ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Διαγνωστικές εξετάσεις: Έρχεται άγριο κούρεμα από Σεπτέμβριο για ασθενείς-διαγνωστικά κέντρα!

Όλο και λιγότερα χρήματα θα διαθέτει πια ο ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του. Μάλιστα το μεγάλο τσεκούρι αναμένεται να έρθει από Σεπτέμβριο οπότε και με τη συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί με τους θεσμούς, θα αρχίσει το μεγάλο κούρεμα των διαγνωστικών εξετάσεων.

Το κουαρτέτο από την πρώτη στιγμή, όπως άλλωστε και η τρόικα στο παρελθόν, ζητά να περιορισθούν τα κονδύλια που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις.
Γεγονός που σημαίνει ότι τα κονδύλια που θα διανεμηθούν θα είναι περιορισμένα κατά τουλάχιστον 74 εκατ. ευρώ, με φυσικό επακόλουθο να γίνει ακόμη πιο δύσκολη η πρόσβαση των ασθενών στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Ήδη άλλωστε καταβάλουν συμμετοχή 15% στον ιδιωτικό τομέα, αφού ούτως ή άλλως στο δημόσιο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εξετάσεις λόγω έλλειψης δομών στο ΠΕΔΥ και μεγάλης αναμονής στα νοσοκομεία.
Το κουαρτέτο έχει ζητήσει να περισταλούν τα κονδύλια κατά 50 εκατ. ευρώ και να μη δοθούν τα πρόσθετα 24 εκατ. που είχαν δοθεί για το 2014 αλλά τελικά ….δεν έχουν κατανεμηθεί ακόμη και βρίσκονται κάπου στη …διαδρομή.

Μάλιστα ερωτηθείς σχετικά από τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός απάντησε: «Σχετικά με το ποσό των 24εκ. πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι με εισήγηση – πρόταση του ΕΟΠΥΥ και κατόπιν σχετικού αιτήματος του Υπουργείου Υγείας εγκρίθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
επιπλέον χρηματοδότηση του Οργανισμού κατά 24 εκ. προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν εντός του 2014 για διαγνωστικές εξετάσεις (λόγω του ότι δεν λειτουργούσαν οι τότε
μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ).

Το ποσό αυτό μεταβιβάστηκε στον ΕΟΠΥΥ, προφανώς δεν έχει απολεσθεί, απομένει όμως η τροποποίηση της υφιστάμενης Υπουργικής Απόφασης (Υ9α/οικ.62558 – ΦΕΚ 2111Β’ /01-08-2014) που θα επανακαθορίσει και θα αυξήσει ισόποσα το ανώτατο όριο δαπάνης για την συγκεκριμένη κατηγορία δαπάνης».

Μια διευκρίνιση που ελάχιστοι κατάλαβαν αλλά όσοι την ερμήνευσαν θεωρούν ότι αν δοθούν αυτά τα χρήματα και δεν μπλοκαριστούν από τους θεσμούς θα κατανεμηθούν διαφορετικά σε όλη τη χώρα.

Πάντως το «πακέτο» των 323 εκατ. ευρώ που αρχικά είχε προϋπολογιστεί να δοθεί για τις διαγνωστικές εξετάσεις θα είναι μετά βεβαιότητας μειωμένο αφού και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ξεκινήσει να παζαρεύει τις μειώσεις των αποζημιώσεων σε συνολικά 694 εξετάσεις, προκαλώντας τις αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων.

Άλλωστε και οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών διαμαρτύρονται πως ο ΕΟΠΥΥ όχι μόνο αποζημιώνει με χαμηλές τιμές τις εξετάσεις αλλά καθυστερεί κιόλας να καταβάλει τα χρωστούμενα.
Αντίστοιχα και ο ΠΑΣΙΔΙΚ που εκπροσωπεί τα διαγνωστικά κέντρα και μιλά για κοροϊδία από την πλευρά του υπουργείου Υγείας αφού οφείλονται ακόμη χρήματα από το 2008.

Μ αυτά και μ αυτά όμως και με την εφαρμογή των στενών ορίων χορήγησης παραπεμπτικών από συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών, οι ασθενείς θα δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να πραγματοποιήσουν μια διαγνωστική εξέταση ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο ακόμη και αύξησης της συμμετοχής κάτι που έχουν θέσει στο παρελθόν οι δανειστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΟΠΥΥ: Κουρεύονται τιμές και αποζημιώσεις για 694 παρακλινικές εξετάσεις! Αντιδράσεις από γιατρούς διαγνωστικά κέντρα

Ιατρικός Σύλλογος Πατρών κατά ΕΟΠΥΥ για κουρέματα και πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις!

Σε πλήρη εφαρμογή το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις! Όλες οι ρυθμίσεις και τα προβλήματα

Σε εφαρμογή το νέο πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις! Δείτε πόσες δικαιούται κάθε ασθενής

Γιατροί προς πρόεδρο ΕΟΠΥΥ: Κουρεύετε διαγνωστικές εξετάσεις χωρίς έλεγχο και μέτρο! Τι ζητούν

Στον αέρα οι διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ! Λήγουν οι συμβάσεις με τα διαγνωστικά

Σχετικά Άρθρα

Back to top button