Ειδήσεις Υγείας

Δωρεάν εξετάσεις σε Ρομά, από τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» και τη «Θετική Φωνή».

Στο πλαίσιο της κοινής δράσης, οι δύο Σύλλογοι με την βοήθεια ειδικών γιατρών, ξεκινούν πρόγραμμα δωρεάν εξέτασης για HIV και ηπατίτιδα Β και C, που θα διαρκέσει 12 μήνες, ενώ φιλοδοξούν να εξετάσουν 27.000 άτομα.

Η Κινητή Μονάδα Πρόληψης «Checkpoint» ξεκίνησε από τον Ασπρόπυργο και θα συνεχίσει σε καταυλισμούς σε πέντε περιοχές εντός του νομού Αττικής (Μέγαρα, Ασπρόπυργος, Κορωπί, Μενίδι, Λιόσια) και σε επτά περιοχές της περιφέρειας και της ακριτικής Ελλάδας (Κορινθία, Πάτρα, Καρδίτσα, Ξάνθη και Κομοτηνή) μέχρι και τον Απρίλιο του 2016.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο πληθυσμός των Ρομά στην Ελλάδα αριθμεί περίπου 250.000, που αντιστοιχούν περίπου στο 2% του συνολικού πληθυσμού, από τους οποίους περίπου 40.000 διαμένουν σε αντίσκηνα.

“Το οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο των Ρομά, τους καθιστά ευάλωτη ομάδα ως προς τον HIV και τις ηπατίτιδες B και C. Είναι κατά βάση νέος σε ηλικία πληθυσμός σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε προγράμματα πρόληψης και θεραπείας, κάτι που αποδεικνύεται και από τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης εν γένει αλλά και συγκεκριμένα για την ηπατίτιδα Β”, αναφέρουν οι Σύλλογοι.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη και στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button