Ειδήσεις Υγείας

Δυσμηνόρροια: Ανακουφιστείτε άμεσα από τον πόνο

Όπως ανέφερε ο μαιευτήρας γυναικολόγος Δρ Παναγιώτης Χριστόπουλος, Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδας,”η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια είναι η συχνότερη και σημαντικότερη αιτία νοσηρότητας και απουσίας από το σχολείο, ενώ διαταράσσει την προσωπική ζωή των γυναικών και δημιουργείται ουσιαστικό οικονομικό κόστος, λόγω απουσίας από την εργασία”.

Ο Δρ Χριστόπουλος επεσήμανε ότι στην πρωτοπαθή δυσμηνόρροια ο πόνος συνήθως ξεκινά μέσα στον πρώτο χρόνο από την εμμηναρχή. Ο πόνος εμφανίζεται μόλις ξεκινά ή ακόμα και λίγες ώρες πριν από την εμφάνιση των πρώτων σταγόνων αίματος κάθε μήνα. Είναι οξύς και εντοπίζεται χαμηλά στην κοιλία, μπορεί όμως να αντανακλά στη ράχη και τους μηρούς. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν ναυτία, έμετο, διάρροια, πόνο στην οσφυϊκή περιοχή, πονοκέφαλο, λιποθυμική τάση και άλλα. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να διαρκούν από λίγες ώρες έως λίγες ημέρες.

Τι να κάνετε

Τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το κατάλληλο αναλγητικό για την αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας είναι η άμεση δράση, η αποτελεσματικότητα, η αναστολή των προσταγλαδινών, η μη αύξηση της αιματικής ροής και η ασφάλεια.

Tα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) τα πιο συνηθισμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας, με αποτελεσματικότητα που φτάνει μέχρι και 95% περίπου, ενώ είναι καλά ανεκτά χωρίς συχνές παρενέργειες. Οι γυναίκες με επώδυνη περίοδο πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό προκειμένου να αποκλειστούν άλλα οργανικά αίτια και να ακολουθήσουν την κατάλληλη γι’ αυτές φαρμακευτική θεραπεία που θα τις ανακουφίσει.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button