Πολιτική Υγείας

Δωρεάν νοσηλείες και εξετάσεις τέλος στις ιδιωτικές κλινικές! Ξεκινά επίσχεση

Χωρίς δωρεάν νοσηλείες και διαγνωστικές εξετάσεις μένουν από 1η Δεκεμβρίου όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καθώς ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα ξεκινούν επίσχεση προς τον οργανισμό.
Η ταλαιπωρία για τους ασθενείς αναμένεται αφόρητη καθώς είναι πιθανό όσοι είχαν προγραμματίσει χειρουργεία για τον επόμενο μήνα να πρέπει να τα ακυρώσουν. Η επίσχεση των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων άλλωστε θα αναγκάσει τους ασφαλισμένους να πληρώνουν από την τσέπη τους το κόστος και στη συνέχεια να απευθύνονται στον ΕΟΠΥΥ για να τους επιστραφούν τα χρήματα.

Διαδικασία που στο παρελθόν έχει αποδειχθεί πως μπορεί να κρατήσει ακόμη και μήνες καθώς ο μεγαλύτερος οργανισμός υγείας της χώρας δε φημίζεται για τη ρευστότητά του αλλά ούτε και για τη συνέπειά του.

Οι κλάδοι προχωρούν σε επίσχεση εξαιτίας των υπέρογκων χρεών του ΕΟΠΥΥ αλλά και για έναν ακόμη λόγο: το νέο χαράτσι που τους απεστάλη πρόσφατα με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και τις επιστροφές που πρέπει να κάνουν δηλαδή τα γνωστά rebate και clawback.

Πρόκειται ουσιαστικά για ποσά που δε θα εισπράξουν παρότι έχουν νοσηλεύσει ασθενείς ή έχουν παράσχει ιατρικές υπηρεσίες. Και το ζήτημα είναι πως οι ασθενείς θα πρέπει να καταβάλουν από την τσέπη τους χρήματα το επόμενο διάστημα δεδομένου ότι δεν έχουν στη διάθεση τους τις δημόσιες δομές που απαιτούνται.

Σε ότι αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις, το ΠΕΔΥ όπου θα μπορούσαν να απευθυνθούν υπολειτουργεί και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όσους χρειάζονται διαγνωστικές εξετάσεις. Αντίστοιχα και τα νοσοκομεία τα οποία έχουν ουρές ενώ για να βρει κανείς κρεβάτι είτε πρέπει να δώσει το γνωστό φακελάκι ή να έχει… μπάρμπα στην Κορώνη.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button