ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Διαλύονται τα Κέντρα Υγείας! Χωρίς φάρμακα και πετρέλαιο

Η έλλειψη χρηματοδότησης έχει κάνει πολλά Κέντρα Υγείας να υπολειτουργούν καθώς δε διαθέτουν φάρμακα, υλικά αλλά σε κάποιες περιπτώσεις απομακρυσμένων περιοχών ακόμη και πετρέλαιο για να ζεσταθούν ασθενείς και εργαζόμενοι.

Η άλλοτε δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του Δημοσίου Συστήματος φαίνεται ότι μένει στα …χαρτιά με δεκάδες εργαζόμενους να είναι σε απόλυτη εξάντληση. Ενδεικτικό είναι πως σε ορισμένα Κέντρα Υγείας μόλις πριν από λίγες ημέρες έληγαν οι συμβάσεις με τα συνεργεία καθαρισμού, οι οποίες και ανανεώθηκαν την τελευταία στιγμή προκειμένου να μη μπει λουκέτο.

Το πρόβλημα πάντως της εγκατάλειψης των Κέντρων Υγείας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Διαβάστε τι απουσιάζει συνήθως από τα ράφια που κάνει τους εργαζόμενους να βγαίνουν στα κάγκελα: “Στέγνωσαν τα Κέντρα Υγείας από υλικά!”

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Κέντρου υγείας Παρανεστίου Δράμας όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Παρανεστίου Δράμας, μιλούν για πλήρη απαξίωση της Μονάδας αλλά και για λειτουργική αποσύνθεση.

Όχι τυχαία καθώς το Κέντρο Υγείας δε διαθέτει τα στοιχειώδη εφόδια ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους κάτοικους της περιοχής, αλλά και στους μετανάστες που φιλοξενούνται στο κοντινό στρατόπεδο. Ειδικότερα, από την αρχή του Χειμώνα μέχρι σήμερα, τα καλοριφέρ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης πετρελαίου και ενώ το θερμόμετρο δείχνει μόνιμα υπό το μηδέν.

Επιπλέον τα φάρμακα είναι είδος πολυτελείας και σε πλήρη ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η καθημερινή αντιμετώπιση των προσερχόμενων περιστατικών.

Και το ζήτημα είναι πως ενώ τα φάρμακα έχουν παραγγελθεί από τις αρχές Νοεμβρίου στην αρμόδια υπηρεσία της 4ης ΥΠΕ, καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από τους αρμόδιους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της χαοτικής και προσβλητικής, κατάστασης που επικρατεί, είναι το ακόλουθο όπως περιγράφουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας μέσω του Συλλόγου Νοσηλευτών του ΕΣΥ Νομού Θεσσαλονίκης (Μέλος της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο.-Ε.Σ.Υ.):

«Ομογενής εκ Γερμανίας επισκέφθηκε το τοπικό φαρμακείο του χωριού και με δική του δαπάνη απέστειλε τα απαραίτητα φάρμακα στο κέντρο Υγείας προκειμένου να λειτουργήσει για μερικές μέρες. Τα σχόλια περιττεύουν…»

Ο Σύλλογος Νοσηλευτών Θεσσαλονίκης, μέλος της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, απευθύνει ύστατη έκκληση σε κάθε αρμόδιο ώστε να λυθούν τα βασικά προβλήματα του Κ.Υ Παρανεστίου, κάτι που αποτελεί μια επανάληψη της ίδιας εικόνας σχεδόν σε όλα τα Κέντρα Υγείας της Βορείου Ελλάδας, έχοντας πλήξει καίρια τον πυρήνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας εργαζομένων και κατοίκων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button