ΔιαβήτηςΕιδήσεις Υγείας

Διαβήτης και διακοπές: Δείτε τι πρέπει να προσέχετε

Τι γίνεται όμως με όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη; Τι πρέπει να γνωρίζουν, ώστε να μην τους βγουν ξινές οι διακοπές;
Χρήσιμες συμβουλές δίνει ο Ιατρός παθολόγος διαβητολόγος Αντώνιος Λέπουρας.


Επηρεάζονται ο μετρητής ή οι μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα από την πολύ ζέστη ή το πολύ κρύο;

Η απάντηση είναι: «Ναι, μπορεί να επηρεάζονται». Ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν το μετρητή ή τις ταινίες σακχάρου. Κρατήστε λοιπόν μετρητή και ταινίες σε μέρος σκιερό, με θερμοκρασίες όσο το δυνατόν φυσιολογικές (δωματίου), αλλά μην τα βάλετε στο ψυγείο (το πολύ κρύο τα επηρεάζει εξίσου), ούτε όμως να τα ξεχάσετε στον ήλιο, ακόμα κι αν δεν κάνει πολύ ζέστη. Γνωρίζετε ότι ιδανική θερμοκρασία για μετρητές και ταινίες είναι από 18 ως 30ο C.

Τι πρέπει να κάνω με την ινσουλίνη μου; Χρειάζεται συνέχεια ψυγείο ή ίσως λίγες ώρες στην κατάψυξη;

Πρέπει κατ’ αρχάς να γνωρίζουμε ότι και το πολύ κρύο, δηλαδή θερμοκρασίες χαμηλότερες από 4 βαθμούς, μπορεί να βλάψει εξίσου με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες την ινσουλίνη. Γενικά άρα «γεμίσματα» με τις πένες αντέχουν για 6 εβδομάδες σε θερμοκρασίες 4 ως 45 β., άρα δεν χρειάζεται ψυγειάκι στην παραλία, αρκεί να μην παρατήσουν τις πένες τους στον ήλιο και βράσουν.

Για τους «παραδοσιακούς» όμως λάτρεις της σύριγγας καλό είναι το φιαλίδιο ινσουλίνης να φυλάσσεται σε μέρος δροσερό (ειδικά ψυγειάκια ή μονωμένες θήκες), αλλά όχι σε απευθείας επαφή με τον πάγο (η κατάψυξη βλάπτει εξίσου την ινσουλίνη) όταν χρειάζεται να τη μεταφέρουν. Καλό είναι επίσης να έχουν όλοι ζάχαρη, ζαχαρούχο ποτό (προσοχή, όχι αλκοολούχο) ή γλυκό, τουλάχιστον μια ένεση γλυκαγόνης για την περίπτωση σοβαρής υπογλυκαιμίας και κάποια ινσουλίνη ταχείας δράσης, για να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις, αν χρειάζεται.

Το καράβι κουνάει. Πάμε με αεροπλάνο;

Ιδίως αν είσαστε ευαίσθητοι, προσοχή στη ναυτία. Τα συμπτώματα της ναυτίας μπορεί όχι μόνο να επηρεάσουν το σάκχαρο προκαλώντας υπέρ- ή υπογλυκαιμία, αλλά και να υπερκαλύψουν τα συμπτώματα ενός υπέρ- ή υπογλυκαιμικού επεισοδίου. Πιθανός εμετός μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία και αφυδάτωση. Λάβετε λοιπόν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγετε τη ναυτία.

Δηλαδή, αντί να παρακολουθείτε με αγωνία το δελτίο καιρού, πάρτε κάποια προληπτική αγωγή για ναυτία (υπάρχουν ακόμα και φυτικά ή ομοιοπαθητικά σκευάσματα, αρκετά αποτελεσματικά), αποφύγετε το αλκοόλ, φάτε ελαφρά στερεά τροφή λίγο περισσότερο αλατισμένη, φροντίστε να πίνετε συχνότερα μικρές ποσότητες κάθε φορά νερού, αφεψημάτων (π.χ. κρύο τσάι με λίγες σταγόνες φρέσκο λεμόνι) ή αναψυκτικών τύπου «light», μετρήστε πιο τακτικά το σάκχαρο σας.

Αν παρ’ όλα αυτά κάνετε εμετό, πάρτε κάποιο αντιεμετικό, περιμένετε λίγη ώρα για να δράσει, αρχίστε ξανά με μικρές ποσότητες υγρών (όχι γάλα ή προϊόντα του, γιατί είναι πολύ δύσπεπτα, καλύτερα ούτε και στερεά τροφή, π.χ. φρυγανιά), μετρήστε τακτικά το σάκχαρό σας.

Στο αεροπλάνο προσέξτε να έχετε πάντα μαζί σας στις χειραποσκευές την ινσουλίνη, το μετρητή και τα αναλώσιμα μέτρησης (ταινίες). Η θερμοκρασία στο χώρο αποσκευών του αεροπλάνου πέφτει πολύ και μπορεί να τα καταστρέψει κυριολεκτικά.

Ξυπόλητοι στην άμμο …και ηλιοθεραπεία;

Δεν είναι από μόνο του κακό να χτίζεις στην άμμο παλάτια. Αρκεί να φοράς καπέλο, σανδάλια ή σαγιονάρες, αντηλιακό υψηλής προστασίας και ιδίως, αν έχεις δέρμα λευκό που κοκκινίζει εύκολα, αντί να μαυρίζει, ρούχα ελαφριά για όλο το σώμα, κατά προτίμηση λευκά. Η άμμος μπορεί να κρύβει αιχμηρά αντικείμενα (σπασμένα γυαλιά, κοχύλια και αχινούς, κονσερβοκούτια κ.λπ.), μικρόβια και μύκητες. Τα πόδια λοιπόν δεν κινδυνεύουν απλώς να τραυματισθούν, αλλά και να μολυνθούν!

Απευθείας και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ανεβάζει στο σώμα μας υψηλές θερμοκρασίες που συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε, ιδίως όταν συνηθίζουμε να βρεχόμαστε πού και πού με μια βουτιά. Προσοχή λοιπόν, γιατί ο κίνδυνος αφυδάτωσης, υπογλυκαιμίας, αλλά και εγκαυμάτων είναι μεγάλος. Αποφύγετε αλκοολούχα ποτά, ιδίως αν προβλέπεται να μείνετε στον ήλιο για αρκετή ώρα.

Ένα ποτηράκι παραπάνω αλκοόλ βλάπτει;

Κατανάλωση αλκοόλ σε νηστικό προκαλεί υπογλυκαιμία! Το αλκοόλ είναι ο μόνος υδατάνθρακας που δεν καίγεται αμέσως, αλλά πρέπει πρώτα να μεταβολισθεί από το ήπαρ πριν μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας.

Άρα, η χρήση του απαιτεί από τον οργανισμό μας παραπάνω ενέργεια, ενώ μας προσθέτει θερμίδες και λίπος. Επιπλέον τα συμπτώματα υπό- ή υπεργλυκαιμίας μπορεί να υπερκαλυφθούν λόγω μέθης, ενώ λόγω της αυξημένης διούρησης που προκαλεί, είναι δυνατόν να κινδυνεύσουμε και από σοβαρή αφυδάτωση. Ήλιος και αλκοόλ λοιπόν χρειάζονται μεγάλη προσοχή και ευλαβή τήρηση του μέτρου.

Πόση ώρα μετά το φαγητό μπορώ να κολυμπήσω; Πόσο πρέπει να είναι το σάκχαρο μου πριν κολυμπήσω;

Ισχύει ο χρυσός κανόνας των δύο ωρών.
Πάντοτε πριν από οιανδήποτε άσκηση που προβλέπεται να είναι έντονη ή να διαρκέσει αρκετή ώρα, πρέπει να μετράμε το σάκχαρο μας. Αν είναι  Πόση ώρα μετά το φαγητό μπορώ να κολυμπήσω; Πόσο πρέπει να είναι το σάκχαρο μου πριν κολυμπήσω; μικρότερο του 100 mg/dl, καλό είναι να τρώμε κάτι ελαφρύ πριν, ενώ αν είναι μεγαλύτερο του 200 mg/dl, καλό είναι να περιμένουμε λίγο να πέσει ή να κάνουμε μικρή έξτρα δόση ινσουλίνης ταχείας δράσης (αν είμαστε φυσικά ινσουλινοθεραπευόμενοι).

Το κρύο νερό της θάλασσας μειώνει την απορρόφηση της ινσουλίνης δημιουργώντας κίνδυνο υπεργλυκαιμίας, ενώ το έντονο κολύμπι, όπως κάθε έντονη άσκηση, χρειάζεται ενέργεια, άρα δημιουργεί κίνδυνο υπογλυκαιμίας. Καλό είναι λοιπόν και μετά το τέλος μιας έντονης άσκησης να ξαναμετράμε το σάκχαρο μας.

Τέλος, σώφρον και σοφό είναι να μην κολυμπάμε μόνοι μας, ενώ αν η άθληση απαιτεί πόδια (jogging, ποδόσφαιρο κ.λπ.), προτιμήστε να κάνετε την ένεση ινσουλίνης στην κοιλιά, για να αποφύγετε πιθανή υπογλυκαιμία λόγω ταχύτερης απορρόφησής της από τους γλουτούς.

Από τι κινδυνεύω αν το σάκχαρο μου είναι υψηλό και εγώ …πάω παραλία;

Υψηλό σάκχαρο στο αίμα οδηγεί σε πολυουρία και αφυδάτωση. Ο ήλιος, ο αέρας και η ζέστη προκαλούν αφυδάτωση. Τα αλκοολούχα ποτά, ακόμη και η μπίρα, προκαλούν αφυδάτωση. Τα συμπεράσματα δικά σας ή των ιατρών που θα σας νοσηλεύσουν.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button