Ειδήσεις ΥγείαςΣέξ

Διαβητικοί και σεξ: Τι να κάνετε για να μπείτε στο “παιχνίδι”;

Οι διαβητικοί ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ερωτική τους ζωή, λόγω του διαβήτη. Σαν να μην έφτανε που στερούνται τα γλυκά, έχουν το νου τους να μην πάρουν βάρος, πίνουν αλκοόλ με μέτρο και κόβουν «μαχαίρι» το τσιγάρο, τώρα στερούνται και το σεξ.

«Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια πολύ σημαντική «απώλεια» που υφίστανται οι ασθενείς με διαβήτη», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PSC, PhD, ουρολόγος – ανδρολόγος, πρόεδρος του International Andrology και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

«Η ύπαρξη διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο για σεξουαλική δυσλειτουργία, επειδή ο ελλιπής έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που, με τη σειρά του, μπορεί να επηρεάσει τη στύση, λόγω ελλιπούς αιμάτωσης στην περιοχή. Το κάπνισμα και η ελάχιστη σωματική δραστηριότητα μπορούν, επίσης, να αυξήσουν τον κίνδυνο».

Ειδικότερα τη νέα μελέτη έκαναν επιστήμονες από το Νοσοκομείο Maritime στο Berck της Γαλλίας. Βρήκαν ότι η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες με διαβήτη τύπου 2 έφθανε το 66.3% και το 37.5% σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στους πιο «ώριμους» ηλικιακά, μετά την ηλικία των 60 ετών. Τα ευρήματα δείχνουν, επίσης, ότι ένα υψηλό ποσοστό ανδρών με διαβήτη τύπου 2 έχει, ήδη, προβλήματα με τη στύση του, υποδηλώνοντας ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ένας πρώτος δείκτης του μη διαγνωσμένου διαβήτη.
«Γι’αυτό θα ήταν χρήσιμο ο έλεγχος από τους κλινικούς γιατρούς, για την ύπαρξη τυχόν στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες με διαβήτη, να μπει στην καθ’ημέρα πράξη.

Επειδή, δε, είναι άμεση η σχέση του διαβήτη με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, η ταυτοποίηση άγνωστων καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να βελτιώσει τη διάγνωση και τη θεραπεία των σεξουαλικών προβλημάτων σε διαβητικούς ασθενείς», επισημαίνει ο Δρ. Κωνσταντινίδης.

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη νέα μελέτη προσανατολίζονται στην υλοποίηση μεγαλύτερης έρευνας, προκειμένου να εντοπίσουν κι άλλες παραμέτρους, οι οποίες συντελούν στον κίνδυνο ανάπτυξης σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε άνδρες με διαβήτη τύπου 1 και 2.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ο ιατρικός έλεγχος είναι απαραίτητος, προκειμένου να γίνεται έγκαιρη παρέμβαση στους άνδρες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα», όπως έγραψαν.
Τα καλά νέα είναι ότι η σωστή ρύθμιση του διαβήτη μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο την ερωτική ζωή των πασχόντων. Την ίδια ώρα η θεραπευτική αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι εφικτή με διάφορα μέσα, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση, έχοντας πολύ καλά αποτελέσματα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button