Η φωνή του ασθενούς

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης!

 

Η φετινή εκστρατεία ενημέρωσης περιλαμβάνει περίπτερα ενημέρωσης στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και στον Λευκό Πύργο στην Θεσσαλονίκη, ενώ το Σάββατο 9 Μαΐου και ώρα 16.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχιζόμενη χρονιά ποδηλατική βόλτα με σημείο εκκίνησης το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Εν τω μεταξύ, η κα Αλυσανδράτου τόνισε τα δεδομένα στο τομέα της φαρμακευτικής αγωγής είναι ελπιδοφόρα καθώς αναμένεται σύντομα η κυκλοφορία νέων σκευασμάτων.

Μάλιστα προσφάτως για πρώτη φορά ένας Έλληνας ασθενής υπεβλήθη σε διπλή μεταμόσχευση καρδιάς-πνευμόνων σε εξειδικευμένο μεταμοσχευτικό κέντρο του εξωτερικού.

«Πρόκειται πραγματικά για μια πολύ θετική εξέλιξη για εμάς τους περίπου 500 που πάσχουμε από το σπάνιο και ανίατο αυτό νόσημα. Βέβαια, τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης θα φανούν εν ευθέτω χρόνω. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμείς είμαστε πολύ αισιόδοξοι και χαρούμενοι, δεδομένου ότι η θνησιμότητα της νόσου είναι πολύ υψηλή, 15% στο 1 έτος και 32% στα 3 χρόνια μετά τη διάγνωση».

«Για τους ασθενείς ο χρόνος μετρά, σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους. Κάθε χρονοκαθυστέρηση οδηγεί πιο κοντά στον θάνατο. Η αργή διάγνωση, η αναζήτηση της σωστής θεραπείας, αλλά και η γραφειοκρατία που αντιμετωπίζει κάθε μήνα ο έλληνας ασθενής για να πάρει τα φάρμακά του, είναι οι εχθροί που τον σπρώχνουν πιο κοντά στο τέλος της ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών.

Απο την πλευρά του ο Γιώργος Γιαννακούλας, λέκτορας Καρδιολογίας του ΑΠΘ, υπεύθυνος του τμήματος Συγγενούς Καρδιοπάθειας και Πνευμονικής Υπέρτασης του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και μέλος του Πυρήνα της Ομάδας Εργασίας της Πνευμονικής Κυκλοφορίας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας «στο προσεχές Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί σε τέσσερις μήνες στο Λονδίνο θα ανακοινωθούν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την Πνευμονική Υπέρταση από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική και Πνευμονολογική Εταιρεία που θα καθορίσουν τα νέα δεδομένα στη διάγνωση και θεραπεία της νόσου και θα πρέπει να τηρούνται από όλους τους θεράποντες ιατρούς που ασχολούνται με το εν λόγο νόσημα».

Στις νέες οδηγίες θα περιλαμβάνονται νέα θεραπευτικά μόρια για την καλύτερη διαχείριση της νόσου, χειρουργικές παρεμβάσεις ανακούφισης, αλλά και σαφείς συστάσεις για τη θέση της σωματικής άσκησης στη ζωή των ασθενών. Πρόκειται για την πρώτη φορά που σε κατευθυντήριες οδηγίες θα περιλαμβάνονται και οδηγίες για τη γυμναστική, αφού μέχρι σήμερα απαγορευόταν αυστηρώς η σωματική δραστηριοποίηση των ασθενών με ΠΥ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button