ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Δείτε όλο το σχέδιο των αλλαγών σε Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ που ξεκινά στην Αχαΐα! Τι αλλάζει

Οι προτεινόμενες αλλαγές από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια– τις οποίες παρουσιάζει στο σύνολο τους το HealthReport.gr -προκαλούν ήδη αντιδράσεις σε γιατρούς και εργαζομένους, καθώς αποδυναμώνονται τα μεγάλα νοσοκομεία, άλλες μονάδες συγχωνεύονται ενώ κάποιες άλλες σβήνουν από το χάρτη.

Εξάλλου εδώ και καιρό η ηγεσία του υπουργείου υγείας είχε προετοιμάσει τι θα …εξαφανίσει από τον υγειονομικό χάρτη. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Έτοιμη η λίστα με τα λουκέτα σε ΠΕΔΥ-Κέντρα Υγείας! Ποια κλείνουν»

Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους

Ταυτόχρονα πάντως η ανακατανομή του προσωπικού στην ΠΦΥ φέρνει τα πάνω κάτω στις εργασιακές σχέσεις γιατρών και νοσηλευτών. Εκτός των άλλων υιοθετείται ο θεσμός των επισκεπτών γιατρών που θα πηγαίνουν μερικές ημέρες τη βδομάδα για να παρέχουν υπηρεσίες σε μικρές υγειονομικές μονάδες, ενώ αλλάζουν πλήρως και οι συμβάσεις με τους ιδιώτες γιατρούς που σήμερα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προτείνεται να υπάρξει νομοθετική αλλαγή που θα αφορά στις συμβάσεις με τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, συμβάσεις οι οποίες θα γίνονται με τις Υγειονομικές Περιφέρειες και όχι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι ο ΕΟΠΥΥ ξεκινά τις διαπραγματεύσεις για τις νέες συμβάσεις. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης με γιατρούς, διαγνωστικά, κλινικές για νέες συμβάσεις!»

Ο φόβος των γιατρών– λένε πηγές του HealthReport.gr -εστιάζεται και στο γεγονός αν το ιατρικό προσωπικό που σήμερα απασχολείται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δηλαδή στα Κέντρα Υγείας και τα ΠΕΔΥ, καταλήξει να εργάζεται στα νοσοκομεία όπου υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις.

Αντίστοιχα και οι ιδιώτες γιατροί που θα συνάψουν συμβάσεις για να παρέχουν υπηρεσίες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι πιθανό να καταλήξουν στα νοσοκομεία.
Πάντως ήδη υγειονομικοί φορείς του Μεσολογγίου διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου το οποίο επίσης ανήκει στην Υγειονομική Περιφέρεια.

Μάλιστα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας τον ενημερώνει για τις αντιδράσεις από το Μεσολόγγι και ζητά να μη γίνει καμία συγχώνευση ή κλείσιμο κλινικών και μονάδων.

ΠΟΕΔΗΝ

Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ για άγνωστους λόγους επισπεύδουν τις διαδικασίες για την εφαρμογή των αλλαγών –όπως σημειώνουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr – την ώρα μάλιστα που δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική προετοιμασία.

Άλλωστε τα πάντα είναι …μισά. Τα νοσοκομεία υπολειτουργούν χωρίς προσωπικό, τα ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας αντίστοιχα, ενώ τα δημόσια εργαστήρια αργοπεθαίνουν χωρίς υλικά και εργαζόμενους.

Δείτε παρακάτω όλο το σχέδιο που προτείνει η 6η Υγειονομική Περιφέρεια και αναμένεται να αποτελέσει βάση και για τις υπόλοιπες περιοχές.

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ

Η πρόταση της διοίκησης 6ης ΥΠΕ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΦΥ)

Α) ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

1. Οργανωτική δομή – δικτύωση

Ο «καλλικρατικός» δήμος της Πάτρας έχει πληθυσμό 213.000 και χωρίζεται σε 8 ενότητες.
Το Δίκτυο ΠΦΥ του δήμου ανήκει στον Τομέα ΠΦΥ της περιφερειακής ενότητας (νομού) Αχαΐας. Συγκροτείται από 1 Μονάδα Αναφοράς* που βρίσκεται στην περιοχή του Αγ. Αλεξίου και 8 περιφερειακές δομές , που κάθε μια από αυτές αποτελεί ουσιαστικά συστέγαση ιατρείων γειτονιάς (Μονάδων Φροντίδας Υγείας) – 2 ή περισσότερων, ανάλογα με τον πληθυσμό. Στην μονάδα αναφοράς είναι ενσωματωμένη μία ακόμα περιφερειακή δομή με συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς.

*Με βάση τον πληθυσμό του δήμου, θα έπρεπε ο σχεδιασμός να περιλαμβάνει και 2η Μονάδα αναφοράς (Ζαρουχλέικα?). Προτιμήθηκε σε αυτή την φάση να διαμορφωθεί ο σχεδιασμός με βάση την 1 μονάδα αναφοράς , με την λογική ότι η υπάρχουσα υποδομή επαρκεί για να στηρίξει την αρχική φάση του σχεδίου για την ΠΦΥ (με την κατάλληλη στελέχωση σε προσωπικό).

2. Προσωπικό και Υπηρεσίες

Κάθε περιφερειακή δομή παρέχει τις υπηρεσίες που προβλέπει το σχέδιο της Ομάδας Εργασίας και στελεχώνεται με γενικούς γιατρούς ή παθολόγους , παιδιάτρους , νοσηλευτές/τριες και επισκέπτριες . Προβλέπεται επίσης καρδιολόγος για τις περιφερειακές δομές με μεγάλο πληθυσμό αναφοράς.
(Ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός και μαία δεν προτείνονται , γιατί οι 2 πρώτοι προβλέπονται να στελεχώνουν πρωτοβάθμιες ψυχιατρικές δομές, ενώ η τρίτη προβλέπεται να στελεχώνει την Μονάδα Αναφοράς).
Σύνθεση περιφερειακών δομών

1. Ζαρουχλέικα (πληθυσμός αναφοράς 25.000) :
8 Γ.Γ ή παθολόγοι , 2 παιδίατροι, 1 καρδιολόγος , 5 νοσηλεύτριες, 3 επισκέπτριες.

2. Παραλία (πληθυσμός αναφοράς 32.000):
10 Γ.Γ. ή παθολόγοι, 3 παιδίατροι, 1 καρδιολόγος, 5 νοσηλεύτριες, 3 επισκέπτριες και 3 φυσιοθεραπευτές (εδώ θα στεγάζεται το ένα από τα δύο φυσικοθεραπευτήρια του δικτύου).

3. Άνω Πόλη (πληθυσμός αναφοράς 36.000) :
10 Γ.Γ. ή παθολόγοι , 4 παιδίατροι, 1 καρδιολόγος, 5 νοσηλεύτριες, 3 επισκέπτριες.

4. Γούναρη (πληθυσμός αναφοράς 36.000) :
10 γ.γ ή παθολόγοι, 4 παιδίατροι, 1 καρδιολόγος, 5 νοσηλεύτριες, 3 επισκέπτριες.

5. Αγ. Αλέξιος (πληθυσμός αναφοράς 32.000):
Πρόκειται για περιφερειακή δομή ενσωματωμένη κτηριακά στην Μονάδα Αναφοράς. 10 γ.γ. ή παθολόγοι, 3 παιδίατροι, 5 νοσηλεύτριες, 3 επισκέπτριες.

6. Βραχνέικα *(πληθυσμός αναφοράς 4.500).
2 Γ.Γ. ή παθολόγοι, 1 παιδίατρος, 2 νοσηλεύτριες, 1 επισκέπτρια.

7. Μεσάτιδα (Οβρυιά)* (πληθυσμός αναφοράς 7.000) :
2 Γ.Γ. ή παθολόγοι, 1 παιδίατρος, 2 νοσηλεύτριες, 1 επισκέπτρια.

8. Μεσάτιδα (Σαραβάλι)* (πληθυσμός αναφοράς 7000):
2 Γ.Γ. ή παθολόγοι, 1 παιδίατρος, 2 νοσηλεύτριες, 1 επισκέπτρια.

* Ήδη λειτουργούντα περιφ. ιατρεία που σήμερα υπάγονται σε ΚΥ.

9. Πλατάνι (επίσης περιφερειακό ιατρείο που ήδη λειτουργεί, υπαγόμενο σε ΚΥ, με πληθυσμό αναφοράς 14.000) :
4 γ.γ. ή παθολόγοι, 2 παιδίατροι, 3 νοσηλεύτριες, 1 επισκέπτρια.

Η Μονάδα Αναφοράς ΠΦΥ , στεγάζει (εκτός από τα ιατρεία γειτονιάς του Βόρειου τομέα του δήμου) και καρδιολογικό ιατρείο με δοκιμασία κόπωσης και υπερηχογράφημα.

Διαθέτει επίσης χώρους ιατρείων για τους ιατρούς επισκέπτες : ορθοπαιδικός 3 φορές / εβδομάδα,
ΩΡΛ 2 φορές την εβδομάδα
Ουρολόγος 1 φορά/ εβδομάδα
Οφθαλμίατρος 5 φορές / εβδομάδα
Νευρολόγος 2 φορές / εβδομάδα
Γαστρ/γος 2 φορές / εβδομάδα
Ρευματολόγος 2 φορές / εβδομάδα
Ενδοκρινολόγος 5 φορές / εβδομάδα
Πνευμονολόγος 2 φορές / εβδομάδα
Γυναικολόγος 5 φορές/ εβδομάδα
(Στην ΜοΑΠΦΥ λειτουργεί και ιατρείο πρόληψης Ca τραχήλου και ιατρείο μαστού. Επίσης κέντρο μητέρας – παιδιού.)

Ακτινολογικό εργαστήριο με συμβατικό ακτινολογικό, U/S, μαστογράφο, μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας. Επίσης υπάρχει ήδη και λειτουργεί MRI.

Βιοπαθολογικό εργαστήριο , με αναλυτή «πυρήνα» που διεκπεραιώνει ευρύ φάσμα εργαστηριακών εξετάσεων , εξυπηρετώντας όλες τις παραπομπές από πρωτοβάθμιες δομές της περιφέρειας Δ.Ε.

Κυτταρολογικό εργαστήριο για pap-test με επισκέπτη κυτταρολόγο από το νοσοκομείο αναφοράς (ΠΓΝΠ) .
Οδοντιατρείο και οδοντοπροσθετικό εργαστήριο.
Φυσικοθεραπευτήριο.

Συνολικές ανάγκες του δικτύου σε προσωπικό.

Ιατρικό προσωπικό κατά ειδικότητα
Γενικής Ιατρικής / Παθολογίας : 58 (σήμερα υπηρετούν 26 και έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ 36)
Παιδίατροι : 21 (σήμερα υπηρετούν 9 και έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ 7)
Ακτινολόγοι: 5 (σήμερα υπηρετούν 2 και υπάρχουν συμβεβλημένα 9 εργαστήρια με τον ΕΟΠΥΥ)
Βιοπαθολόγοι : 5 (σήμερα υπηρετούν 2 – επικουρικοί- και υπάρχουν >50 συμβεβλημένα εργαστήρια)
Καρδιολόγοι : 8 (υπηρετούν 7 και έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ 41 !)
Οδοντίατροι : 20 (σήμερα υπηρετούν 18)
(Υπάρχουν σήμερα 10 οδοντιατρικές έδρες και θεωρείται εφικτό να μην είναι όλες συγκεντρωμένες στην ΜοΑΠΦΥ , αλλά να είναι διασπαρμένες και σε περιφερειακές δομές- σήμερα λειτουργούν ήδη σε 4 από αυτές )

Νοσηλευτικό προσωπικό : 45 (σήμερα υπηρετούν 52)
Επισκέπτριες: 22 (σήμερα υπηρετούν 4)
Τεχνολόγοι ακτινολογικού : 10 ( σήμερα υπηρετούν 7 )
Παρασκευαστές/τριες: 15 (σήμερα υπηρετούν 10)
Οδοντοτεχνίτες : 6 (υπηρετούν 5)
Φυσικοθεραπευτές : 8 (σήμερα υπηρετούν 3)
Μαίες: 4 (υπηρετούν 4)

Διοικητικό προσωπικό : 10 (υπηρετούν 3)
Τεχνική υπηρεσία : 3

Τρόπος λειτουργίας των περιφερειακών δομών (συστεγαζόμενα ΜοΦΥΓ).

Οι κάτοικοι κάθε διαμερίσματος εντάσσονται στην λίστα του οικογενειακού γιατρού που θα επιλέξουν , είτε αυτός είναι ΠΑΑ είτε συμβεβλημένος (για όσο διάστημα είναι αναγκαίες οι συμβάσεις). Η λίστα του κάθε γιατρού δεν μπορεί να περιλαμβάνει πάνω από 3000 άτομα.

Οι οικογενειακοί γιατροί και οι παιδίατροι διαχειρίζονται υποχρεωτικά την ηλεκτρονική κάρτα υγείας των κατοίκων που είναι ενταγμένοι στην λίστα τους. Είναι υπεύθυνοι για τυχόν παραπομπές σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων .
Το ωράριο εργασίας είναι 7 ώρες (το ίδιο ισχύει και για τους συμβεβλημένους).

Η ΜοΑΠΦΥ λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα (σε πρώτη φάση 16 ώρες την ημέρα, 7-3 και 3-10 , με ωράρια γιατρών 7.30- 2.30 και 2.30 -9.30) και καλύπτει το σύνολο των κατοίκων του δήμου για έκτακτα περιστατικά. Η σύνθεση του προσωπικού που εφημερεύει είναι : γενικός γιατρός / παθολόγος (3), παιδίατρος , καρδιολόγος, οδοντίατρος καθώς και το προσωπικό των εργαστηρίων μαζί με το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό .
Οι περιφερειακές δομές λειτουργούν επίσης σε 2 βάρδιες (8πμ -3μμ και 3μμ-10μμ)

Στόχος – χρονοδιάγραμμα- προϋπολογισμός

O στόχος είναι το δίκτυο να είναι σε θέση να παρέχει όλες τις προβλεπόμενες υπηρεσίες μέχρι το τέλος του 2016.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει στο διάστημα αυτό να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό για να καλύψει τα κενά που προκύπτουν με δεδομένα όσα περιγράφονται πιο πάνω.

Οι θέσεις ιατρικού και μη ιατρικού προσωπικού που πρέπει να προκηρυχθούν είναι συνολικά : γιατροί – οδοντίατροι 13, μη ιατρικό προσωπικό 32.
Στις 13 αυτές θέσεις ιατρικού προσωπικού δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις που είναι αναγκαίες και σήμερα καλύπτονται μέσω συμβάσεων ( 46 από αυτές είναι οι αναγκαίες για την λειτουργία του δικτύου ).

Εκτός από τους συμβεβλημένους γιατρούς, υποστήριξη της Μονάδας από γεν. γιατρούς θα προκύψει και από την ανακατανομή των γεν. γιατρών των ΚΥ (δες παρακάτω).

Η επιπλέον δαπάνη που θα πρέπει να προϋπολογιστεί ( περίπου 1 εκ ) αφορά στο προσωπικό που θα προσληφθεί (45 άτομα συνολικά). Η βαθμιαία αντικατάσταση των συμβεβλημένων με γιατρούς ΠΑΑ δεν συνεπάγεται επιπλέον δαπάνη με δεδομένο ότι ήδη για το προσωπικό αυτό καταβάλλεται ποσό 500.000 ετησίως.

Αν όμως υπολογίσουμε το σύνολο της δαπάνης για το σύνολο των συμβεβλημένων γιατρών και εργαστηρίων που υπερβαίνει τα 10 εκ. ετησίως για τον δήμο της Πάτρας, συνεπάγεται ότι η πλήρης και εύρυθμη λειτουργία του δικτύου μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων.

Επιπλέον δαπάνη επίσης θα απαιτηθεί για την ενοικίαση κτηρίου για την περιφερειακή δομή της Παραλίας και τον εξοπλισμό του φυσιοθεραπευτηρίου). Εναλλακτικά μπορεί να επιδιωχθεί παραχώρηση κτηρίου από τον Δήμο .

Από τα παραπάνω συνεπάγεται ότι η απόκτηση της επάρκειας από το δίκτυο ώστε να καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού αναφοράς (και κλινικά και εργαστηριακά και ως προς την υλοποίηση προληπτικών προγραμμάτων ) με αποκλειστικά δικό του προσωπικό και υποδομή , πρέπει να αποτελεί σαφή στόχο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης (4 χρόνια;).

Εν τούτοις, από την στιγμή που το αναγκαίο προσωπικό (και εργαστήρια) παρέχει όλες τις υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δηλ. έστω και αν η ΠΑΑ δεν είναι η καθολικά ισχύουσα εργασιακή σχέση, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι ο στόχος της ολοκληρωμένης λειτουργίας έχει ουσιαστικά επιτευχθεί. (Χρονικός ορίζοντας μέχρι τέλος του 2016).

Ρυθμίσεις για τους συμβεβλημένους

Προϋπόθεση για να ενταχθεί το καθεστώς των συμβεβλημένων στην λογική ενός ολοκληρωμένα λειτουργούντος δικτύου (για όσο διάστημα υφίσταται), είναι ο επαναπροσδιορισμός των συμβάσεων ως προς τον αριθμό, την μορφή, τον τρόπο ένταξης των συμβεβλημένων στα προληπτικά προγράμματα που υλοποιεί το δίκτυο, ο τρόπος ένταξής τους στις ομάδες υγείας κλπ.

γιατρός

Με άλλα λόγια, οι συμβεβλημένοι γιατροί – για όσο χρονικό διάστημα υπάρχουν- θα πρέπει να είναι ενταγμένοι στο σχέδιο υλοποίησης των πολιτικών του δικτύου.
Επίσης, είναι προφανές ότι από την στιγμή που αρχίσουν να γίνονται οι προκηρύξεις για αντικατάσταση των συμβεβλημένων γιατρών με γιατρούς ΠΑΑ, οι συμβεβλημένοι μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα για κατάληψη θέσης (και μάλιστα με προτεραιότητα και χωρίς ηλικιακά όρια).

Για τους γιατρούς – επισκέπτες που ήδη υπηρετούν με σχέση ΠΑΑ (συνολικά 28 διαφόρων ειδικοτήτων ) προτείνεται η ένταξή τους με προσωποπαγή θέση στα νοσοκομεία της Πάτρας. Αυτό δεν συνεπάγεται επιπλέον δαπάνη.

Νομοθετικές ρυθμίσεις:

Η πιο σημαντική νομοθετική αλλαγή που πρέπει να γίνει και αφορά στις συμβάσεις με τους ελευθεροεπαγγελματίες, είναι ότι αυτές πρέπει να γίνονται με τις ΥΠΕ και όχι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. γεγονός που θα αποτελέσει και την αφορμή για την εξαρχής επανεξέτασή τους.

Δήμος Αιγιάλειας (πληθυσμός 50.000, παιδιά περίπου 8,500)
ΚΥ Ακράτας , ΜΥ ΠΕΔΥ Αιγίου

Από τα 15 ΠΙ που διασυνδέονται με το ΚΥ Ακράτας, προτείνεται τα 7 (Ελίκης, Λάκκας, Ροδοδάφνης, Σελιανιατίκων, Τέμενης, Καμαρών και Ελαιώνα) να υπαχθούν στη ΜΥ Αιγίου.

Με αυτή την ρύθμιση θα ενισχυθεί η λειτουργία της ΜΥ με γεν. γιατρούς (σήμερα δεν υπηρετούν) και παιδιάτρους. Η ΜΥ θα λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο (7 πμ – 10 μμ, για τους γιατρούς 7.30 πμ – 9.30 μμ), και θα παρέχει υπηρεσίες εξωτ. τακτικών ιατρείων /οδοντιατρείων και εργαστηριακού ελέγχου ( αιματολογικές εξετάσεις , ακτινολογικές και pap-test).

Αναγκαία στελέχωση :

Ιατρικό προσωπικό : 17 γεν. γιατροί / παθολόγοι (υπηρετούν 10 στα ΠΙ που θα υπαχθούν στην ΜΥ , 5 παιδίατροι (υπηρετεί 1) , οδοντίατροι 3 (υπηρετούν 2) , καρδιολόγοι 2 (υπηρετούν 0) , Ακτινολόγος 1 (υπηρετεί 1) , Βιοπαθολόγος 1 (υπηρετούν 0).
(Για τις άλλες ιατρικές ειδικότητες, επισκέπτες από το νοσοκομείο)
Νοσηλευτικό προσωπικό : 10 νοσηλεύτριες ( υπηρετούν 3)
4 επισκέπτριες (υπηρετούν 0)
2 μαίες ( υπηρετεί 1 στο Αίγιο και 2 στην Ακράτα )
Παραϊατρικό : 3 τεχνολόγοι ακτινολογικού (υπηρετεί 1)
3 τεχνολόγοι μικροβιολογικού (υπηρετούν 0)

Διοικητικό κλπ τεχνικό : 5 (υπηρετούν 2)

To KY Ακράτας λειτουργεί σε 24ωρη βάση . Διασυνδέεται με 8 ΠΙ.
Διαθέτει τον αναγκαίο εργαστηριακό εξοπλισμό για τις ανάγκες της εφημέρευσης.

Αναγκαία στελέχωση :

Ιατρικό προσωπικό : 5 γεν. γιατροί / παθολόγοι (υπηρετούν 14, αν υπολογίσουμε ότι από τους 24 υπηρετούντες οι 10 «μεταφέρονται» στην ΜΥ του Αιγίου) , παιδίατροι 1(υπηρετεί 1), οδοντίατροι 1 (υπηρετούν 0) .
Νοσηλευτικό προσωπικό : 7 νοσηλεύτριες (υπηρετούν 5)
2 επισκέπτριες (υπηρετεί 1)
1 μαία (υπηρετούν 2)
2 τραυματιοφορείς (υπηρετούν 0)

Παραϊατρικό προσωπικό : 2 τεχνολόγοι εργαστηρίου (υπηρετούν 0)
Διοικητικό κλπ προσωπικό : 4 (υπηρετούν 3 . Απ’ αυτούς, η κοινωνική λειτουργός μπορεί να μετακινηθεί σε δομή ψυχικής υγείας).

Σημείωση : Επειδή δεν προβλέπεται εφημερία της ΜΥ του Αιγίου, οι γιατροί που θα ανήκουν στην δύναμή της, θα πραγματοποιούν εφημερίες στο ΚΥ Ακράτας και στα επείγοντα του νοσοκομείου, εφόσον αυτό χρειάζεται.
Συνολικές ανάγκες σε προσωπικό για την ΠΦΥ του δήμου Αιγιάλειας : Γιατροί 9, μη ιατρικό προσωπικό 24.

Κέντρα Υγείας

Δήμος Καλαβρύτων (πληθυσμός 11.000, παιδιά περίπου 1700)

Προτείνεται να απαλειφθεί η επωνυμία «ΚΥ» από την ΝΜ Καλαβρύτων και η πρωτοβάθμια δομή αναφοράς να είναι το ΚΥ Κλειτορίας. Συνεπώς, όλα τα ΠΙ (10) θα διασυνδέονται με το ΚΥ Κλειτορίας και το νοσοκομείο θα παρέχει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες και θα καλύπτει τις εφημεριακές ανάγκες του με το δικό του προσωπικό (δες και παρακάτω για ΝΜ Καλαβρύτων) .
Προτείνεται ως ΚΥ 24ωρης λειτουργίας .

Αναγκαία στελέχωση :

Ιατρικό προσωπικό : 5 γεν, γιατροί (υπηρετεί 1)
Νοσηλευτικό προσωπικό : 5 νοσηλεύτριες (υπηρετούν 3)
1 επισκέπτρια (υπηρετεί 1)
Διοικητικό κλπ προσωπικό : 4 (υπηρετούν 3)

Συνολικές ανάγκες σε επιπλέον προσωπικό : 4 γιατροί, 3 μη ιατρικό προσωπικό.

Δήμος Ερυμάνθου (πληθυσμός 9000, παιδιά περίπου 1500)

Η ΠΦΥ εξυπηρετείται από τα ΚΥ Χαλανδρίτσας και Ερυμάνθειας και τα διασυνδεόμενα με αυτά 7 ΠΙ (4 και 3 αντίστοιχα).

Προτείνεται μια μορφή «λειτουργικής» ενοποίησης μεταξύ των 2 ΚΥ, έτσι ώστε να εφημερεύουν εναλλάξ σε 24ωρη βάση. Προτείνεται το ακτινολογικό του ΚΥ Χαλανδρίτσας να λειτουργεί καθημερινά σε 2 βάρδιες (μέχρι 10 μμ), επειδή το ΚΥ Ερυμάνθειας δεν διαθέτει ακτινολογικό μηχάνημα. Και οι 2 δομές διαθέτουν αιματολογικούς αναλυτές.

Η αναγκαία στελέχωση (και για τα 2 ΚΥ μαζί) :

Ιατρικό προσωπικό : 10 γεν. γιατροί / παθολόγοι (υπηρετούν 23) , παιδίατροι 2 (υπηρετούν 2) , οδοντίατροι 2 (υπηρετούν 0) .

Νοσηλευτικό προσωπικό : 12 νοσηλεύτριες (υπηρετούν 8)
3 επισκέπτριες (υπηρετούν 3)
1 μαία (υπηρετεί 1)
4 τραυματιοφορείς (υπηρετούν 0)

Παραϊατρικό προσωπικό: 4 τεχνολόγοι ακτινολογικού (υπηρετεί 1)
4 τεχνολόγοι εργαστηρίου (υπηρετεί 1)
Διοικητικό κλπ προσωπικό : 6 (υπηρετούν 6)

Συνολικές ανάγκες σε επιπλέον μη ιατρικό προσωπικό : 14

Δήμος Δυτ. Αχαΐας (πληθυσμός 26. 000, παιδιά περίπου 4000)

Μονάδα αναφοράς ΠΦΥ είναι το ΚΥ Κ. Αχαγιάς με τα 8 διασυνδεόμενα ΠΙ .

Το ΚΥ είναι 24ωρης λειτουργίας με τον κατάλληλο εργαστηριακό εξοπλισμό για τις ανάγκες της εφημερίας,

Αναγκαία στελέχωση :

Ιατρικό προσωπικό : 12 γεν. γιατροί / παθολόγοι (υπηρετούν 22 ), 3 παιδίατροι (υπηρετούν 2) , καρδιολόγος 1 (υπηρετούν 0), οδοντίατροι 3 (υπηρετεί 1), ακτινολόγοι 2 (υπηρετεί 1) , μικροβιολόγοι 2 (υπηρετεί 1) .

Νοσηλευτικό προσωπικό : 15 νοσηλεύτριες (υπηρετούν 15 )
4 επισκέπτριες (υπηρετούν 2 )
2 μαίες (υπηρετούν 4)
4 τραυματιοφορείς (υπηρετούν 4)

Παραϊατρικό προσωπικό : 4 τεχνολόγοι ακτινολογικού ( υπηρετούν 2)
4 τεχνολόγοι μικροβιολογικού (υπηρετεί 1)

Διοικητικό κλπ προσωπικό : 6 (υπηρετούν 10)

Συνολικές ανάγκες σε επιπλέον προσωπικό : γιατροί – οδοντίατροι 6, μη ιατρικό προσωπικό 5.

νοσοκομεία

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

1. ΠΓΝΠ. (730 κλίνες) Ο ρόλος του νοσοκομείου αυτού είναι να καλύπτει και τα «τριτοβάθμια» περιστατικά από την περιφέρεια της ΔΕ. Για «ιστορικούς» λόγους, μετά την ίδρυση και λειτουργία της ιατρικής σχολής του Παν/μίου της Πάτρας και με την έκδοση των ΦΕΚ εγκατάστασης των τμημάτων της στο νοσοκομείο (τέλη δεκαετίας ’80) , έχει διαμορφωθεί ένας οργανισμός με πληθώρα ανορθολογικών στοιχείων , σε πλήρη ασυμβατότητα με την νομοθεσία που διέπει την συγκρότηση των δημόσιων νοσοκομείων .

Ο οργανισμός του (2012) χρειάζεται άμεσα τροποποίηση (σε συνδυασμό με την κατάργηση των παλιών ΦΕΚ εγκατάστασης – κοινή επιτροπή Υπουργείου Υγείας και Παιδείας).

Τα βασικά στοιχεία της τροποποίησης είναι :

α) αυτόνομα τμήματα για κάθε αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα- ανεξάρτητα αν θα αναπτύξουν κλίνες ή όχι β) χωρισμός σε 2 για τα κλινικά τμήματα με πάνω από 45 κλίνες γ) δημιουργία τμημάτων που μπορεί να είναι τμήματα ΕΣΥ , (έστω και) αν το Παν/μιο δεν έχει ιατρικό προσωπικό να τα στελεχώσει.

Ειδικότερα, πρέπει να υπάρξουν τα τμήματα : Αναισθησιολογικό (χωρισμός του ενιαίου τμήματος «Αναισθησιολογίας – Εντατικής Θεραπείας» ) , Κυτταρολογικό , Φ.Ι.Α. , Αιματολογικό, (αν παραμείνει σε ισχύ η διάταξη που προβλέπει αυτόνομα τμήματα σε νοσοκομεία που έχουν πάνω από 400 κλίνες), Παθολογικής Ογκολογίας .

Η μονάδα αποκατάστασης να υπαχθεί στο τμήμα Φ.Ι.Α. . Το κέντρο αποκατάστασης να αφαιρεθεί από τον οργανισμό (Τα ΚΕΦΙΑΠ να είναι αυτόνομα, με δικό τους οργανισμό , υπαγόμενα απευθείας στις ΥΠΕ).

Αναγκαία στελέχωση :

Ιατρικό προσωπικό : Άσχετα αν η στελέχωση θα προέλθει από προσλήψεις γιατρών ΕΣΥ ή πανεπιστημιακών γιατρών , οι σημαντικότερες ανάγκες αφορούν σε αρκετά τμήματα του χειρουργικού τομέα (Αναισθησιολογικό, Χειρουργικό , Οφθαλμολογικό, Καρδιο- θωρακοχειρουργικό ), αλλά και σε εργαστηριακά τμήματα .
(Αδρός υπολογισμός για επιπλέον μόνιμο ιατρικό προσωπικό ΕΣΥ 10-12)

Νοσηλευτικό προσωπικό :
Ανάγκη για κάλυψη των 266 κενών οργανικών θέσεων ( από 985 οργανικές θέσεις υπηρετούν 719 )

Παραϊατρικό προσωπικό :
Ανάγκη για κάλυψη των 86 κενών οργανικών θέσεων (από 207 οργανικές θέσεις υπηρετούν 121 )

Διοικητικό προσωπικό :
Ανάγκη για κάλυψη των 110 κενών οργανικών (από 289 οργ. θέσεις υπηρετούν 179)

Τεχνικό προσωπικό : Από 99 οργανικές θέσεις υπηρετούν 88 (11 κενές)

2. Γ.Ν.Π . (401 κλίνες *)

Ο ρόλος του νοσοκομείου αυτού είναι να αποτελεί τον «δεύτερο πόλο» τριτοβάθμιας περίθαλψης στην Αχαΐα και στην ΔΕ γενικότερα, επιτελώντας παρόμοιες λειτουργίες με αυτές του ΠΓΝΠ , με εξαίρεση κάποιες εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως μεταμοσχεύσεις και καρδιο-θωρακοχειρουργική .

Και εδώ ο οργανισμός (2012) χρειάζεται «εκ βάθρων τροποποίηση» , με κύρια στοιχεία :

α) την ενοποίηση με τον οργανισμό του ΝΝΘ ,

β) την δημιουργία ιατρικών τμημάτων που είτε λειτουργούν και δεν καταγράφονται στον οργανισμό , είτε πρέπει να λειτουργήσουν ως αυτόνομα τμήματα. Ειδικότερα : νεφρολογικό, νευρολογικό, παθολογοανατομικό, κυτταρολογικό , (προτείνεται να μην υπάρχει αυτόνομο τμήμα πλαστικής χειρουργικής ),

γ) τον εξορθολογισμό της κατανομής του προσωπικού , με την μείωση θέσεων όπου προβλέπεται υπερβολικά μεγάλος αριθμός θέσεων (πχ 65 παρασκευαστές ! – ΤΕ+ΔΕ , 40 τεχνολόγοι ακτινολογικού! , 40 μαίες ! 10 διαιτολόγοι ! 10 βιοχημικοί κλπ , ) και αύξηση εκεί που προβλέπονται θέσεις λιγότερες από τις αναγκαίες (πχ ειδικότητες σχετικές με την λειτουργία του ψυχιατρικού τομέα , «μονήρη» ιατρικά τμήματα κλπ),

δ) την δημιουργία 2 παθολογικών τμημάτων και ε) την πρόβλεψη θέσεων γιατρών για το ΤΕΠ (ενώ προβλέπεται να υπάρχει αυτοτελές ΤΕΠ , δεν προβλέπονται θέσεις …) .

* Προτείνεται η μείωση των οργανικών κλινών από 450 σε 401 , δεδομένου ότι η αύξηση – έστω και μακροπρόθεσμα – από τις 300 που είναι σήμερα αναπτυγμένες , σε 450 είναι μη ρεαλιστική προοπτική , ακόμα κι αν το νοσοκομείο λειτουργήσει με πλήρη ανάπτυξη όλων των τμημάτων που προτείνονται στον οργανισμό. Πχ ακόμα κι αν λειτουργήσει ψυχιατρική κλινική (με κτηριακή προσθήκη), ακόμα κι αν αυξηθούν οι κλίνες της Πνευμονολογικής κλινικής σε 45, ακόμα κι αν δημιουργηθεί αγγειοχειρουργικό τμήμα κλπ , είναι αδύνατο να προσεγγιστεί ο αριθμός 450.

Συνεπώς , οι οργανικές θέσεις του αναγκαίου προσωπικού ανά κλάδο θα πρέπει να υπολογιστούν με βάση τις 400 κλίνες , με προτεραιότητα στις αναγκαίες προσλήψεις για να καλυφθούν οι θέσεις που αναλογούν στις 300 κλίνες .

( Συμπερασματικά ,ο σημερινός οργανισμός, δεν μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για τον υπολογισμό των αναγκών στελέχωσης. )

Αναγκαία στελέχωση :

Ιατρικό προσωπικό ανά ειδικότητα / τμήμα :
Παθολογία 12
Καρδιολογία 7
Αιματολογία (κλινική) 3
Παιδιατρική 7
Νευρολογία 4
Δερματολογία 2
Παθολογική Ογκολογία 3
Νεφρολογία 5
Χειρουργική 7
Ορθοπαιδική 6
Ουρολογία 5
Οφθαλμολογία 5
ΩΡΛ 5
Μ/Γ 5
Πλαστική Χειρουργική 3
Αναισθησιολογία 6
Βιοπαθολογία – Αιματολογία- Βιοχημεία/ Βιολογία 10 (4-3-3)
Πυρηνική Ιατρική 4
Παθολογική Ανατομική 5
Κυτταρολογία 3
Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία 3
Ακτινοδιαγνωστική 11
Οδοντιατρική 4
Γαστρεντερολογία 3
Ρευματολογία 3
Ψυχιατρικής 4
Αιμοδοσία 5
Ενδοκρινολογία 2
ΜΕΘ 6
Νευροχειρουργική 3
ΤΕΠ 6

Φαρμακοποιοί 5
Διαιτολογία 3
Ψυχολόγοι 4
Ακτινοφυσική 3

Σύνολο ιατρικού / επιστημονικού προσωπικού 172 (αν προστεθούν και 5 ή 6 βοηθοί φαρμακείου - σύνολο 177-178 .
Σήμερα υπηρετούν 132 ( ανάγκες σε επιπλέον στελέχωση : 40)

νοσοκομείο

Νοσηλευτικό προσωπικό :

Η αναγκαία στελέχωση με βάση τις 401 κλίνες , είναι 540 (όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων ) .
Σήμερα υπηρετούν 440 (+ 26 δεσμευμένες θέσεις = σύνολο 466)

Ανάγκες σε επιπλέον προσλήψεις : 74
Παραϊατρικό προσωπικό :
Αναγκαία στελέχωση : 100 (υπηρετούν 67 )
Διοικητικό προσωπικό :
Αναγκαία στελέχωση 120 (υπηρετούν 92)
Τεχνικό προσωπικό :
Αναγκαία στελέχωση 60 (υπηρετούν 44)

Συνολικές ανάγκες σε επιπλέον προσλήψεις για παραϊατρικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό : 67

Αίγιο – Καλάβρυτα ( ΓΝ Ανατ. Αχαΐας )
Διασυνδεόμενα νοσοκομεία με ενιαία διοίκηση και ενιαίο οργανισμό .
Σύνολο κλινών 120 (100 και 20)

Για την ΝΜ Αιγίου προτείνονται (μέσω τροποποίησης οργανισμού) τα τμήματα : 1. Παθολογικό 2. Χειρουργικό 3. Μ/Γ. 4. Αναισθησιολογικό 5. Ακτινοδιαγνωστικό 6. Βιοπαθολογικό 7. Καρδιολογικό 8. Παθολογοανατομικό .
Μονάδες : μονάδα εμφραγμάτων, μονάδα τραύματος , ΜΜΑΦ, μονάδα βραχείας νοσηλείας, υπηρεσία αιμοδοσίας.

Για την ΝΜ Καλαβρύτων προτείνονται τα τμήματα : Παθολογικό (που διαθέτει και καρδιολογικές κλίνες) , ακτινοδιαγνωστικό, βιοπαθολογικό. Επίσης μονάδα βραχείας νοσηλείας.
Αναγκαία στελέχωση :
Ιατρικό προσωπικό :
Παθολόγοι 8 (5 + 3)
Καρδιολόγοι 6 (5+1)
Παιδίατροι 5 (3+2)
Ακτινολόγοι 6 (4+2)
Βιοπαθολόγοι (+ βιοχημικοί) 5 (4+1)
Αναισθησιολόγοι 4 (4+0)
Χειρουργοί 5 (5+0)
Ορθοπαιδικοί 4 (4+0)
Οφθαλμίατροι 2 (2+0)
ΩΡΛ 1 (1+0)
Παθολογοανατόμοι 2 (2+0)
Κυτταρολόγος 1
Φαρμακοποιοί 2

Συνολικά , η αναγκαία στελέχωση είναι : 52 (σήμερα υπηρετούν 38)
Ανάγκες για επιπλέον προσλήψεις : 14
Αναγκαία στελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό : 162 (σήμερα υπηρετούν 117)
Ανάγκες σε επιπλέον προσλήψεις : 45
Παραϊατρικό , διοικητικό και τεχνικό προσωπικό :
Αναγκαία στελέχωση 120 ( 50 – 57 -13 ) . Υπηρετούν 15, 57 και 13 αντίστοιχα.
Ανάγκη για επιπλέον στελέχωση σε παραϊατρικό προσωπικό : 35

«ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ» ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Το νοσοκομείο αυτό (κληροδότημα) έχει τον ρόλο του αποκλειστικά παιδιατρικού νοσοκομείου , με αρκετές παιδιατρικές εξειδικεύσεις (κυρίως χειρουργικές ) που δεν υπάρχουν στο ΠΓΝΠ – όπως και αντίστροφα, στην Παιδιατρική του ΠΓΝΠ υπάρχουν κάποιες εξειδικεύσεις που δεν υπάρχουν στο «Καραμανδάνειο».

Στην παρούσα φάση δεν προτείνεται κάποια «ανακατανομή ρόλων» ανάμεσα στα δύο αυτά νοσοκομεία .
(Σε εκκρεμότητα παραμένει η συζήτηση για την δημιουργία ενός ενιαίου Παιδιατρικού νοσοκομείου στην ΔΕ )

Σε αυτή την φάση , η ανάγκη είναι να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό (ιατρικό 7 κενές θέσεις , νοσηλευτικό 13 θέσεις, παραϊατρικό 4 θέσεις , διοικητικό 7 θέσεις )
Ιδιαίτερη σημασία έχει η πλήρης λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ (ανοικτής νοσηλείας;) και η στελέχωση του Παιδοψυχιατρικού (τουλάχιστον 3 γιατροί σε συνδυασμό με το ανάλογο νοσηλευτικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό) έτσι ώστε να λειτουργήσει και ως κλινική (7 οργανικές κλίνες) και όχι μόνο ως εξωτ. Ιατρείο.

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ .

Χρειάζεται οπωσδήποτε ο προγραμματισμός για αύξηση των νοσοκομειακών κλινών (20 κλίνες στο ΓΝΠ ) , η λειτουργία των 7 ΠΔΨ κλινών στο «Καραμανδάνειο» και η επαρκής στελέχωση των εξωνοσοκομειακών δομών ( 1 ΚΨΥ , 1 οικοτροφείο , 3 ξενώνες , 2 προστατευόμενα διαμερίσματα και 1 εργαστήριο ) με τουλάχιστον 2 ψυχιάτρους , 4 ψυχολόγους και μικρή ενίσχυση σε νοσηλευτικό προσωπικό και άλλες ειδικότητες .

Πρέπει επίσης να διευθετηθούν άμεσα τα προβλήματα ακαταλληλότητας κτηρίων , καθώς και ζητήματα μετάβασης / αποκατάστασης ατόμων με μακροχρόνια παραμονή στους ξενώνες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button