ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Διαγνωστικά Κέντρα: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις! Δεν τα βρήκαν με τον ΕΟΠΥΥ

Άκαρπη απέβη η συνάντηση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών και των εργαστηριακών γιατρών!

Κατά τη διάρκεια της συνάντηση των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, δεν βρέθηκαν τα 55 εκατ. ευρώ, που ζητούσε ο κλάδος προκειμένου να αναστείλει την απεργία.

Μάλιστα ο Β. Πλαγιανάκος  υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια και πρότεινε έναν διαφορετικό επιμερισμό του clawback , ο οποίος ωστόσο ήταν ασαφής χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση, σ ένα θολό τοπίο.

Να σημειωθεί εδώ ότι η συνάντηση  που διήρκεσε περίπου δυο ώρες έγινε έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας με την ηγεσία να προσπαθεί να βρει λύση ώστε να ανασταλεί η κινητοποίηση του κλάδου που έχει ορισθεί για τις 10 Ιουνίου. Δείτε ΕΔΩ τι έγινε στη συνάντηση: «Διαγνωστικά Κέντρα: Προσπάθεια του υπ. Υγείας να ανασταλεί η απεργία! Δίνει 9 εκατ. ευρώ»

Από την πλευρά του το Συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε ότι κόκκινη γραμμή για τον κλάδο, αποτελεί να μη χρεωθεί το clawback του δεύτερου εξαμήνου 2018 ,γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα εργαστήρια οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο.

Μάλιστα πρότεινε να διατεθούν τα κονδύλια από τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει ο ΕΟΠΥΥ από τους Ευρωπαίους πολίτες που νοσηλεύονται στην Ελλάδα ,τα οποία είναι γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία είναι αδιάθετα.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης δήλωσε τα εξής: «Η πολιτεία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το υψηλό επιστημονικό προσωπικό της χώρας στην ανεργία και στη μετανάστευση. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι οι γιατροί δεν μπορούν να ζήσουν με τα ψίχουλα . Θα δώσουμε μάχη για να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια και την επαγγελματική επιβίωση του ιατρικού κόσμου καθώς και ποιοτικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για όλους τους πολίτες».

Τι θα γίνει με την απεργία

Μετά από αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών δηλώνουν αποφασισμένοι να βάλουν επ’ αόριστο λουκέτο, αρχής γενομένης από τις 10 Ιουνίου οπότε και οι ασθενείς-ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν ούτε μία απλή εξέταση.

Πάντως οι τελικές αποφάσεις για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις των ιατρών θα συζητηθούν στο πλαίσιο της αυριανής συνεδρίασης του ΔΣ του ΙΣΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΟΠΥΥ: Το νέο όριο δαπανών για τις διαγνωστικές εξετάσεις! Πόσα χρήματα θα δοθούν το 2019

Διαγνωστικές εξετάσεις με το σταγονόμετρο από τις αρχές Ιουλίου! Τι αλλάζει

ΕΟΠΥΥ: Άγριο κούρεμα σε μαγνητικές, αξονικές και μαστογραφίες με νέα απόφαση! Τι αλλάζει για ασθενείς και διαγνωστικά κέντρα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Πόσο κουρεύτηκαν τα χρήματα για τις διαγνωστικές εξετάσεις τα τελευταία τρία έτη!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button