Πολιτική Υγείας

Διπλό χαράτσι από σήμερα σε πρωτότυπα και γενόσημα! Ποια θα πληρώνουμε ακριβότερα

Νέο χαράτσι από σήμερα 21 Οκτωβρίου για τις τσέπες των ασφαλισμένων καθώς θα κληθούν να πληρώνουν όλη τη διαφορά από την ασφαλιστική τιμή (τιμή αποζημίωσης) έως τη λιανική. Μέχρι πρότινος τη μισή διαφορά αυτή (50%) πλήρωνε ο ΕΟΠΥΥ πλέον όμως θα πρέπει να την καταβάλει ο ασθενής. Το μέτρο αφορά τόσο στα πρωτότυπα των οποίων η πατέντα έχει λήξει όσο και τα γενόσημα, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη. Πρωτίστως όμως μεγάλο πλήγμα αποτελεί η επιβάρυνση που αφορά στα πρωτότυπα φάρμακα με τα οποία ακολουθούν θεραπευτική αγωγή χιλιάδες ασφαλισμένοι και σε πολλές περιπτώσεις το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν είναι πολύ μεγάλο. Έτσι οι ασθενείς είτε θα πρέπει να πληρώνουν τα επιπλέον χρήματα από την τσέπη τους ή να επιλέγουν γενόσημα σκευάσματα δηλαδή αντίγραφα τα οποία και θα πληρώνουν σχετικά φθηνότερα επειδή η αρχική τιμή είναι χαμηλότερη.
«Χωρίς καμία προετοιμασία και χωρίς να έχει προηγηθεί η συνεννόηση με το γιατρό τους οι χρόνιοι πάσχοντες θα βρεθούν προ εκπλήξεων μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου καθώς το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία» σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Φαίνεται πάντως ότι οι γιατροί δεν έχουν ενημερωθεί καθώς το ιατρικό σώμα δεν έχει λάβει τη λίστα των αποζημιούμενων από τον Οργανισμό φαρμακευτικών σκευασμάτων με τις τιμές αναφοράς.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button