ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Διαιτολόγοι κατά Μ.Φουρθιώτη! Τι εκνεύρισε τον κλάδο

Αφορμή οι αναφορές αλλά και οι …οδηγίες διατροφής που έδινε σε πρόσφατη εκπομπή του ο παρουσιαστής.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων σε ανακοίνωσή του καλεί τον παρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη, «να αποκαταστήσει την αλήθεια και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τον επαγγελματικό κλάδο των διαιτολόγων.

Και αυτό διότι σε εκπομπή του «παρείχε δημόσια οδηγίες διατροφής και τρόπου ζωής, χωρίς να παραμένει αυστηρά και μόνο στη διαφήμιση προϊόντος και επιπλέον προέβη σε ανάρμοστες και αδόκιμες αναφορές για τον επαγγελματικό κλάδο των διαιτολόγων».

Οι εκφράσεις που άναψαν φωτιές

Ειδικότερα, όπως τονίζουν τα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων, στο πλαίσιο διαφήμισης συμπληρώματος διατροφής, ο κ. Μένιος Φουρθιώτης -μεταξύ άλλων- ανέφερε: «με αυτό το ρόφημα ρυθμίζεται η όρεξη, άρα μπορεί να τρώει κανείς ό,τι θέλει, όσο θέλει και να χάνει βάρος», «άγνωστοι διατροφολόγοι που βαπτίζονται διατροφολόγοι», «δεν ακούμε κανένα λαμόγιο διατροφολόγο που βαπτίζεται», προσβάλλοντας έναν ολόκληρο κλάδο πτυχιούχων επαγγελματιών υγείας.

δίαιτα

Ο Σύλλογος – όπως σημειώνει-  σέβεται την ελεύθερη έκφραση των δημοσιογράφων ή των τηλεοπτικών παρουσιαστών, που εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης, όμως και εκείνοι “οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες δεοντολογίας και να μην γίνονται φορείς παραπληροφόρησης, πολύ περισσότερο, ανοίκειων φραστικών επιθέσεων”.

Τα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων αναφέρουν ότι η ραδιοτηλεόραση δεν είναι μόνο μέσο ψυχαγωγίας και επικοινωνίας αλλά είναι, ταυτοχρόνως, και φορέας ενημέρωσης καθώς αποτυπώνει και, συνεπώς, αναπαράγει και διαχέει πληροφορίες στο κοινό.

Γι’ αυτό το λόγο, είναι αναγκαίο οι επιστήμονες Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι να είναι αυτοί που πληροφορούν και δίνουν οδηγίες διατροφής και συμβουλές στο κοινό.
Επισημαίνουν ότι μόνο οι ΔιαιτολόγοιΔιατροφολόγοι που πληρούν τις προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης του επαγγέλματος και έχουν λάβει τη σχετική βεβαίωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου, μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σύμφωνα με τα καθορισθέντα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button