Συνεντεύξεις - Άρθρα

Δυσμηνόρροια: Τι την προκαλεί και πώς θα ανακουφιστείτε από τους πόνους

Γράφει η Σταυρούλα Ευθυμιάδη, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Η δυσμηνόρροια είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Γυναικολογικής Εταιρείας περίπου τρεις στις πέντε γυναίκες κάθε μήνα έρχονται αντιμέτωπες με τους οξείς πόνους της περιόδου.

Οι πραγματικές αιτίες της δυσμηνόρροιας είναι άγνωστες. Ωστόσο η επικρατούσα άποψη είναι ότι η δυμνοινόρροια σχετίζεται με τη δράση κάποιων ουσιών (προσταγλανδίνες) οι οποίες προκαλούν συσπάσεις στη μήτρα, με συνέπεια τον οξύ πόνο.

Στις περισσότερες γυναίκες η δυσμηνόρροια εκδηλώνεται με οξύ πόνο χαμηλά στην κοιλιά, ο οποίος διαρκεί μία έως δυο ημέρες και συχνά συνοδεύεται από πονοκεφάλους, ναυτίες, εμετούς, διάρροια κ.α.

Θεραπεία

Για την αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας χορηγούνται διάφορα φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια και τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα.
Εκτός όμως από τη φαρμακευτική αγωγή οι γυναίκες μπορούν να ανακουφιστούν από τους πόνους με φυσικό τρόπο.

Τρώτε υγιεινά

 

 

 

 

Βάλτε στο πιάτο σας φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Β1 και η Β6 δρουν αποτελεσματικά ανακουφίζοντας αρκετά τους πόνους της περιόδου!

Πείτε όχι στον καφέ

 

 

 

 

 

Τι δύσκολες αυτές ημέρες πείτε όχι στον καφέ! Η καφεΐνη όπως και τα ανθρακούχα αναψυκτικά ενισχύουν τους πόνους.

Ενυδατωθείτε

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των πόνων της δυσμηνόρροιας είναι η ενυδάτωση. Φροντίστε τις δύσκολες αυτές ημέρες να κρατάτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο πίνοντας νερό ή χυμούς ή άλλα ροφήματα χωρίς καφεΐνη.

Ασκηθείτε

 

 

 

 

Μπορεί το τελευταίο πράγμα που θα θέλετε να είναι να πάτε στο γυμναστήριο αλλά η άσκηση βοηθά πραγματικά στην ανακούφιση των πόνων.Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της απελευθερώνονται οι ενδορφίνες οι οποίες λειτουργούν ως φυσικό αναλγητικό.

Πάντως όσες γυναίκες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να απευθύνονται στον γυναικολόγο τους ώστε να αποκλειστούν άλλα οργανικά αίτια και να ακολουθήσουν την κατάλληλη γι’ αυτές φαρμακευτική θεραπεία.

Βιβλιογραφία από το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

efthimiadi.com

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button