ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

«Διπλή» παρακολούθηση στα οικονομικά της Υγείας! Νέα επιτροπή με δύο υπουργεία

Γι αυτό και δημιουργείται κοινή επιτροπή μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών με στόχο να γίνεται συστηματική παρακολούθηση της δαπάνης της Υγείας και να κατευθύνονται τα κονδύλια εκεί όπου υπάρχουν οι ανάγκες.

Απώτερος στόχος βέβαια είναι να αυξηθεί η συνολική δαπάνη για την Υγεία στη χώρα μας, δεδομένου ότι υστερούμε σημαντικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Δείτε ΕΔΩ τι είχε υποστηρίξει πρόσφατα ο υπουργός Υγείας: Υπ.Υγείας: “Δεν έχουμε κούρεμα στον προϋπολογισμό του 2018! Πως μειώνονται οι δαπάνες στα νοσοκομεία”

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, δημιουργείται κοινή Επιτροπή Υπουργείου Υγείας και Οικονομικών για τη συστηματική παρακολούθηση των οικονομικών της Υγείας και της βιώσιμης χρηματοδότησης του Δημόσιου Συστήματος.

Όπως είπε ο κ.Ξανθός: «Από εδώ και πέρα, στη μεταμνημονιακή περίοδο, η κρίσιμη προϋπόθεση για την επαρκή κάλυψη των νέων υγειονομικών και κοινωνικών αναγκών είναι η δημιουργία αυξημένου «δημοσιονομικού χώρου» για Δημόσια Υγεία και Κοινωνικό Κράτος. Αυτό απαιτεί σοβαρό και ορθολογικό σχεδιασμό ανάπτυξης των δομών και υπηρεσιών του ΕΣΥ και σταδιακή σύγκλιση των δημόσιων δαπανών υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους».

Γι αυτό και επήλθε συμφωνία με τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών κ.Χουλιαράκη για τη συγκρότηση μιας κοινής Επιτροπής ανάμεσα στα 2 Υπουργεία με στόχο τη «συστηματική παρακολούθηση των οικονομικών της Υγείας και της βιώσιμης χρηματοδότησης του Συστήματος με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας» ανάφερε ο υπουργός Υγείας.

Αν.Ξανθός: Λιγοστά τα κονδύλια για την Υγεία

Νωρίτερα πάντως ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι τα κονδύλια είναι περιορισμένα για την Υγεία και θα πρέπει να αυξηθούν ώστε να προσεγγίσουν τον μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης.

Ο κ.Ξανθός είπε εμφατικά ότι το μείζον πρόβλημα του Συστήματος Υγείας είναι το χαμηλό όριο δημόσιων δαπανών, 5,1% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 7,2%.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι το 2018 δε θα μειωθούν οι δαπάνες για την Υγεία αλλά μόνο η κρατική χρηματοδότηση που είναι διαφορετικό πράγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΟΠΥΥ: Νέος προϋπολογισμός 2018 σε …ισορροπία τρόμου! Πόσο κουρεύονται οι δαπάνες

Με λιγότερα χρήματα ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομεία για το 2018! Πόσο κουρεύονται

Σχετικά Άρθρα

Back to top button