Ειδήσεις ΥγείαςΟμορφιά

Δερματολόγοι: Χωρίς έλεγχο οι συσκευές σολάριουμ!

Εξαιρετικά επικίνδυνο μπορεί να αποδειχθεί το σολάριουμ ειδικά στη χώρα μας που κανείς δεν ελέγχει τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε διάφορα κέντρα ομορφιάς, προειδοποιούν οι γιατροί της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολόγικής Εταιρείας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος.

Με βάση τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η συχνότητα εμφάνισης δερματικών καρκίνων δεν σταματά να αυξάνεται. Αριθμούμε παγκοσμίως περισσότερες από 2 εκ. περιπτώσεις δερματικών καρκίνων κάθε χρόνο, από τις οποίες οι 130.000 περιπτώσεις αφορούν στο μελάνωμα. Το ένα τρίτο των διαγνωσμένων καρκίνων στον κόσμο αφορά σε δερματικούς καρκίνους. Ο αριθμός των θανάτων κάθε χρόνο που οφείλονται σε καρκίνο του δέρματος φτάνει τους 66.000.

Η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την αλλαγή στη συμπεριφορά των ατόμων απέναντι στον ήλιο: διακοπές σε ηλιόλουστες χώρες, ηλιοθεραπεία, μαγιό και μπικίνι, μαύρισμα… Όλες οι συνήθειες που προστέθηκαν στη ζωή μας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Η πιθανότητα να αναπτύξει ο μέσος Έλληνας μελάνωμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι αρκετά υψηλή. Κατά την εκστρατεία εξέτασης και ενημέρωσης του 2014, ετέθη η κλινική διάγνωση δερματικής κακοήθειας στο 8,8% των εξετασθέντων, εκ των οποίων οι 121 είχαν βλάβες ύποπτες για μελάνωμα.

Δεδομένου των παραπάνω, οι ειδικοί συνιστούν σε όλους να κάνουν κάθε έξι μήνες αυτο-εξέταση. Εάν παρατηρήσουν στο δέρμα τους «ξένα» ή «περίεργα» σημάδια και αλλαγή χρώματος ή σχήματος κάποιας ελιάς πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στο δερματολόγο.

Εκστρατεία δωρεάν ελέγχου από δερματολόγους με τίτλο: «Από την ομορφιά μιας ελιάς… στον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος» οργανώνει η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) και η Συντονιστική Επιτροπή Ευρωμελανώματος Ελλάδος με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος.

Η εκστρατεία με στόχο τη σωστή ενημέρωση σχετικά με τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης θα πραγματοποιηθεί από 4 – 8 Μαΐου 2015.

Από 1η Απριλίου 2015 υπάρχει ανοιχτή γραμμή ενημέρωσης και εξυπηρέτησης του κοινού. Καλώντας τον αριθμό 215 215 2223, από κάθε περιοχή της χώρας, οι ενδιαφερόμενοι μαθαίνουν σε ποιους δερματολόγους μπορούν να απευθυνθούν, προκειμένου να υποβληθούν σε δωρεάν εξετάσεις του δέρματος για τυχόν ύποπτες βλάβες.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κλείσουν εγκαίρως ραντεβού με το γιατρό. Οι εξετάσεις θα γίνονται από 4 – 8 Μαΐου 2015 στα ιδιωτικά ιατρεία των συμμετεχόντων δερματολόγων και στα εξωτερικά ιατρεία των δερματολογικών νοσοκομείων που έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Για την πρωτοβουλία αυτή μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου οι κ.κ. Δημήτρης Σωτηριάδης Καθηγητής Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας , Αλέξανδρος Στρατηγός, Καθηγητής Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και ο Αλέξανδρος Κατούλης, Επίκουρος Καθηγητής Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Ευρωμελανώματος Ελλάδος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button