Ειδήσεις ΥγείαςΟμορφιά

Δερματικές αντιδράσεις στα τατουάζ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να μην κινδυνεύσετε

Αρχική > Ειδήσεις Υγείας > Δερματικές αντιδράσεις στα τατουάζ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να μην κινδυνεύσετε

Τα τατουάζ είναι πολύ δημοφιλή, καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι όλων των ηλικιών σπεύδουν να κάνουν ένα ή περισσότερα. Ακόμα, όμως, κι αν επιλέξει κάποιος προσεκτικά τον tattoo artist όπου θα απευθυνθεί και τηρήσει σχολαστικά τις συστάσεις υγιεινής και φροντίδας, το δέρμα του μπορεί να αντιδράσει με απρόσμενα δυσάρεστο τρόπο.

Οι ανεπιθύμητες δερματικές αντιδράσεις στα τατουάζ δεν είναι σπάνιες. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, ποσοστό τουλάχιστον 6% των ατόμων που κάνουν τατουάζ παρουσιάζουν ανεπιθύμητες δερματικές αντιδράσεις.

Άλλες από αυτές τις αντιδράσεις εκδηλώνονται αμέσως και άλλες έπειτα από αρκετές εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD). Συνήθως όμως διαρκούν λίγο και είναι ήπιες.

Μερικές φορές όμως παρατηρούνται αρκετά σοβαρές αντιδράσεις, οι οποίες χρειάζονται χρόνο και ειδική αγωγή για να αντιμετωπιστούν.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), λ.χ., δέχθηκε την περίοδο 2004-2016 περισσότερες από 360 σχετικές αναφορές.

Ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος  εξηγεί ποιες είναι μερικές από τις πιθανές δερματικές αντιδράσεις στα τατουάζ και πως εκδηλώνονται.

Ποιες είναι οι πιο συχνές δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις

Μολύνσεις

Η μόλυνση μπορεί να εκδηλωθεί αμέσως μετά το τατουάζ ή έπειτα από μερικές ημέρες ή και μήνες και έχει αρκετά ύποπτα συμπτώματα.

«Φυσιολογικά,  μπορεί να αναπτυχθεί κάποιο κοκκίνισμα και πρήξιμο στο δέρμα, ανεκτός πόνος και διαφυγή μικρής ποσότητας διαυγούς υγρού από την περιοχή», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης. «Το δέρμα μπορεί επίσης κάποια στιγμή να ξεφλουδίσει και να προκληθεί κνησμός, ενώ μπορεί να δημιουργηθεί και κρούστα. Όλ’ αυτά αποτελούν φυσιολογικό τμήμα της διαδικασίας επούλωσης».

Σε περίπτωση μόλυνσης, όμως, το κοκκίνισμα είναι έντονο ή εξαπλώνεται καθώς περνούν οι μέρες αντί να ξεθωριάζει και να συρρικνώνεται. Επιπλέον, ο αρχικά ήπιος πόνος δεν υποχωρεί και μπορεί να εντείνεται. Ο πάσχων μπορεί ακόμα να έχει πυρετό, ρίγη, πύον στο σημείο του τατουάζ ή ανοικτές πληγές.

Εάν παρουσιάσετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα έπειτα από ένα τατουάζ, πρέπει να συμβουλευθείτε αμέσως έναν δερματολόγο ιατρό, συνιστά ο ειδικός.

Αλλεργικές αντιδράσεις στις χρωστικές

Οι πιο συχνές είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις στις κόκκινες χρωστικές, αν και μπορεί να παρατηρηθούν με όλα τα χρώματα.

Οι αλλεργίες στα τατουάζ εκδηλώνονται με έντονο κοκκίνισμα και οίδημα, εξάνθημα που προκαλεί κνησμό, φλύκταινες, κρούστες ή ξεφλουδίσματα, και σημαντική διαφυγή υγρού από την περιοχή. Συνήθως είναι ήπιες και υποχωρούν μέσα σε 1-2 εβδομάδες. Αν επιμείνουν περισσότερο, χρειάζονται αξιολόγηση από τον δερματολόγο ιατρό.

Εξάνθημα μετά από προσωρινό τατουάζ

Αυτό είναι πιθανότερο να εκδηλωθεί μέσα σε τρεις εβδομάδες από το τατουάζ. Είναι αλλεργική αντίδραση που συνήθως προκαλείται από μαύρες χρωστικές, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν αλλεργία σε ένα χημικό των μαύρων χρωστικών που λέγεται PPD.

Εξάνθημα από αλλεργία στον ήλιο

Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν μόνιμη υπερευαισθησία στον ήλιο και, όποτε εκτίθεται το τατουάζ τους σε αυτόν, αναπτύσσουν πάνω του εξάνθημα. Σε τέτοια περίπτωση η μόνη λύση είναι η προστασία του δέρματος από τον ήλιο, με αντηλιακά, παραμονή στη σκιά και ένδυση με μακριά ρούχα.

Εκδήλωση δερματοπαθειών

Εάν ένας άνθρωπος έχει προδιάθεση για την ανάπτυξη δερματοπαθειών όπως η ψωρίαση ή το έκζεμα, το τατουάζ μπορεί να προκαλέσει την εμφάνισή τους για πρώτη φορά.

Αντίστοιχα, στα άτομα που ήδη έχουν εκδηλώσει τέτοιου είδους δερματοπάθειες, το τατουάζ μπορεί να αποτελέσει τον εκλυτικό παράγοντα για μία αναζωπύρωση.

Όπως εξηγεί ο κ. Μιχελάκης, αυτό οφείλεται στο επονομαζόμενο φαινόμενο Köbner ή ισομορφικό φαινόμενο. Με τον όρο αυτό περιγράφεται η εμφάνιση δερματικών βλαβών πάνω στις γραμμές των τραυμάτων.

Αν έχετε τάση προς την ανάπτυξη δύσμορφων ουλών ή πάσχετε από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, καλό είναι να συμβουλευθείτε τον δερματολόγο σας πριν κάνετε τατουάζ. Είναι πολύ πιθανό να σας συστήσει να το αποφύγετε.

Δερματικές επιπλοκές από τη μαγνητική τομογραφία

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί πρήξιμο ή ήπιο έγκαυμα στη θέση ενός τατουάζ, έπειτα από την εκτέλεση μιας μαγνητικής τομογραφίας. Μπορεί επίσης το άτομο να αναπτύξει αίσθημα έλξης του τατουάζ, την ώρα της μαγνητικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προδιαβήτης: Δείτε πως θα μειώσετε τον κίνδυνο

 

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close