Ειδήσεις Υγείας

Διαταραχές περιόδου: Τι μπορεί να τις προκαλεί

Τυχαίνει ωστόσο μέσα στο έτος ένα ποσοστό γυναικών να διαμαρτύρεται για ξαφνική καθυστέρηση ή και απώλεια περιόδου, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος ή παθολογία. Ακόμη, ενδέχεται η περίοδος να παρουσιάζει διαφορές στην ποσότητα ή το χρώμα του αίματος, καθώς και στη διάρκειά της.

Στρες

Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής, η πίεση της δουλειάς ή κάποιο δυσάρεστο γεγονός, μπορεί να προκαλέσουν άγχος και ένταση το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στον κύκλο της γυναίκας. Ωστόσο αυτός ο παράγοντας είναι αρκετά γενικευμένος και δε θα πρέπει οποιαδήποτε διαταραχή να αποδίδεται ελαφρά τη καρδία στο στρες χωρίς πρώτα να αποκλειστούν άλλοι –ενδεχομένως σοβαρότεροι- λόγοι.

Ορμονικές Διαταραχές

Παθήσεις όπως υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός που επηρεάζουν τις θυρεοειδικές ορμόνες είναι πιθανό αίτιο διαταραχής της περιόδου. Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών σχετίζεται με δημιουργία πολλών μικρών κύστεων στις ωοθήκες, υπερπαραγωγή ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες) που επηρεάζουν την περιοδικότητα της ωοθυλακιορρηξίας. Άλλα συμπτώματα του συνδρόμου τα οποία μπορεί να συνυπάρχουν είναι η ακμή, το λιπαρό δέρμα, η αυξημένη τριχοφυΐα (πχ στην πλάτη), η αύξηση του βάρους και πολλές φορές η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μεταβολές στο βάρος

Οποιαδήποτε σημαντική αυξομείωση του βάρους –είτε χάσετε είτε πάρετε κιλά- μπορεί να δημιουργήσει ανωμαλίες στον κύκλο σας. Ειδικότερα η μεγάλης έντασης άσκηση (σε επίπεδο πρωταθλητισμού), η άστατη και ανθυγιεινή διατροφή ή κάποια εξαντλητική δίαιτα ενδέχεται να μεταβάλουν την αναλογία μυϊκού ιστού/λιπώδους ιστού και να προκαλέσουν άστατες περιόδους.

Γεωγραφικές Αλλαγές / Μετακινήσεις

Τα ταξίδια –ιδιαίτερα τα πολύωρα και μακρινά αεροπορικά– και η αλλαγή του περιβάλλοντος έχει παρατηρηθεί να επηρεάζει και τον έμμηνο κύκλο, ο οποίος επανέρχεται στα φυσιολογικά όταν ο οργανισμός συνηθίσει στις νέες κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.

Φάρμακα

Επίπτωση στην κανονικότητα της περιόδου μπορεί να έχουν και ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα όπως αντισυλληπτικά (μέχρι να ρυθμιστεί ο κύκλος), στεροειδή κ.α.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button