Ειδήσεις Υγείας

Διπολική διαταραχή: Τα ύποπτα συμπτώματα

Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι οι εναλλαγές στις συναισθηματικές «φάσεις» μεταξύ μανίας και κατάθλιψης. Στην περίπτωση της μανίας παρατηρείται συνήθως έξαρση, υπερκινητικότητα και συναισθηματική διέγερση, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο ασθενής χάνει εντελώς την αίσθηση της πραγματικότητας.

Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα σημάδια

Κατάθλιψη

Ο ασθενής με διπολική διαταραχή ενδέχεται να μοιάζει με κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη και αυτό γιατί παρουσιάζουν τα ίδια προβλήματα στην διαχείριση της ενέργειάς τους, του ύπνου, της διάθεσης.

Αδυναμία ολοκλήρωσης εργασιών
Ένα σπίτι με μισοτελειωμένες δουλειές ενδέχεται να είναι σύμπτωμα διπολικής διαταραχής. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να κάνουν εκατομμύρια πράγματα την ίδια περίοδο αλλά να μην τελειώνουν κανένα από αυτά.

Ευερεθιστότητα

Κάποιοι ασθενείς είναι ιδιαίτερα οξύθυμοι και ευερέθιστοι. Επειδή ακριβώς όμως όλοι έχουμε κακές μέρες, το συγκεκριμένο σύμπτωμα είναι δύσκολο να διαγνωστεί ως ένδειξη διπολικής διαταραχής.

Ακατάπαυστη ομιλία

Ένα ακόμη σημάδι διπολικής διαταραχής είναι η πολύ γρήγορη ομιλία. Η αποκαλούμενη «πιεσμένη ομιλία» είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ενδείξεις διπολικής διαταραχής.

Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής μιλά ακατάπαυστα και αδυνατεί να κάνει διάλογο ενώ αν προσπαθήσει κάποιος να τον σταματήσει, το πιο πιθανό είναι να συνεχίσει να μιλάει χωρίς να δίνει σημασία. Ένα άλλο δείγμα αυτής της περίπτωσης είναι ο ασθενής να μεταπηδά από θέμα σε θέμα χωρίς νόημα.

Δυσλειτουργία στη δουλειά

Όσοι πάσχουν από διπολική διαταραχή πολύ συχνά εμφανίζουν προβλήματα και στη δουλειά τους, επειδή πολλά από τα συμπτώματα της ασθένειας συνδέονται με την ικανότητα του ασθενή να είναι συνεπής, να κάνει σωστά τη δουλειά του και να συναναστρέφεται παραγωγικά με τους συναδέλφους του.

Κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ

Περίπου το 50% των ατόμων με διπολική διαταραχή παρουσιάζουν και πρόβλημα κατάχρησης κυρίως αλκοόλ αλλά και ουσιών. Ασθενείς με διπολική διαταραχή συνήθως πίνουν όταν βρίσκονται σε φάση «μανίας» προκειμένου να ηρεμήσουν ενώ όταν βρίσκονται σε κατάθλιψη χρησιμοποιούν το αλκοόλ για να βελτιώσουν τη διάθεσή τους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button