ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Διαγνωστικά Κέντρα: Προσπάθεια του υπ. Υγείας να ανασταλεί η απεργία! Δίνει 9 εκατ. ευρώ

Αρχική > Άρθρα > Διαγνωστικά Κέντρα: Προσπάθεια του υπ. Υγείας να ανασταλεί η απεργία! Δίνει 9 εκατ. ευρώ

Απέλπιδη προσπάθεια να ανασταλεί η επ αόριστον πανελλαδική κινητοποίηση αρχής γενομένης από τις 10 Ιουνίου των διαγνωστικών και εργαστηριακών γιατροί από την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Υγείας με όλους τους εμπλεκόμενους αφού υποστήριξε ότι το σημερινό στρεβλό σύστημα και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν δίνουν τη δυνατότητα εξεύρεσης ιδανικής λύσης, ανέφερε ότι υπάρχει το περιθώριο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις με στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των συμβεβλημένων παρόχων και την εφαρμογή ενός νέου βιώσιμου πλαισίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης παρουσίασε την τελική διαμόρφωση του φετινού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που προβλέπει την ενίσχυση κατά 9 εκ. ευρώ του ορίου δαπανών για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης επεσήμανε την ανάγκη εξορθολογισμού για να μην κινδυνεύσουν να κλείσουν τα μικρά διαγνωστικά κέντρα και ζήτησε την αύξηση του προϋπολογισμού για το 2018. Ως προς το τελευταίο, ο υπουργός απάντησε ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, συμφωνήθηκε ωστόσο ότι η τελική πρόταση που θα συμφωνηθεί για τον επιμερισμό του clawback θα έχει εφαρμογή από το β’ εξάμηνο του 2018.

Νέες υποσχέσεις

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε να συσταθεί ομάδας εργασίας με σκοπό την άμεση διερεύνηση (μέχρι Παρασκευή, 7/6) ενός δικαιότερου τρόπου κατανομής του clawback με απευθείας συζητήσεις της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της Συντονιστικής Επιτροπής των Διαγνωστικών Εργαστηρίων , αποδέχτηκαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), και εκπρόσωποι του κλάδου.

Παράλληλα ο κ. Ξανθός δεσμεύθηκε να επιταχυνθεί:

η ενσωμάτωση των διαγνωστικών πρωτοκόλλων που έχουν εκπονηθεί στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ για τον επιστημονικά τεκμηριωμένο έλεγχο της ζήτησης εξετάσεων,

να «παγώσει» η διαδικασία που προβλέπει ότι τα διαγνωστικά κέντρα υποχρεούνται να δηλώσουν στον ΕΟΠΥΥ τα όργανα που διαθέτουν στα εργαστήριά τους καθώς και ότι

θα αναζητηθεί μέσω του ΕΦΚΑ η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ασφαλιστικών ταμείων προς τα διαγνωστικά κέντρα (πρόκειται για οφειλές που χρονολογούνται πριν το 2012).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΟΠΥΥ: Άγριο κούρεμα σε μαγνητικές, αξονικές και μαστογραφίες με νέα απόφαση! Τι αλλάζει για ασθενείς και διαγνωστικά κέντρα

ΕΟΠΥΥ: Επίθεση στους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα για το τριήμερο λουκέτο! Τι διαμηνύει

Διαγνωστικές εξετάσεις τέλος από τις 10 Ιουνίου! Λουκέτο επ’ αόριστον στα Διαγνωστικά κέντρα. Τι ανακοίνωσε ο ΙΣΑ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button