ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Δελτίο Τιμών και νέα φάρμακα μέχρι τον Νοέμβριο! Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αρχική > Άρθρα > Δελτίο Τιμών και νέα φάρμακα μέχρι τον Νοέμβριο! Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Τρέχουν και δεν φθάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας προκειμένου να ετοιμάσουν όλες τις ρυθμίσεις ώστε να μπορέσει να εκδοθεί νέο Δελτίο Τιμών φαρμάκων το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο όπως άλλωστε προβλέπει και ο σχετικός νόμος.

Το πρόβλημα φαίνεται να εστιάζεται στην προηγούμενη τροπολογία που είχε προωθήσει ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και έφερνε αυξήσεις σε περίπου 2500 φάρμακα. Να σημειωθεί ότι τα Δελτία Τιμών εκδίδονται από το υπουργείο Υγείας κυρίως για να μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων και όχι για να αυξηθούν, ώστε να εξοικονομηθούν και κονδύλια για το δημόσιο.

Μία ρύθμιση την οποία πάντως μπλόκαρε τελικώς το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου με πολύ παρασκήνιο λόγω και της προεκλογικής περιόδου που ήταν σε εξέλιξη.
Διαβάστε ΕΔΩ όλο το παρασκήνιο που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων: Η άγρια μάχη στο παρασκήνιο μεταξύ υπ.Υγείας και ΕΟΦ! Ο ρόλος του Μεγάρου Μαξίμου»

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει να προωθήσει νέα νομοθετική ρύθμιση για τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, λόγω των αυξήσεων που έφερνε η ρύθμιση Ξανθού.

Νέα φάρμακα

Ταυτόχρονα πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να εντάξει στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων και τα νέα σκευάσματα που προέκυψαν από τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2019, τα οποία πάγωσε η προηγούμενη ηγεσία.

Φάρμακα που έχουν πάρει το πράσινο φως κατά την κλινική αξιολόγηση τους και αναμένουν να βγουν στην αγορά.

Clawback και rebate

Από την άλλη οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι σε αναμονή για να δουν τα νέα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση για την ελάφρυνσή τους από επιβαρύνσεις όπως Clawback και rebate. Μάλιστα με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις το Clawback (σ.σ.: υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης) για το Α’ εξάμηνο του 2019 αγγίζει τα 378 εκατ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν όλες οι επιβαρύνσεις όπως rebate και νοσοκομειακό Clawback , τότε το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν συνολικά στο δημόσιο θα αγγίξει τα 1,8 δις ευρώ για το 2019.

Τα οικονομικά αυτά δεδομένα έχουν φέρει σε εξαιρετικά δεινή θέση πολλές φαρμακευτικές εταιρείες, που αναμένουν τα μέτρα στήριξης και ανάπτυξης από τη νέα κυβέρνηση. Γι αυτό και ο κλάδος αναμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ως πρώτο βήμα. Διαβάστε ΕΔΩ τι είπε ο πρωθυπουργός: «Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Κίνητρα σε φαρμακοβιομηχανίες για επενδύσεις και μείωση του claw back!»
Το επόμενο διάστημα πάντως αναμένεται να εξειδικευτούν τα όποια μέτρα ενώ συμβολή στην όλη διαδικασία αναμένεται να έχει και το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Σκάνδαλο Novartis υπήρχε! Τι είπε για την έρευνα της υπόθεσης

Ο Δ.Δέμος, αντιπρόεδρος της ΠΕΦ στο HealthReport.gr για τη νέα κυβέρνηση, τις πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ, το clawback και τα γενόσημα!

Ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων! Πότε αναμένεται

Σχετικά Άρθρα

Back to top button