ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Δωρεάν εξετάσεις στα νέα Ιατρεία Μνήμης που δημιουργούνται στα νοσοκομεία! Όλες οι πληροφορίες

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για όλες τις μορφές άνοιας, θα παρέχονται στα νέα Ιατρεία Μνήμης που δημιουργούνται σε επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, τα νέα αυτά ιατρεία θα ιδρυθούν στο Αιγινήτειο, στο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, στο νοσοκομείο Καβάλας, στο νοσοκομείο Άρτας και στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου.

Μάλιστα όπως προβλέπει σχετική απόφαση του αρμόδιου υπουργείου η επίσημη ονομασία τους θα είναι «Ιατρείων Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών» και στόχο έχουν να παρέχουν διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση ασθενών με όλες τις μορφές άνοιας, ενώ θα λειτουργούν και επικουρικά για άλλες υπηρεσίες των νοσοκομείων στα οποία θα ανήκουν.

Παράλληλα τα νέα Ιατρεία αναμένεται να υπάγονται στα νευρολογικά – ψυχιατρικά τμήματα των αντίστοιχων νοσοκομείων. Επίσης υπάρχει η πρόβλεψη να συνδεθούν με μη κερδοσκοπικές, επιστημονικές εταιρείες και ιδρύματα που ασχολούνται με την νόσο Alzheimer, ενώ αναμένεται και η διασύνδεση τους με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με στόχο την ευαισθητοποίηση και καλύτερη ενημέρωση των γιατρών σχετικά με την άνοια.

Στέγαση και στελέχωση

Βέβαια για να ευοδωθούν τα σχέδια αυτά τα αρμόδια νοσοκομεία καλούνται να εξασφαλίσουν χώρους για την ιατρική και νευροψυχολογική εξέταση των ασθενών, καθώς και όλες τις υπόλοιπες ξενοδοχειακές και τεχνικές υποδομές.

Από την άλλη πλευρά για την στελέχωσή τους απαιτείται τουλάχιστον ένας ειδικός γιατρός νευρολόγος ή ψυχίατρος, ένας ψυχολόγος και ένας νοσηλευτής.

Η απόφαση δεν διευκρινίζει αν θα υπάρξουν ειδικές προσλήψεις για τα Ιατρεία Μνήμης ή αν η στελέχωση θα καλυφθεί «εκ των ενόντων» γεγονός εξαιρετικά δύσκολο λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία..

Η ίδρυση των Ιατρείων Μνήμης θα χρηματοδοτηθεί από προγράμματα του ΕΣΠΑ, με συνολικά 450.000 ευρώ (90.000 ανά Ιατρείο). Η χρηματοδότηση διαρκεί 18 μήνες και στη συνέχεια τα έξοδα θα πρέπει να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Να σημειωθεί τέλος ότι η σχετική απόφαση ίδρυσης, δεν περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα για τη σύσταση και έναρξη λειτουργίας των Ιατρείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφτά μύθοι και αλήθειες για την άνοια!

Νοητική ενδυνάμωση: Με ποιες ασκήσεις θα ακονίσετε το μυαλό σας;

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button