Ειδήσεις Υγείας

Διπολική διαταραχή: Τα βασικά σημάδια της νόσου που πάσχει η Μαράια Κάρεϊ

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η διάσημη τραγουδίστρια Μαράια Κάρεϊ αρχικά πέρασε μια φάση άρνησης όταν ήρθε αντιμέτωπη με τη διάγνωση, το 2001, όμως πλέον έχει καταφέρει να διαχειριστεί την ψυχική διαταραχή χάρη στην ψυχοθεραπεία και τη φαρμακευτική αγωγή.

Η Κάρεϊ ευελπιστεί πως η δημόσια εξομολόγησή της θα συμβάλει ώστε να εξαλειφθεί το στίγμα που περιβάλλει τις ψυχικές νόσους. «Αρνούμαι να αφήσω διπολικκή διαταραχή να με καθορίσει ή να με ελέγξει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία η διπολική διαταραχή είναι ένα είδος διαταραχής της διάθεσης που προσβάλλει περισσότερο από 1% των ενηλίκων.

Βάση των ιδίων στοιχείων οι άνδρες φαίνεται ότι είναι περισσότερο επιρρεπείς σε αυτή την ψυχική νόσο απ’ότι οι γυναίκες.

Τα ύποπτα σημάδια

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες του ΕΠΙΨΥ“πρώτα απ’ όλα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη θλίψη, που είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και στη νόσο κατάθλιψη. Η διαφορά ανάμεσα στη φυσιολογική θλίψη και στη νόσο κατάθλιψη έγκειται στο πλήθος των συμπτωμάτων, την ένταση, τη σοβαρότητα και τη διάρκειά τους.

Προκειμένου να θέσουν τη διάγνωση της κατάθλιψης, οι ειδικοί θεωρούν ότι το άτομο πρέπει να εμφανίζει τουλάχιστον πέντε από τα συμπτώματα που παρατίθενται παρακάτω, τις περισσότερες ώρες της ημέρας, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και σχεδόν σε καθημερινή βάση. Μερικές φορές, τα συμπτώματα αυτά είναι πιο έντονα το πρωί και υποχωρούν κατά τη διάρκεια της μέρας”.

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η πάθηση περιλαμβάνουν:

ξεσπάσματα θυμού και οργής, καθώς και ευερεθιστότητα, κατάθλιψη και ανάμικτα επεισόδια με γρήγορες εναλλαγές στη διάθεση.

Αυξημένη, επιθετική, ή ευερέθιστη διάθεση

Αλλαγές στην ομιλία (γρήγορη, υπερβολική ομιλία)

Διαρκείς αλλαγές θεματικών ενοτήτων στην ομιλία

Αυξημένη δραστηριότητα και προσήλωση σε καθημερινούς, απλούς “στόχους”

Παρορμητικότητα και κακή κρίση

Τα χαρακτηριστικά των καταθλιπτικών επεισοδίων περιλαμβάνουν μια σειρά από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Επίμονη κατάθλιψη ή ευερέθιστη διάθεση
Μειωμένο ενδιαφέρον για προηγουμένως ευχάριστες δραστηριότητες

Αλλαγές ή προβλήματα στην όρεξη, το σωματικό βάρος, ή τον ύπνο
Ευερεθιστότητα ή έλλειψη δραστηριότητας

Αυξημένη συχνότητα κόπωσης
Αίσθημα αναξιότητας

Δυσκολία στη συγκέντρωση
Σκέψεις θανάτου ή σκέψεις/σχέδια/πράξεις αυτοκτονίας

 

 

 

 

 

 

Όπως εξηγούν οι ειδικοί επιστήμονες του ΕΠΙΨΥ τις περισσότερες φορές, η αλλαγή στη διάθεση δεν συμβαίνει εντελώς ξαφνικά. Μερικές φορές, περιστατικά της ζωής ενός ατόμου, ακόμη κι αν αυτά φαίνονται ασήμαντα, μπορεί να πυροδοτήσουν αυτή την αλλαγή, η οποία συνήθως αρχίζει να εμφανίζεται με κάποια προειδοποιητικά σημάδια, που υποδηλώνουν ότι κάτι πρόκειται να συμβεί άμεσα.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τα προειδοποιητικά σημάδια είναι συνήθως διαφορετικά για το κάθε άτομο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άγχος: Tips για να το «νικήστε» φυσικά

Σχετικά Άρθρα

Back to top button