ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Διαψεύδει ο Π.Κουρουμπλής ότι κουρεύονται τα κονδύλια του ΕΣΥ! Τι… προβλέπει ο Άδωνις Γεωργιάδης

Ειδικότερα όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του με αφορμή δημοσίευμα με θέμα «Δραματικές Περικοπές στη Χρηματοδότηση των Νοσοκομείων», είναι εσφαλμένη η αναφορά περί μείωσης στους μηνιαίους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων από τον μήνα Μάρτιο κατά 51%.

Όπως εξηγεί : «Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το έτος 2015 οριοθετήθηκαν από την προηγουμένη κυβέρνηση με συνολικό ποσό δαπάνης 1.388.587.994 € για: φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια, μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού, υπηρεσίες (outsourcing) και λοιπές, τη στιγμή μάλιστα που το αντίστοιχο ποσό για τον προϋπολογισμό το 2014 ήταν στα 1.618.000.000 €.. Η κατανομή του ποσού αυτού ανά ΔΥΠΕ αποφασίσθηκε στην 43η απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ στις 6/10/2014 και κατανεμήθηκε στα νοσοκομεία κάθε ΔΥΠΕ με απόφαση των διοικήσεων των ΔΥΠΕ».

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής υποστηρίζει ότι οι αγορές των νοσοκομείων του μηνός Ιανουαρίου 2015, ανήλθαν στα 87,7 εκ. € στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες επικουρικού προσωπικού και πρόσθετων αμοιβών οι οποίες βαρύνουν τα έσοδα των νοσοκομείων.

Από τα απολογιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου (υπόλοιπα λογαριασμών σε τράπεζες) προκύπτει ότι τα νοσοκομεία έχουν ταμειακά διαθέσιμα 31/1/2015 258,5 εκ. € και εξ αυτών δεσμευμένα 93,4 εκ. € , δηλαδή προς διάθεση 165,1 εκ. € .

«Εκτιμώντας την ταμειακή κατάσταση κάθε νοσοκομείου (υπόλοιπα τραπεζών), για τις αγορές του μηνός Ιανουαρίου 2015 χρηματοδοτήθηκαν στο σύνολο των δαπανών τους τα νοσοκομεία με μικρό ταμειακό υπόλοιπο όπως το ΚΑΤ, της Μυτιλήνης, το Χατζηκώστα των Ιωαννίνων κ.α. Συνεπώς δεν υπάρχει νοσοκομείο ακάλυπτο ως προς την πληρωμή των υποχρεώσεών του σε προμηθευτές» τονίζει ο υπουργός Υγείας.

Η συνολική χρηματοδότηση για τις αγορές Ιανουαρίου 2015 ανήλθε στα 43,3 εκ. € και τα υπόλοιπα θα αποδοθούν στα νοσοκομεία που οφείλονται, όταν αυτά πληρώσουν στους προμηθευτές τα χρήματα που διαθέτουν στις τράπεζες από προηγούμενες χρηματοδοτήσεις, εξηγεί και καταλήγει: «Κατόπιν των ανωτέρω, είναι σαφές ότι το δημοσίευμα στερείται βάσης, αφού ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός των νοσοκομείων δεν εξαρτάται από το ποσό της χρηματοδότησης για τις αγορές του μηνός Ιανουαρίου, τουναντίον η χρηματοδότηση νοσοκομείων με υψηλά υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς μετατρέπει αυτά σε «τράπεζες».

Να σημειωθεί πως ο τέως υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης είχε επίσημα καταθέσει στον προϋπολογισμό του έτους 2015 μειωμένα κονδύλια για τα νοσηλευτικά ιδρύματα κατά 1560 εκατ. ευρώ ένα θέμα που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Πάντως το χθεσινό δημοσίευμα έκανε το πρώην υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να μιλήσει για πιθανό λουκέτο στα δημόσια νοσοκομεία τους επόμενους τρεις μήνες.
Η αναφορά του στο δημοφιλές twitter είναι ενδεικτική.

adonis

Αν συνεχιστεί έστω για τρεις μήνες ακόμη, τα νοσοκομεία θα κλείσουν υποστηρίζει ο πρώην υπουργός.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button