ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Διαθέσιμα από Τρίτη τα νέα φάρμακα για Σκλήρυνση, Ηπατίτιδα, καρκίνο! Γιατί δίνονται εν μέσω εξελίξεων στους ασθενείς

Την ώρα που η χώρα ζει τις πιο δραματικές της στιγμές των τελευταίων δεκαετιών, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προώθησε με διαδικασίες εξπρές τη διάθεση των νέων φαρμάκων για Σκλήρυνση, Ηπατίτιδα, καρκίνο στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, φάρμακα τα οποία περιμένουν εδώ και καιρό οι Έλληνες ασθενείς.

Αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι παρενέβη ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής προκειμένου να αναρτηθούν το αργότερο το πρωί της Τρίτης 30 Ιουνίου, οι τιμές των νέων φαρμάκων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ ώστε τα σκευάσματα να είναι διαθέσιμα στους ασθενείς.

Μια διαδικασία που υπό κανονικές συνθήκες θα είχε μπλοκάρει στη γραφειοκρατική διαδικασία και θα χρειαζόταν αρκετό χρόνο, παρότι τα φάρμακα είχαν ενταχθεί ήδη στη λίστα με τα αποζημιούμενα σκευάσματα (θετική λίστα).

Έτσι οι βαριά πάσχοντες που καιρό τώρα ανέμεναν την πρόσβαση στις νέες θεραπείες, θα μπορούν κανονικά να τις λάβουν παρά τις όποιες δυσκολίες στη ρευστότητα της χώρας.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι πολλοί ασθενείς που πάσχουν από τα σοβαρά αυτά νοσήματα και δεν μπορούσαν να γιατρευτούν με τις υπάρχουσες θεραπείες, είχαν κάνει εισαγωγή των νέων φαρμάκων μέσω του ΙΦΕΤ από το εξωτερικό. Εξάλλου οι νέες φαρμακευτικές θεραπείες δεν ήταν διαθέσιμες στη χώρα μας καθότι δεν είχαν λάβει ακόμη τιμή και δεν είχαν ενταχθεί στο σύστημα αποζημίωσης.

Πάντως το γεγονός ότι παρενέβη ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Π.Κουρουμπλής όπως αναφέρουν οι πηγές του HealthReport.gr για να είναι τα φάρμακα διαθέσιμα από την Τρίτη 30 Ιουνίου στους Έλληνες ασθενείς, προκάλεσε ποικίλα σχόλια.

Πολλοί παράγοντες είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η κίνηση έγινε στο πλαίσιο να δείξει η κυβέρνηση ότι όλα κυλούν κανονικά για τη χώρα, ενώ άλλοι πάλι θεωρούν πως είναι οι τελευταίες κινήσεις του υπουργού Υγείας πριν καταρρεύσει η κυβέρνηση από τις εξελίξεις. Αντίστοιχα ήταν τα σχόλια και για τις ανακοινώσεις του Π.Κουρουμπλή περί πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ των φαρμακοποιών, των φαρμακευτικών εταιρειών και των ασφαλισμένων. (Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ)

Όπως και να χει το ζήτημα είναι πως και ακόμη εν μέσω δραματικών εξελίξεων, οι βαριά πάσχοντες ασθενείς θα έχουν στη διάθεση τους όλες τις νέες θεραπείες όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι πολίτες της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Π.Κουρουμπλής: «Έχουμε φάρμακα! Πληρώνονται φαρμακοποιοί, ασθενείς, φαρμακευτικές εταιρείες»

Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ : «Υπάρχει πλήρης επάρκεια φαρμάκων»! Αποπληρώνονται οφειλές στους φαρμακοποιούς

Με το σταγονόμετρο τα φάρμακα στα φαρμακεία! Τι καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

Σχετικά Άρθρα

Back to top button