ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Διπλασιάστηκε η κατάθλιψη λόγω κρίσης! Τι έδειξε έρευνα

Δεν προλαβαίνουν να καταγράφουν την αύξηση στα ποσοστά κατάθλιψης οι ειδικοί επιστήμονες, μία πάθηση που φούντωσε τα τελευταία 6 χρόνια της κρίσης. Άλλωστε τα οικονομικά προβλήματα αυξάνονται χρόνο με το χρόνο όπως και η ανεργία.

Έρευνα έδειξε ότι η κατάθλιψη στους Έλληνες διπλασιάστηκε από το 2009 έως και σήμερα.
Σύμφωνα με την Μαρίνα Οικονόμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ, δεδομένα από έρευνες του ΕΠΙΨΥ για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία, έδειξαν ότι υπάρχει κατακόρυφη αύξηση της επικράτησης της κατάθλιψης από 6,8% το 2009 σε 12,3% το 2013.

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, και η συσχέτιση που αναδείχθηκε μεταξύ των οικονομικών δυσχερειών και της ανεργίας με την αυτοκτονικότητα.

Πάντως οι ειδικοί παρότι δεν έχουν επισήμως καταγράψει και την τελευταία χρονιά, το ποσοστό δείχνει να έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 12,3%. Εξάλλου πολλές σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης δε δηλώνονται στους ειδικούς καθώς οι πάσχοντες δεν επισκέπτονται γιατρό.

Ειδικοί επιστήμονες θα αναλύσουν την αύξηση του φαινομένου αυτού στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας, με τίτλο «Δημόσια Υγεία και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας: κοινοί στόχοι», το οποίο διοργανώνει ο Τομέας Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.), σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (Ε.Ε.Δ.Υ.).

Σχετικά Άρθρα

Back to top button