καλά, ότι δεν εστιάσαμε κάπου, ούτε προσπαθήσαμε να υποδείξουμε κάτι. Το αν το έκανε το περιοδικό για δικούς του λόγους, δεν μας ενδιαφέρει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Μα, κύριε Υπουργέ, αφήνετε σαφείς αιχμές για μαύρο πολιτικό χρήμα εδώ, σε αυτήν την υπόθεση. Και το μαύρο πολιτικό χρήμα κάποιες εταιρείες το διαχειρίζονται, δεν το διαχειρίζεται ο διοικητής του ΚΕΕΛΠΝΟ ή ο Πρόεδρος.
Κάποιες εταιρείες το διαχειρίζονται το μαύρο πολιτικό χρήμα και καταλήγει στις τσέπες των προκατόχων σας. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Ωραία. Δεν κρύβεται κανείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Και καταλήγει σε μέσα μαζικής ενημέρωσης μέσω των διαφημιστικών, που ελέγχουνε και προασπίζουν το προφίλ του εκάστοτε Υπουργού.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Ωραία, και σε τι να απολογηθούμε εμείς τώρα; Να καταλάβω και εγώ. Σε τι να απολογηθούμε εμείς τώρα; Δεν είπα πριν, ότι έχει σαφώς ευθύνη και το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Όχι να απολογηθείτε. Σας ζήτησα να δώσετε εξηγήσεις για αυτά που λέτε περαιτέρω. Αυτή είναι η δουλειά μου.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Και το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ευθύνη και η πολιτική ηγεσία τότε του Υπουργείου είχε ευθύνη και τότε και παλιότερα και όταν επεκταθεί ο έλεγχος παραπίσω, θα φανεί και για αυτό πάει και στον Εισαγγελέα η ιστορία. Για να φανεί αν αυτό το πράγμα όντως αφορά διαφημιστική εκστρατεία ή αφορά και άλλα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Μαζί σας.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Και προφανώς, αυτό. Δεν κατάλαβα πως μας γυρνάς το ότι η εθνική σχολή δημόσιας υγείας επέλεξε να τους οργανώσει το συνέδριο μια διαφημιστική, δηλαδή, αυτός ο συλλογισμός ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Το σχόλιό μου αφορούσε κατ’ αρχάς, τη γενική γραμματεία δημόσιας υγείας και την εταιρεία.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Μισό λεπτό. Το ποιος θα διαλέξει. Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή για να πάω σε ένα άλλο θέμα. Αυτή τη στιγμή που ταιριάζει με αυτά.
[…]
Και είναι κάποια πράγματα που είναι αέρας κοπανιστός, που ένας ολόκληρος μηχανισμός από κάτω, στημένος τα προηγούμενα χρόνια, τροφοδοτούμενος με τέτοιο χρήμα, μέσα από τέτοια κυκλώματα εταιρειών, προσπαθεί να αποκτήσει ξανά πρόσβαση.

Δεν θα την αποκτήσει αυτήν την πρόσβαση και είμαι πολύ σαφής. Όχι. Και είμαι πολύ σαφής σε αυτό που λέω. Το αν κάποια εταιρεία, αυτή που είπατε προηγουμένως, έκανε δουλειές τα προηγούμενα χρόνια και προσπαθεί να κάνει δουλειές και σήμερα, μπορεί να προσπαθεί, αυτή είναι η δουλειά της. Από εκεί και πέρα δεν μας ακουμπάει. Εδώ δεν μας ακουμπάει. Δεν μας ακουμπάει.
Γιατί αν μας ακουμπούσε δεν θα επιμέναμε…
[…]

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, να μην κάνουμε συνεντεύξεις να μην τσαντίζεστε…
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Και ποιος σου είπε ότι τσαντίζομαι; Έτσι είναι το στυλ μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Το στυλ σας στην Κρήτη, όχι εδώ.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Δεν θα μου υποδείξεις εσύ…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Λοιπόν, επ΄ αυτού ο συναλλασσόμενος, δηλαδή ο αποδέκτης του μαύρου χρήματος, θα μου επιτρέψετε τον όρο, από το ΚΕΕΛΠΝΟ, το δημόσιο φορέα, δεν έχει ευθύνη;

Θα επανέλθω σε αυτό που είπε ο συνάδελφος ότι πηγαίνετε σε δραστηριότητες, σε επιχειρηματικές δραστηριότητες μιας εταιρίας που είναι μέσα στο πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπάρχει μια πολιτική διάσταση διότι η συγκεκριμένη εταιρία εμπλέκεται με υψηλό πολιτικό πρόσωπο, νομίζω ξέρουμε όλοι ποιοι είναι, και εσείς θεωρείτε ότι είναι ηθικά και πολιτικά ορθό να πηγαίνετε στη …, με μια εταιρία που εμπλέκεται, κύριε Ξανθέ, και λέτε ότι ο συναλλασσόμενος δεν έχει ευθύνη. Αν εγώ τα πάρω δεν έχω ευθύνη, φταίει ο Υπουργός που μου τα δίνει δηλαδή μόνο.
Δεν θέλετε να μου απαντήσετε, εντάξει κρατώ αυτό. Είπατε ότι ο συναλλασσόμενος δεν έχει ευθύνη, κρατώ αυτό.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Είπα ότι δεν κοιτάζω ποιος οργανώνει το συνέδριο για να πάω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Και επίσης και ότι ο συναλλασσόμενος δεν έχει ευθύνη.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Είναι ευθύνη καθενός που οργανώνει ένα συνέδριο να συναλλάσσεται με αξιόπιστες..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Είπατε επίσης ότι ο συναλλασσόμενος, έχω πάρα πολύ καλή μνήμη, δεν έχει ευθύνη. Ωραία. Ποιους θα απομακρύνετε από το ΚΕΕΛΠΝΟ διότι είναι τα ίδια πρόσωπα που ήταν και την περίοδο που εξετάζουμε. Είναι τα ίδια πρόσωπα. Θα απομακρύνετε κάποιους, θα απολύσετε κάποιους από το ΚΕΕΛΠΝΟ άμεσα;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Κοιτάξτε, θα υπάρξουν αλλαγές προφανώς. Επεξεργαζόμαστε μια συνολική αναδιοργάνωση του χώρου της δημόσιας υγείας και θα υπάρξουν και θεσμικές αλλαγές και θα υπάρξει και επανεξέταση του ρόλου κάθε φορέα σε αυτό το τοπίο. Και προφανώς θα δούμε, με βάση τα νέα δεδομένα, πώς γίνεται, πώς διατάσσεται διοικητικά το σύστημα εκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Όχι, για τα συγκεκριμένα πρόσωπα.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Προσέξτε. Οι συγκεκριμένοι, εννοείτε τα πρόσωπα, τα μέλη της διοίκησης;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ναι, όχι της καινούριας….
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Όχι, της καινούριας, ωραία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
….που ήταν τόσα χρόνια και λοιπά.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Προφανώς, προφανώς. Οι ευθύνες που προκύπτουν θα διερευνηθούν και ποινικά και αυτό δεν μπορεί να μην έχει επίπτωση στο ρόλο και στην παρουσία τους σε αυτό το σύστημα. Είναι σαφές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Άρα θα τους απολύσετε.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Δεν είπα, ότι θα απολύσουμε. Δεν απολύουμε. Τηρούμε την νομιμότητα. Αυτό ακριβώς κάνουμε.
Για πρώτη φορά, για πρώτη φορά, επιτρέψτε μου να πω, σε αυτό το πεδίο αφήνουμε την νομιμότητα να λειτουργήσει.

Λίγο αργότερα τα …αίματα ανάβουν για τα καλά…

Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Γιατί πετάγεσαι;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Πραγματικά δηλαδή, αφήστε με….
(Διάλογος)
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Θα δείξεις το στοιχειώδη σεβασμό στον Υπουργό την ώρα που μιλάει και θα μιλήσεις, θα ρωτήσεις μετά. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση. Στοιχειώδη σεβασμό να δείχνεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από μικρόφωνο)
Καλά, μη μας δείρετε.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Δεν δέρνω κανένα. Και μη το γυρίσουμε εκεί γιατί από την αρχή ήρθατε με ένα στυλ λες και φταίμε εμείς που το βρήκε ο Βαξεβάνης, ας πούμε. Χαμηλά λίγο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πάντως δεν φταίμε εμείς. Ποιος φταίει;
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Όχι εμείς πάντως. Το είπα, το είπα από την αρχή. Χαμηλά λίγο τώρα.
(Διάλογος)
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Να μιλήσουμε λίγο; Να μιλήσουμε; Σας παρακαλώ πάρα πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, συγνώμη. Ζητώ συγνώμη.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Χαίρομαι που ζητάτε συγνώμη. Γιατί πολιτικές μπαρούφες δεν λέω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από μικρόφωνο)
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Τώρα έτσι δεν συζητάμε. Δεν συζητάμε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ.
(Διάλογος)
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Λοιπόν, τα μαντρόσκυλα, τα οποία έχει εξαπολύσει η διαπλοκή για να μπλοκάρει αυτό που γίνεται, δεν μας σταματάει. Το κατάλαβες; Δεν μας σταματάει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από μικρόφωνο)
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Ό,τι να’ναι. Δεν μας σταματάει. Δεν πειράζει. Να αντισταθείς και να τα διεκδικήσεις.
(Διάλογος)
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Μπορώ να απαντήσω; Σας παρακαλώ. Εντάξει υπάρχει ένταση, λίγο να ηρεμήσουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο φως τα μαύρα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ! Ο άγριος καβγάς και η κυρία υπουργού

Άρχισε η «εκκαθάριση» στο ΚΕΕΛΠΝΟ! Πόρισμα φωτιά

Σχετικά Άρθρα

Back to top button