ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Διαγνωστικές εξετάσεις: Πόσο κοστίζουν στα δημόσια νοσοκομεία και στον ιδιωτικό τομέα!

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, φαίνεται ότι είναι για εκατοντάδες ασθενείς που πρέπει να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις, που θα πληρώσουν λιγότερα χρήματα στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα.

Και αυτό γιατί στην Ελλάδα της κρίσης, οι παθογένειες και οι στρεβλώσεις του συστήματος υγείας όχι μόνο δεν έχουν διορθωθεί αλλά γιγαντώνονται με συνέπεια οι ασθενείς να πληρώνουν το μάρμαρο.

Και για του λόγου του αληθές, η μαγνητική στο ΕΣΥ κοστολογείται με 236,95 ευρώ, όπως προβλέπει το κρατικό τιμολόγιο. Εν τούτοις για την ίδια εξέταση σε ιδιωτικό κέντρο ο Οργανισμός χρεώνεται από 135 έως και 150 ευρώ (147,60 ευρώ), χωρίς να υπολογισθεί η συμμετοχή του ασθενούς η οποία επιβαρύνει φυσικά τις τσέπες των ασφαλισμένων.

 

 

 

 

 

 

Οι ασθενείς όμως για να πραγματοποιήσουν μια μαγνητική σε δημόσιο νοσοκομείο χρειάζεται να περιμένουν σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τρεις μήνες.

Χωρίς να υπολογίσει κανείς τα μηχανήματα που έχουν να ανανεωθούν χρόνια, καθώς ουδείς υπουργός Υγείας είχε… προβλέψει ότι η τεχνολογία προχωρά.

Όμως ακόμη και τα αποτελέσματα χρειάζονται και αυτά τις μέρες τους, αφού το λιγοστό προσωπικό δεν προλαβαίνει να κάνει άμεσα τις διαγνώσεις.

Στον ιδιωτικό τομέα από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει μεσοσταθμικά 69 ευρώ , σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να καταβάλει και πολύ λιγότερα για μια μαγνητική, με τον ασθενή να συμμετέχει με 35,54 ευρώ, η διαφορά φθάνει με το ΕΣΥ στο 243,39%!

Αντίστοιχα μια αξονική τομογραφία κοστίζει σε δημόσιο νοσοκομείο 71,11 ευρώ με βάση το κρατικό τιμολόγιο.

Στον ιδιωτικό τομέα ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει για μια αξονική από 30,39 ευρώ μέχρι 55,25 ευρώ, ενώ η συμμετοχή των ασθενών διαμορφώνεται στα 10,67 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή η διαφορά τιμής φθάνει ακόμη και στο 134% με το ΕΣΥ να είναι ακριβότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΟΠΥΥ: Νέες οδηγίες για τις ιατρικές εξετάσεις! Ποιες δικαιούνται οι ασφαλισμένοι ανά ηλικία

Νέα όρια δαπανών από ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις, νοσηλεία, φυσικοθεραπείες και ειδική αγωγή! Όλη η απόφαση Π.Πολάκη

Σχετικά Άρθρα

Back to top button