ΔιαβήτηςΕιδήσεις Υγείας

Διαβήτης: Ποια είναι τα πρόωρα συμπτώματα;

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύπου διαβήτη, οι οποίοι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, τύπου 2 και ο διαβήτης της κύησης. Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη που εορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στις γυναίκες- ασθενείς και στόχο έχει να αναδειχθεί το δικαίωμά της να ζήσει μια φυσιολογική ζωή με ποιότητα και μέλλον.

Πάντως τα πρόωρα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται ο διαβήτης είναι:

Πολυουρία

Όταν ο διαβήτης αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα τότε το σώμα δεν είναι σε θέση να το απορροφήσει όλο. Έτσι, προσπαθεί να το αποβάλλει μέσω των ούρων και το κάνει με αυξημένη συχνότητα.

Πολυδιψία

Ως αποτέλεσμα της πολυουρίας είναι η έντονη δίψα. Ο οργανισμός χάνει πολύ νερό με τα πολλά ούρα και είναι φυσικό να δημιουργείται επίμονη δίψα.

Πολυφαγία

Προκαλείται  γιατί η γλυκόζη δεν μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό για να του δώσει ενέργεια κι έτσι ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τα αποθέματά του, με αποτέλεσμα να ζητά συνέχεια τροφή για να τα συμπληρώσει.

Άλλα συμπτώματα του διάβητη είναι:  Ατονία, μολύνσεις, λοιμώξεις που υποχωρούν δύσκολα, θολή όραση, φαγούρα στα γεννητικά όργανα, ευερεθιστότητα, στυτική δυσλειτουργία, έντονοι πόνοι στα πόδια και στα δάχτυλα, κράμπες.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εκδήλωση της νόσου είναι:

Η καθιστική ζωή και η εργασία, η παχυσαρκία, το έντονο στρες και το κάπνισμα.  Επίσης όσοι έχουν συγγενή α’ βαθμού ή συγγενείς με διαβήτη, οι γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κυήσεως ή γέννησαν υπέρβαρα παιδιά (≥5kgr),εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο και θα πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον ανά διετία. Η παχυσαρκία από μόνη της αποτελεί ένα πολύ ισχυρό προδιαθεσικό παράγοντα για διαβήτη.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button