ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Διαγνωστικές εξετάσεις: Προς λουκέτο εργαστήρια και ιατρεία λόγω των άγριων περικοπών! Τα πέντε μεγάλα κουρέματα

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε απόγνωση είναι εκατοντάδες μικρά εργαστήρια και κέντρα που διεξάγουν διαγνωστικές εξετάσεις εξαιτίας των κουρεμάτων που επιβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ. Ο κλάδος είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση αφού οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate – clawback) περικόπτουν τα εισοδήματα ακόμη και κατά 70%.

Γι αυτό άλλωστε και οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα είχαν ξεκινήσει κινητοποιήσεις την περασμένη Άνοιξη η οποία ωστόσο διεκόπη λόγω των εκλογών, αφού οι επικεφαλής του κλάδου έκριναν ότι εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων δεν θα μπορούσε να δοθεί λύση.

Γι αυτό και οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα ετοιμάζονται εδώ και καιρό για νέο αγώνα. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Νέες συσκέψεις για το clawback στους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα! Όλες οι πληροφορίες»

Οι εκλογές άλλωστε μπορεί να έγιναν, να άλλαξε η κυβέρνηση αλλά το πρόβλημα των άγριων περικοπών και των υποχρεωτικών εκπτώσεων παρέμεινε.

Από τις επαφές που έγιναν από τους εκπροσώπους του κλάδου ( Συντονιστική Επιτροπή) με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεν διεφάνη πρόθεση να σταματήσουν οι υποχρεωτικές περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις.

διαγνωστικά κέντρα

Γι αυτό και οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα απευθύνονται πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου για να δοθεί λύση. Να σημειωθεί ότι η νομοθετημένη ρύθμιση των 120 δόσεων για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών των γιατρών (claw back των ετών 2013-2018), δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί με την απαραίτητη υπουργική απόφαση.

Τα πέντε άγρια κουρέματα στις διαγνωστικές εξετάσεις

Πέντε είναι τα βασικά προβλήματα και κουρέματα που επιβλήθηκαν και κάνουν τον κλάδο να καταρρέει

διαγνωστικά κέντρα

1.Από το 1991, σταμάτησε η αναπροσαρμογή των τιμών των διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι παγωμένες παρά την αύξηση του πληθωρισμού.

2.Το δεύτερο περιοριστικό μέτρο που έχει επιβληθεί τα έτη 2013 και 2015 αφορά στην άμεση μείωση της τιμής αποζημίωσης σ’ ένα μεγάλο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων, που σε κάποιες απ’ αυτές έφτασε και το 63% και που μεσοσταθμικά κυμάνθηκε στο 40%.

3.Τρίτο περιοριστικό μέτρο που εφαρμόστηκε το έτος 2017, είναι η προσθήκη 86 νέων διαγνωστικών εξετάσεων χωρίς αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

4.Το τέταρτο περιοριστικό μέτρο έρχεται το 2018 με την κατάργηση της συμμετοχής του 15% σε μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων και την μείωση της συμμετοχής στο 5% στην κατηγορία των ασφαλισμένων που λαμβάνουν ΕΚΑΣ, χωρίς όμως η πολιτεία να επιβαρυνθεί με την επιπλέον δαπάνη.

διαγνωστικά κέντρα

5.Επίσης το 2018 ξεκίνησε η εισαγωγή στον κωδικό των διαγνωστικών εξετάσεων, νέων πανάκριβων εξετάσεων μοριακής βιολογίας αξίας 2.500 και 3.000 ευρώ η κάθε μία, χωρίς καμία αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Να σημειωθεί ότι τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα από το 2013 καταβάλλουν τμηματικές εκπτώσεις (rebate), οι οποίες στην κατηγορία των εξετάσεων βιολογικών υλικών η μεγαλύτερη κλίμακα έκπτωσης φτάνει το 50% και στην κατηγορία των απεικονιστικών εξετάσεων φτάνει το 45%.

Από την ίδια χρονιά επιβλήθηκε και το μέτρο της αυτόματης περικοπής υπέρβασης δαπανών, το γνωστό clawback, το οποίο κουρεύει οριζόντια ό,τι ποσό ξεπερνά τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr εξετάζεται από πολλά σωματεία εργαστηριακών ιατρών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, oμαδική δήλωση παραίτησης από τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ, καθώς το κούρεμα (clawback) τους οδηγεί στην οικονομική καταστροφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται real time έλεγχοι σε κλινικές και διαγνωστικά! Τι σχεδιάζει το υπ. Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Ανασχεδιάζονται οι δαπάνες! Πως θα κατανεμηθούν

Διαγνωστικές εξετάσεις με μέτρο από την 1η Ιουλίου! Τι αλλάζει για ασθενείς και διαγνωστικά κέντρα

ΕΟΠΥΥ: Κουρεύονται και τα 30 εκατ. ευρώ για τα διαγνωστικά! Πόσα θα δοθούν τελικά και από που θα κοπούν

Σχετικά Άρθρα

Back to top button